Trilistni citronovec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Trilistni citronovec
Poncirus trifoliata1.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Spermatophyta (semenke)
Poddeblo: Magnoliophytina (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Sapindales (javorovci)
Družina: Rutaceae (rutičevke)
Rod: Poncirus
Raf.
Vrsta: P. trifoliata
Znanstveno ime
Poncirus trifoliata
(L.) Raf.

Trilistni citronovec (znanstveno ime Poncirus trifoliata) je edina vrsta v rodu Poncirus, ki skupaj z rodovoma Citrus in Fortunella sestavlja poddružino Aurantioideae v družini rutičevk (Rutaceae). Včasih so ga imenovali tudi kitajski grenki pomarančevec, a ime se ni oprijelo.

Zemljepisna razširjenost[uredi | uredi kodo]

Poncirus izhaja iz Kitajske in Koreje, a je danes razširjen povsod, kjer se gojijo citrusi in fortunele, saj je nepogrešljiv pri odgoji raznih križancev. Posebno fortunele, čigar sadeži v zadnjih desetletjih pridobivajo nova tržišča, sploh ne obrodijo, če niso cepljene na poncirus. Tudi križanja s citrusi so privedla do zelo uspešnih hibridov, zato se obnese gojenje v istih nasadih. Omembe vredno je tudi gojenje poncirusov izven zemljepisnega območja ostalih agrumov, se pravi na hladnejših področjih, kjer so čislani kot okrasno drevje, a predvsem kot živa meja zaradi izrazitih bodic.

Opis[uredi | uredi kodo]

Plodovi trilistnega citronovca

Rastlina se predstavi kot košat grm ali manjše drevo do največ 7 metrov višine. Listje raste v troperesnem solistju, kjer je srednji listič do 5 cm dolg, ostala dva sta krajša. Zaradi tega poznamo na Slovenskem poncirus kot trolistno pomarančo. Vsako solistje je opremljeno z velikim trn, ki je včasih celo daljši od listov. Cvetovi so podobni cvetom citrusov, le da imajo šibkejši vonj in so nekoliko večji. To drevo se razlikuje od vseh ostalih agrumov, ker ni zimzeleno in ker imajo njegovi plodovi kosmat olupek. Razen tega edini od agrumov prenese zmrzal in sneg ter temperaturo do -20 °C. Zaradi teh treh značilnosti si je poncirus pridobil mesto samostojnega rodu v družini.

Sadeži so majhne kroglice s premerom komaj 3 cm, svetlo zelene barve, rahlo kosmati in hudo grenki. Uživajo se le po predelavi v marmelade in likerje, ali posušeni in zdrobljeni kot začimba.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]