Gal Gjurin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gal Gjurin
Osnovni podatki
Rojstvo12. november 1978({{padleft:1978|4|0}}-{{padleft:11|2|0}}-{{padleft:12|2|0}})[1] (41 let)
Ljubljana
Slogijazz, orkestralna glasba, rock, pop, etno, punk
Poklicpevec, izvajalec glasbe, skladatelj, pesnik, Instrumentalist, glasbenik
Glasbilaglas, klavir, kitara, kontrabas, trobenta, pozavna, harmonika,
Leta delovanjaod 1999-danes
ZaložbaZaložniška hiša Had (sedanja), Sedvex, Nika Records
Povezani
ustvarjalci
Severa Gjurin, Bast, Olivija, Galeristi, Vlado Kreslin, Hamo, Čedahuči
Spletna strangalgjurin.si

Gal Gjurin [gáu džurín], slovenski pevec, multiinštrumentalist, glasbeni producent, skladatelj, založnik, pesnik in pisatelj, * 12. november 1978, Ljubljana, Slovenija.

Biografija[uredi | uredi kodo]

Po maturi se je vpisal na ljubljansko Filozofsko fakulteto, smer slovenistika in sociologija kulture. Njegov oče je znani slovenski jezikoslovec Velimir Gjurin, njegova sestra pa slovenska pevka Severa Gjurin. Gjurin je začel pisati poezijo in glasbo že v študentskih letih. Vodil je glasbeni program v ljubljanskem jazzovskem klubu Franky's bar v hotelu Austrotel. Kot basist je igral v različnih zasedbah po Sloveniji, najpogosteje v takratnem kolektivu El-džabl-džejna (1999–2001), s katerim so tudi posneli gradivo za zgoščenko.

Leta 2002 je izšla njegova prva pesniška zbirka Mesto, za katero je bil istega leta nominiran za najboljši slovenski knjižni prvenec. Njegova skladba Brez sramu in brez strahu je bila nagrajena na Festivalu slovenskega šansona 2005. Gjurin je vodja Festivala poezije in glasbe 69. V glasbi je najbolj znan po uspešnicah: Kaj vse bi dal, Čas bo na moji strani, Dva, ki ležita, Srce, Knjiga obrazov, Kadar sva sama (s skupino Olivija). Leta 2010 je skupaj z Matevžem Šaleharjem - Hamom nastopil na EMI s pesmijo Črni konji čez nebo.

Delo[uredi | uredi kodo]

Razpon Gjurinove glasbe sega od jazza, svobodno improvizirane glasbe, orkestralne, komorne in popularne glasbe, tanga, šansona, etno glasbe, garažnega punka do rocka. Pesmi so povečini osebnoizpovedne. Nanj je vplival tudi Ati Soss.

Med letoma 1993 in 2009 so pod njegovim vodstvom delovale glasbene skupine: punkerski Pogojno užitni in Adivaljaver, psihedelični Klodvikovo Satje, etno-rockovski Eppur si muove, bluesovski Vzhodno od raja, jazzovski El-džabl-džejna, LejGaDejGa in Not interested, glasbeno-teatrska Orjaška Rozabunda, literarno-likovno-glasbeni Projekt Mesto, mešano žanrska Olivija ter spremljevalna zasedba Galeristi.

Njegova prva samostojna zgoščenka je bila Srce (2008). Sodeloval je s številnimi domačimi in tujimi glasbeniki – Vladom Kreslinom (kot avtor in producent pri njegovi plošči Drevored), Eldo Viler, Neisho, Tomijem Megličem (Siddharta), Janom Plestenjakom, skupino Carpe Diem in Josipo Lisac – ter literarnimi, glasbenimi in likovnimi umetniki. Je dolgoletni član glasbeno-likovnega kolektiva BAST. Komponira in izvaja tudi avtorsko filmsko glasbo (Hit poletja) ter glasbo za dramske (Sonce na krilih metulja) in plesne predstave (Katarza za začetnike). Prireja glasbene delavnice improvizacije, kompozicije in skupinske igre doma in v tujini.

Zavzema se za spremembe odnosa države do slovenske glasbe. Leta 2010 se je na I. slovenskem glasbenem kongresu v Cankarjevem domu zavzel za zaščito slovenskih glasbenikov ter domače glasbene in splošne kulture. V zvezi z osnutkom Zakona o medijih (2010) je kongres postavil tri zahteve: prva, od RTV Slovenija so zahtevali vrnitev oddaj, ki spodbujajo razvoj in kakovost slovenske glasbene produkcije, žive koncerte, produkcije videospotov ter glasbo in vse zvrsti, ki niso zastopane v komercialno usmerjenih medijih; druga, od Ministrstva za kulturo so zahtevali zaščito avtorskih in sorodnih pravic; tretja zahteva pa se je nanašala na člen, ki predvideva le 15 % predvajanje slovenske glasbe na radijskih in televizijskih programih. Gjurin je predsednik Slovenske unije glasbenih ustvarjalcev (2012–2016), ki je aktivna pri urejanju razmer na področju glasbenega ustvarjanja.

Gjurin je do sedaj izdal sedem albumov: Med moškim in žensko (2004), Brez sramu in brez strahu (2005) in Kjer je toplo (2009) z zasedbo Olivija, Fetiš z zasedbo Gal in Galeristi (2007), Srce (2008) in Duša in telo (2012).

Leta 2012 je ustanovil lastno založbo HAD, pri kateri je izšel album Duša in telo.

Albumi[uredi | uredi kodo]

Med moškim in žensko (Olivija)

Zgoščenka je izšla leta 2004 in vsebuje 11 skladb, od tega sta dve instrumentalni. Žanrsko prevladujeta jazz in etno, pogosti so tudi funk vzorci, nekaj je rocka in popa. Glasba je močno zaznamovana z zvokom harmonike in piščali oziroma klarineta, čeprav imajo vidno vlogo tudi kitare. Teme so ljubezenske, razpenjajo se med moškim in žensko ter se ukvarjajo z njunim medsebojnim odnosom. Najbolj znana skladba z albuma je Kadar sva sama, ki jo poje Gjurinova sestra Severa.

Brez sramu in brez strahu, Kjer je toplo (Olivija)

Album Brez sramu in brez strahu je naslovljen po skladbi, nagrajeni na Festivalu slovenskega šansona 2005. Plošča vsebuje nekaj živih izvedb (Izštekani z Juretom Longyko, 2005) in remixov (Aldo Ivančič), pospremljena pa je bila z bogatim dokumentarnim fotografskim izborom Mihe Golarja in obsežnim Gjurinovim predgovorom. Kjer je toplo je kompilacija, na njej so pet let stari posnetki, ki so pridobili novo zvočno in likovno podobo.

Fetiš (Gal in Galeristi)

Na albumu, ki je izšel leta 2007, je 12 skladb, od katerih so tri inštrumentalne in devet vokalnih. Naslov med drugim opozarja na izgubo pozitivnega odnosa do albuma (fetiša), bodisi v obliki vinilne plošče, kasete ali zgoščenke. Album je zmes popevke, šansona, rocka, popa, jazza, bluesa, countryja, reggaeja, hip-hopa, orientalske in balkanske glasbe ter sodobne elektronske glasbe. Gre za spoj klasičnega analognega (vokali, klavir, hammond orgle, rhodes, godala, trobila) z digitalnim (beati, sintetizatorji, produkcija). Besedila so povečini preprosta in ljubezenska, pa tudi temačna: hrepenenje po preteklosti, obljube, trpljenje, izgubljena ljubezen.

Srce

Gjurinov prvi samostojni album in vsebuje 12 pesmi. Gjurin je avtor besedil, glasbe, producent in aranžer. Album je bolj akustičen kot prejšnji izdelki, a s pridihom rocka, s primesmi countryja in bluesa. Skladbe pripovedujejo predvsem o ljubezni in nežnostih. Pesem Dva, ki ležita govori o noči, kjer sta 'ona' in 'on'. Ko se čas upočasni, ju ljubezen in užitek dvigneta od zemlje in postaneta eno ter se ljubita. V pesmih Kaj vse bi dal in Daleč hrepeni po dekletu, ki ga je zapustilo, on pa jo ima še vedno rad. V pesmi Nekoč, nekje govori o boju z življenjem in samim sabo.

Duša in telo

Duša in telo je dvojni album, ki je izšel leta 2012 in vsebuje 22 skladb različnih žanrov: popa, rocka, etna, celo elementov baročne in klasične glasbe. Poudarek je predvsem na besedilih, v katerih odsevajo dogodki v Gjurinovem poklicnem in zasebnem življenju. V pesmi Duša vran kljuje dušo, na koncu pa človek sam postane vran, ko preide v tišino večnosti in se notranje pomiri. V tišini, Sneg, A me slišiš še, Ples v slovo so ljubezenske pesmi, v Sedemnajst se vrača v najstniška leta, Knjiga obrazov pa je »oda« ljubezni preko Facebooka.

Projekt Mesto[uredi | uredi kodo]

Projekt Mesto je bil glasbeno-literarni projekt, kjer so nastajale različne umetniške prireditve: glasbene, literarne in likovne. Vse se je dogajalo v živo v različnih klubih po Sloveniji. Šlo je za spontano skupinsko improvizacijo pesnika, glasbenikov ter likovnikov. Sodelovali so pevka Vesna Zornik, slikar Ištvan Išt Huzjan, arhitekt Aleks Lužnik ter glasbeniki Žiga Golob, Lenart Krečič in Jani Moder. Projekt je bil drugačen, saj je bila zasedba vedno spremenjena. Projekt Mesto je doživel premiero v Teatru Gromki v Ljubljani februarja 2002, sledilo je okoli 40 ponovitev. V okviru projekta so izšli trije glasbeni albumi: Mesto in mesto (2002), Mesto – Ivanova vrnitev (2003/2004) in Minute? (2003/2004).

Poezija[uredi | uredi kodo]

Gal Gjurin spada v najmlajšo pesniško generacijo. Poezijo objavlja v revijah Nova revija, Apokalipsa, Mentor, Asskalla, pojavil se je v antologiji slovenske poezije Mi se vrnemo zvečer (Beletrina, 2004) in v antologiji slovenske erotične poezije V tebi se razraščam (Mladinska knjiga, 2008). Prevedena je v češčino, srbščino, slovaščino, italijanščino in angleščino.

Pesniška zbirka Mesto je produkt Projekta Mesto. Predstavlja združitev poezije in proze, realnega in fantastičnega, niza mestnih zgodb, ki je uokvirja izpoved o pričakovanju rojstnodnevnega žura. 27 pesmi je zapisanih v dolgih verzih in temu je prilagojen tudi format knjige.

Pesmi so prvoosebne izpovedi, drugoosebni nagovori ali tretjeosebne pripovedi. Zgodba zbirke je spletena okrog naključnega srečanja subjekta in njegove nekdanje sošolke ter povabila na rojstnodnevno zabavo, ki pa se ne zgodi. Pripoveduje o blagajničarki (XII), pa o moškem, ki zahaja v frizerski salon zaradi frizerke, o dilemah nakupovanja (XI). Novice iz časopisa se osamosvojijo v samostojne zgodbice. Lirski subjekt s strehe hiše opazuje mesto in ljudi pod seboj (V), gre v trgovino (IX, XI, XII) ali zvečer v klub, dekle opisuje s perspektive voajerja, prepusti se kreiranju domišljije.

Diskografija[uredi | uredi kodo]

 • Gal Gjurin in simfonični orkester Cantabile – Cantabile, 2014 (Studio HAD)
 • Gal Gjurin – Duša in telo, 2012 (Studio HAD)
 • Olivija – Kjer je toplo, 2008/2009 (Studio HAD)
 • Gal Gjurin – Srce, 2008 (Sedvex)
 • Gal in Galeristi – Fetiš Supreme, 2008 (NIKA Records)
 • Gal in Galeristi – Fetiš, 2007 (NIKA Records)
 • BAST – Retinal Circus, 2007 (Dallas/Bast)
 • N'Toko in Gal Gjurin – Roma Aerherna, 2006
 • Olivija – Brez sramu in brez strahu, 2005 (NIKA Records)
 • Olivija – Med moškim in žensko, 2004 (NIKA Records)
 • Projekt Mesto – Minute?, 2003/2004 (Mesto Records)
 • Projekt Mesto – Ivanova vrnitev, 2003/2004 (Mesto Records)
 • Projekt Mesto – Mesto in mesto, 2002 (Mesto Records/Mondena)
 • El-džabl-džejna – El-džabl-džejna, 2000 (samozaložba)

Poezija

 • Mesto – 2002, zal. Mondena (COBISS)

Filmska glasba in glasba za predstave

 • Katarza za začetnike (plesna predstava) – režija Jurij Konjar, 2005, PTL
 • Tošl (celovečerni film) – režija Darko Štante, 2006
 • Sonce na krilih metulja (multimedijska predstava) – B. Potočan, S. Vauda, G. Gjurin; Križanke/Elektrarna, Ljubljana, 2006
 • Hit poletja (televizijski film) – 2007/2008, režija Metod Pevec
 1. MusicBrainzMetaBrainz Foundation, 2000.