Slovenski knjižni sejem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pogovor z avtorjema Tadejem Golobom in Dragom Kosom na pisateljskem odru sejma leta 2019, v organizaciji Društva slovenskih pisateljev

Slovenski knjižni sejem je vsakoletni prodajni B2C sejem, na katerem se predstavljajo slovenski knjižni založniki. Od leta 1993 ga prireja Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije, odvija se v ljubljanskem Cankarjevem domu. Gre za največjo in najstarejšo tovrstno prireditev v Sloveniji, ki se je udeleži več kot 100 razstavljavcev, obišče pa jo približno 30.000 ljudi (po podatkih organizatorja[1]). Organizator od leta 2015 izbere tudi mednarodni fokus in poleg slovenskih založb povabi goste iz izbranega tujega okolja (Francija, Italija, nemško govoreče dežele, Madžarska, EU).

V sklopu sejemskega dogajanja Zbornica med drugim podeljuje Schwentnerjevo nagrado za posebne dosežke v založništvu in knjigotrštvu, veliko nagrado za knjigo leta, nagrado za najboljši knjižni prvenec, nagrade za najbolje oblikovane slovenske knjige, nagrada Nede Pagon in nagrado za najboljšo poslovno knjigo. Organizirane so tudi različne predstavitve knjig, pogovori z avtorji, javne okrogle mize, projekcije filmov, glasbeni nastopi, otroške delavnice idr.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Zaradi večjega števila obiskovalcev višji promet razstavljavcev« (PDF). Glas gospodarstva plus. december 2018. str. 72–73.{{navedi revijo}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]