Plantaža

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Nasad)
Plantaža čaja in delavci na njej (Gruzija).
Nasadi čaja v bližini Bogorja v Indoneziji
Plantaža kave na Havajih
Plantaža banan
Plantaža sladkornega trsa v Braziliji

Plantaža ali nasad je področje, na katerega človek zaradi ekonomskih razlogov nasadi rastline iste vrste. Po navadi gre pri tem za drevesa ali grmovje. Gre za monokulture nasadov rastlin.

Vrste plantaž[uredi | uredi kodo]

Na plantažah gojijo predvsem kavo, čaj, bombaž, banane, sladkorni trs, kavčukovec, kakavovec, poper, oljke, ananas, arašide, lešnike, mandlje, agrume (pomaranče, limone, mandarine), marelice, breskve ali nektarine, jabolka in hruške.

Plantažne kolonije[uredi | uredi kodo]

V šestnajstem, sedemnajstem in osemnajstem stoletju so Portugalci, Španci, Angleži, Francozi, Nizozemci in drugi Evropejci v velikih delih ameriške celine (vključno s Surinamom) in po celotnem Karibskem otočju ustanovili nasade v velikem obsegu. S sužnji kot delavci - najprej Indijanci, kasneje Afričani in Azijci – so evropski lastniki nasadov v teh plantažnih kolonijah gojili tropske kmetijske proizvode za evropski trg.


Suženjstvo[uredi | uredi kodo]

Pojem plantaž je tesno povezan s suženjstvom, saj so za delo na plantažah v kolonializmu uporabljali prisilno delovno silo, ki so jo po večini sestavljali afriški sužnji. Tako so v ZDA, na Karibe in Južno Ameriko v tem času naselili veliko afriško populacijo, ki danes ponekod predstavlja večinsko prebivalstvo.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Galerija slik[uredi | uredi kodo]