Klementina (agrum)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Klementina
Clementines 2006 tap.jpg
plodovi
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Sapindales (javorovci)
Družina: Rutaceae (rutičevke)
Rod: Citrus
Vrsta: Citrus × clementina

Klementina (znanstveno ime Citrus × clementina) je vrsta drevesa iz rodu Citrus (družina rutičevk) in njegov sadež. Je plod križanja med mandarino in pomarančo.

Izvor[uredi | uredi kodo]

Prva uspešna križanja so bila baje dosežena v Alžiriji, a viri si niso edini o človeku, ki naj bi se bil s tem bavil. Nekateri viri pravijo, da je križanje po naključju dosegel brat Clément Rodier iz samostana Missergin pri Oranu; drugi trdijo, da je poseg namerno izvedel alžirski duhovnik Pierre Clément. Tako pravzaprav ni jasno, po katerem Clémentu je sad dobil ime. Navsezadnje, nekateri viri trdijo, da je križanec mnogo starejši in prihaja iz Kitajske, alžirski duhovnik ali menih naj bi ga bil le uvedel v Sredozemlje.

Po prvih križanjih v začetku dvajsetega stoletja se je kmalu izkazalo, da gre za novo obstojno vrsto agrumov, ki jo je mogoče sistematično vzgajati. Sadeži so po desetih in več letih ohranili iste značilnosti in razni razvojni postopki so le dokazali izredno kvaliteto novega križanca. Ko je bilo razvidno, da gre za sadež s trajnimi karakteristikami, je bil sprejet kot samostojna vrsta citrusa in ne le varieteta mandarine. Na trgu se redno pojavlja od leta 1940.

Opis[uredi | uredi kodo]

Klementine

Drevo klementine je povsem podobno drevesu mandarine, a je cepljeno na grenki pomaranči. Cvete in dozoreva zelo počasi in neredno, ker je silno občutljivo za vremenske spremembe. Rodi le enkrat letno, sadje se pobira od novembra do januarja.

Plod je podoben mandarini, a je temnejše, bolj rdeče barve. Ni nikoli sploščene oblike, kot večina mandarin, temveč je popolnoma okrogel. Kot mandarina, se z lahkoto lupi in deli na krhlje, a okus je zelo podoben pomaranči. Včasih ima celo priokus marelice.

Večji nasadi so predvsem v Tuniziji, Alžiriji, Španiji in Siciliji. V ZDA se klementine gojijo od vsega začetka, a šele pred nekaj leti so se uveljavile na tržišču, potem ko je leta 1997 huda zima poškodovala veliko nasadov pomaranč na Floridi.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Klementine se v glavnem uporabljajo kot sveže sadje, predvsem zaradi pomaranči sorodnega okusa. Na tržišču so se uveljavile prav zaradi tega, saj nudijo vse prednosti pomaranče in se veliko lažje lupijo. Razen mehkega olupka je mandarina prispevala pri tem križanju tudi z okusom: kisloba, ki je pri pomaranči včasih premočna, pri klementinah nikoli ne izstopa, kar zagotavlja popolno ravnovesje med sladkim in kislim okusom. Zaradi teh lastnosti so danes klementine najbolj priljubljeni agrumi. Veliko nasadov pomaranč se že počasi spreminja v nasade klementin.

Kakor pomaranča, se tudi klementina uspešno predeluje v sokove, marmelade, kandirano sadje in sirupe. Intenzivno se uporablja tudi v kozmetiki.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]