Spominska plošča duhovnikom žrtvam fašizma, Brezje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Spominska plošča 25 slovenskim duhovnikom, ki so umrli nasilne smrti od okupatorja, je bila od leta 1955 do 2014 pritrjena na zid pred cerkvijo Marije Pomagaj na Brezjah. Postavili so jo duhovniki iz Cirilmetodijskega društva ob desetletnici osvoboditve, brezjanski frančiškani pa so jo brez javnega pojasnila odstranili in zamenjali z mozaikom Marije Pomagaj, ki so ga baziliki poklonili avstralski Slovenci.

Duhovniki na plošči[uredi | uredi kodo]

Na plošči je bilo zapisano, da »so darovali življenje za svobodo nove Jugoslavije«. Plošča ni bila vpisana v Register kulturne dediščine Slovenije. Nekaterim od umorjenih duhovnikov je Cerkev podelila naziv božjih služabnikov[6] v postopku beatifikacije. Leta 2002 se je začel škofijski postopek za ugotovitev mučeništva Danijela Halasa.[7]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Ubit je bil enako kot drugi v Jasenovcu: z batom so ga udarili po glavi, prerezali grlo in truplo vrgli v Savo.
  2. Skupaj z Groblerjem, ki je bil župnik pri sv. Barbari v Halozah, so bili 17. novembra 1942 pobiti še Franc Kač, kaplan pri sv. Magdaleni v Mariboru, Janez Kodrič, župnik v Pišecah, p. Anzelm Polak, župnik sv. Miklavž pri Ormožu, Janez Rančigaj, župnik pri sv. Petru pod Sv. gorami, in Anton Rantaša, župnik pri sv. Marjeti ob Pesnici [tega v drugih virih ni] (Sveta maša za žrtve v taborišču Jasenovac, Katoliška cerkev v Sloveniji).
  3. Polak je bil Čeh, rojen na Moravskem.
  4. V zapisu Iz lavantinske škofije v katoliškem časniku Slovenec 14. 1. 1943 pri imenih jasenovških žrtev ni nobene besede o tem, da so umrli nasilne smrti.
  5. Riharja, ki je bil duhovnik zagrebške škofije, ni v bazi žrtev druge svetovne vojne na Sistory.
  6. Ti so na seznamu označeni s krožcem. Nahajajo se tudi na seznamu Slovenski mučenci 20. stoletja, ki pa se ne ujema z uradnim cerkvenim seznamom kandidatov za beatifikacijo.
  7. »Božji služabnik Danijel Halas«.

Literatura[uredi | uredi kodo]