Kombava

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Citrus × hystrix
Citrus hystrix dsc07772.jpg
Kombava
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (semenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Sapindales (javorovci)
Družina: Rutaceae (rutičevke)
Rod: Citrus
Vrsta: C. hystrix
Znanstveno ime
Citrus × hystrix'
DC. [1]
Sinonimi

Citrus torosa Blanco

Kombava (znanstveno ime Citrus x hystrix) je agrum iz rodu Citrus (družina Rutaceae). Njen izvor še ni bil natančno ugotovljen. Nekateri izvedenci menijo, da gre za križanje med citrono in limeto, drugi trdijo, da je rezultat mutacije na limeti.

Opis[uredi | uredi kodo]

Kombava je manjše drevo z gostim vejevjem. Rastlina se povsem razlikuje od ostalih citrusov predvsem po listih, ki so suličasti, veliki do 10-12 cm, zelo bodeči in stisnjeni na polovici, tako da vsak izgleda kot dva zaporedna lista. Cvetovi so močno dišeči. Plod meri največ 4 cm v premeru in pri peclju je potegnjen navzven podobno kot figa. Olupek je temno zelen, zelo hrapav in z neenakomernimi izboklinami. Okus je silno kisel in zaradi tega je sadež kot tak neužiten.

Izvor in poimenovanje[uredi | uredi kodo]

Kombava je doma v Indiji in jugovzhodni Aziji. Uspeva na Tajskem, v Vietnamu, Laosu, Kambodži, pa tudi po vsej Indoneziji in Maleziji ter na Reunionu in Madagaskarju.

Latinsko ime poudarja količino bodic in trnov te rastline, saj je hystrix ime za ježa. Ni pa znano, odkod prihajajo današnja imena rastline. V angleščini jo splošno poznajo kot kaffir lime, a nihče ne zna povedati, zakaj se tako imenuje. Nekateri povezujejo besedo z neko afriško vrsto žita (kaffir corn), na čigar zrna naj bi olupek kombave spominjal. Vsekakor The Oxford Companion to Food (ISBN 0-19-211579-0) priporoča, naj se to ime ne uporablja, ker je Kaffir (ali Kaffer) beseda arabskega izvora in pomeni krivoverca, kar je v nekaterih kulturah psovka, zato naj bi se je ne stavilo v zvezo s sadežem. Priporoča se rabo imena Makrut ali Magrood, a tudi to ime ni pojasnjeno. Enako tudi za evropske nazive kombava ali combave ali combawa, etimologija ni poznana.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Kombava

Kombava se ne uživa kot sveže sadje, ker je prekisla. Celo za izdelovanje napitkov se le redko uporablja. Sok pride včasih v poštev pri izdelavi raznih rumovih likerjev, po katerih sta znana Reunion in Madagaskar, kakor tudi v specialitetah kreolske kuhinje. Nekoliko več je porabi industrija za izdelavo parfumov, ker vsebujejo olupki veliko terpenov, limonen in predvsem citronelol, čigar vonj spominja na vrtnico.

Glavna uporaba kombave je pa v kulinariki, kjer se uporabljajo predvsem listi. Tudi olupki in tenka kolesca celega sadeža pridejo v poštev, in sicer v nekaterih začimbah in omakah. Listi so pa užitni kot samostojna prikuha ali kot dodatek mesnim ali ribjim jedem. Predvsem se kombavini listi uporabljajo na Tajskem, v Laosu, na otoku Bali, na Madagaskarju in na otoku Reunion.

Zanimivo je, da listi ohranijo svoje značilnosti tudi posušeni, zato se jih dobi tudi v evropskih specializiranih trgovinah. Zadnja leta so se pojavili na trgu celo zamrznjeni listi kombave, ki so šli menda zelo dobro v prodajo.

Omembe vredno je, da se v Indoneziji sok in rezine kombave prodajajo kot zdravilo pod imenom jeruk obat, kar pomeni dobesedno zdravilni sadež.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. GRIN . accessed 5.5.2011

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]