Pomelo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pomelo
Pomelo In Village.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Sapindales (javorovci)
Družina: Rutaceae (rutičevke)
Rod: Citrus
Vrsta: C. maxima
Znanstveno ime
Citrus maxima
Merr.

Pomelo (znanstveno ime Citrus maxima) je drevo in sadež agruma iz rodu Citrus (družina rutičevk) in sicer ena od izvirnih treh vrst skupaj s citrono in mandarino, iz katerih izhajajo vsi danes poznani agrumi. Ta vrsta je ostala dolgo skoraj nepoznana, ker so strokovnjaki preučevali samo njen slavni hibrid, grenivko, ki jo je nadomestil in prekosil na vseh področjih. Prav to je še najbolj sporna točka pri klasifikaciji citrusov.

Opis[uredi | uredi kodo]

Pomelo raste na jugu Kitajske in v vsej jugovzhodni Aziji, ponekod tudi samoniklo. Večji nasadi so tudi v Kaliforniji in predvsem v Izraelu. Sadeži so po obliki podobni hruški, a so veliko večji, saj dosežejo tudi 30 cm v premeru in do 10 kg v masi. Imajo svetlozelen olup, v notranjosti pa so bledorumeni ali rožnati, včasih tudi temno rumeni do rdečkasti. Olupek je debelo podložen z belo neužitno plastjo (imenovano albedo) in tudi krhlji so popolnoma prekriti z njo. Okus je podoben grenki pomaranči, le da ni kisel, zato pa tudi ni tako prijeten. Zaradi tega, pa tudi zaradi njegove velikosti, se sadež ne uporablja svež, temveč gre v industrijo sokov. Olupek je poraben za pridobivanje esenc.

Pomelo ali grenivka?[uredi | uredi kodo]

Dve pomeli

Sadež grenivke je danes tako splošno poznan v svetu, da si je pridobil, podobno kot pomaranča, sloves originalne vrste citrusa. Toda, kot za pomarančo, tudi za grenivko je treba stopiti korak nazaj. Prednik današnje grenivke je Citrus maxima ali pomelo (tudi pummelo, jaffa, v Italiji pampaleone), za katerega nimamo slovenskega izraza, pa tudi ne veliko podatkov, saj ga je grenivka skorajda izpodrinila. Ta antični sadež je skupaj s citrono in mandarino prednik vseh agrumov, ki jih danes poznamo in ki so vsi le križanci (hibridi) med temi tremi vrstami. Tudi Citrus x paradisi ali navadna grenivka (grapefruit, pompelmo) je torej plod križanja.

Nekateri strokovnjaki ne sprejemajo te razlike, temveč trdijo, da se pomelo istoveti z grenivko; razlike med njima naj bi se bile razvile samo zaradi prehoda iz azijskih v sredozemske pokrajine. Spet drugi trdijo, da je pomelo izumrla vrsta, grenivka pa njen naravni razvoj. Debata je še odprta.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]