Vojničev rokopis

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Vojničev rokopis je zapisan z neznano pisavo.

Vojničev rokopis je skrivnostna ilustrirana knjiga z nerazumljivo vsebino. Neznani avtor naj bi jo v neznanem jeziku in neznanem znakovnem sistemu napisal okvirno med letoma 1450 in 1520.

Vojničev rokopis je bil v času svojega zabeleženega obstoja predmet številnih študij in poskusov profesionalnih in amaterskih kriptografov, dešifrirati so ga poskušali tudi najboljši ameriški in britanski »lomilci kod«, ki so zasloveli v času 2. svetovne vojne (nihče ni dešifriral niti ene same besede). Ta vrsta neuspehov je Vojničevemu rokopisu prinesla svetovno slavo v zgodovini kriptografije, vendar pa je tudi vzbudila pomisleke, da je knjiga domiselna potegavščina, sestavljena iz nesmiselne vrste naključnih simbolov.

Knjiga je imenovana po poljsko-ameriškem knjigarnarju Wilfridu M. Vojniču (mednarodno znanem kot Voynich), ki jo je dobil leta 1912. Od leta 2005 je Vojničev rokopis shranjen pod številko MS 408 v knjižnici Beinecke Rare Book and Manuscript Library na Univerzi Yale, ZDA. Prva faksimilna izdaja je izšla leta 2005.[1]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Le Code Voynich, kompletni rokopis s kratko prezentacijo francoščini, urednik: Jean-Claude Gawsewitch, (2005) ISBN 2-35013-022-3.