Bogota: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m r2.7.3) (robot Dodajanje: pa:ਬੋਗੋਤਾ
GhalyBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.2) (Robot: Spreminjanje ms:Bogotá v ms:Bogotá, Daerah Ibu Negara
Vrstica 93: Vrstica 93:
[[ml:ബൊഗോട്ട]]
[[ml:ബൊഗോട്ട]]
[[mr:बोगोता]]
[[mr:बोगोता]]
[[ms:Bogotá]]
[[ms:Bogotá, Daerah Ibu Negara]]
[[mwl:Bogotá]]
[[mwl:Bogotá]]
[[my:ဘိုဂိုတာမြို့]]
[[my:ဘိုဂိုတာမြို့]]

Redakcija: 18:41, 5. januar 2013

Bogota

Bogota, uradno Bogotá, D.C. (D.C. pomeni »Distrito Capital« je glavno mesto Kolumbije, hkrati pa njeno največje in najbolj naseljeno mesto s kar 7.321.831 prebivalcev (podatki iz leta 2005). Skupaj z največjim predmestjem Soacha je število prebivalcev ocenjeno na 7.881.156. Je ena najviše ležečih prestolnic na svetu s 2640 metri nadmorske višine. Zaradi tega je bila doslej v Bogoti najvišja izmerjena temparatura skromnih 25,2 °C.

V času pred španskimi osvajalci se je mesto imenovalo Bacatá. Evropsko naselbino je 6. avgusta 1538 ustanovil Gonzalo Jiménez de Quesada, imenovala pa se je Santa Fé de Bacatá, kot mešanica imena njegovega rojstnega kraja Santa Fé in lokalnega imena. Bacatá je dobila sodobno ime Bogota, ko je postala glavno mesto Novega kraljestva Granade, ki je bila del podkraljevine Peru, kasneje pa samostojna podkraljevina Nova Granada. Mesto je kmalu postalo eno izmed središč španske kolonialistične moči v Južni Ameriki.

Leta 1810/1811 so se meščani uprli španski vladavini in ustanovili svojo lastno vlado, vendar so se morali zadovoljiti z notranjimi razdelitvami in začasno vrnitvijo oblasti španskim vojaškim lojalistom, ki so ponovno vzpostavili nadzor nad mestom med letoma 1816 in 1819, ko je mesto po svoji vojaški zmagi v Boyaci zasedel Simón Bolívar. Tedaj je Bogota postala glavno mesto Gran Colombie, teritorialne federacije današnje Paname, Kolumbije, Venezuele in Ekvadorja. Ko se je federacija razdelila na posamezne konstitutivne republike, je Bogota ostala glavno mesto Nove Grenade, kasneje preimenovane v Kolumbijo.

Leta 1956 se je mestna občina združila z ostalimi sosednimi občinami in oblikovala t.i. »posebno okrožje« (špansko: Distrito Especial). Z ustavo iz leta 1991 je bila Bogota potrjena kot glavno mesto Kolumbije, hkrati pa pridobila tudi staro ime Santa Fe de Bogotá in zamenjala naziv posebno okrožje v »glavno okrožje« (špansko: Distrito Capital). Avgusta leta 2000 je bilo ime mesta uradno zamenjano iz starega »Santa Fé de Bogotá« v »Bogotá«. Trenutni vodja lokalne oblasti Bogote D.C. je Luis Eduardo Garzón.