Jezik in slovstvo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Jezik in slovstvo  
Naslovnica1.TIF
Naslovnica 6. številke 54. letnika (2009)
DisciplinaStrokovna slovenistična revija
Jezikslovenščina
UrednikĐurđa Strsoglavec
Podrobnosti publikacije
Prva izdaja1955
IzdajateljZveza društev Slavistično društvo Slovenije
SedežSlovenija
Pogostost izdajanja6-krat letno
Povezave


Jezik in slovstvo (1955–) je osrednja strokovna slovenistična revija, ki ponuja razprave in zapise o slovenskem jeziku, literaturi in s tem povezani pedagoški teoriji in praksi. Na voljo je tudi v spletni obliki.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Jezik in slovstvo začne izhajati kot glasilo Slavističnega društva Slovenije. V uvodniku so uredniki poudarili, da gre za poljudno revijo, ki ni namenjena le ozkemu krogu znanstvenikov, slovenistov, prevajalcev, književnikov, novinarjev. Prvi letnik je imel deset, vsi naslednji pa osem številk.

Leta 2003 je revija doživela prenovo zunanjega izgleda, spremenjen pa je tudi vsebinski del. Novosti:

  • v uredniški odbor so vključeni tuji slovenistični in drugi strokovnjaki z namenom lažjega pretoka spoznanj in internacionalizacije slovenističnih disciplin
  • anonimnost postopka recenziranja prispevkov
  • vsako leto izid dvojne številke, ki poglobljeno obravnava določeno temo
  • zunanja oblika razprav z znanstvenim aparatom (izvlečki, opombe itd.)

Članki morajo biti opremljeni tudi s sinopsisom v slovenskem jeziku, uredništvo pa ga prevede v angleščino.

Glavni uredniki[uredi | uredi kodo]

Revijo so urejali:

Pri urejanju revije sodeluje tudi uredniški odbor, ki se je skozi leta spreminjal. Od leta 2011 naprej je glavna in odgovorna urednica Đurđa Strsoglavec (Univerza v Ljubljani), revijo pa urejajo tudi področni uredniki: za književnost Silvija Borovnik (Univerza v Mariboru), za jezikoslovje Mojca Stritar (Univerza v Ljubljani) in za slovenščino v šoli Alenka Žbogar (Univerza v Ljubljani). Širši uredniški odbor sestavljajo še Mirjana Benjak (Univerza v Pulju), František Čermák (Karlova univerza v Pragi), Niko Jež (Univerza v Ljubljani), Nataša Pirih Svetina (Univerza v Ljubljani), Han Steenwijk (Univerza v Padovi), Janez Strutz (Univerza v Celovcu) in Bożena Tokarz (Šlezijska univerza v Katovicah). Dolga leta je bil tehnični urednik Ivo Graul, potem Olga Tratar in nazadnje Lidija Rezoničnik.

Razmerje med prispevki v rubriki Članki[uredi | uredi kodo]

Delež posameznih vsebin (jezik, literatura, metodika in drugo) se je skozi čas spreminjal glede na uredniško politiko. Graf prikazuje področje prispevkov po letnikih, ki so bili objavljeni v rubriki Članki oz. Razprave in članki, v zadnjem obdobju pa samo Razprave.

Pregled razmerja med prispevki v JiS-u po obdobjih

Do 21. letnika je največ jezikoslovnih prispevkov, kasneje začnejo prevladovati literarnovedni, od 41. letnika dalje pa so vsa tri področja precej enakovredno zastopana. Med časom uredništva Tomaža Sajovica je objavljenih največ prispevkov na temo metodologije, kar je povezano s prenovo pouka slovenščine. Tudi v zadnjem obdobju je bil delež metodoloških prispevkov večji. Število rubrik se je v zadnjem času zmanjšalo. Aktualni uredniški odbor se je usmeril v bolj znanstveni koncept.

Viri in zunanje povezave[uredi | uredi kodo]