Pojdi na vsebino

Wikipedija:Vodnik za izboljšanje člankov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Nekateri članki v Wikipediji so obširni in kakovostni vse od začetka, večina pa se jih začne kot škrbina, ki počasi zraste v dobro napisan, kakovosten članek.

Ta stran opisuje stopnje v razvoju članka in našteva načine, kako lahko pomagate članku, da se razvije do naslednje stopnje. Preskakovanje stopenj ni samo dovoljeno, ampak je zaželeno! Naslednje kategorije vam lahko pomagajo spoznati, kako članki v Wikipediji ponavadi rastejo.

Stopnje v razvoju članka

[uredi | uredi kodo]

Neobstoječi članki

[uredi | uredi kodo]

Vsak članek se začne kot zamisel v glavi sodelavca. Ustvarite lahko članek o čemer koli, če le spada na Wikipedijo. Dobra zamisel je, da se o obstoju podobnega najprej prepričate tako, da poskusite poiskati ime članka; če ta že obstaja, lahko ustvarite preusmeritev. Če opazite rdečo povezavo, ki vas zanima, ustvarite članek, pri tem pa upoštevajte dogovore o poimenovanju člankov!

Preden začnete s pisanjem, si lahko preberete nekaj navodil, se v urejanju preizkusite v peskovniku ali si ogledate izbrani članek z istega področja.

Če iščete zamisel za članek, ki bi ga lahko ustvarili, si oglejte naslednje sezname:

Škrbine

[uredi | uredi kodo]

Če nimate časa ali volje, da bi napisal dolg članek, lahko ustvarite škrbino. To so kratki in nepopolni članki, »grdi rački« Wikipedije, ki pa lahko zrastejo v lepe labode. Čeprav so kratke, pa so nekatere škrbine vseeno boljše od ostalih. Pretiravati s kratkostjo ne gre - Wikipedija ni slovar in ena poved je premalo za članek. Če niste pripravljeni ali ne morete o neki temi napisati vsaj odstavka ali dveh, raje razmislite o dopolnitvi obstoječega, bolj splošnega članka.

Članki v razvoju

[uredi | uredi kodo]

Ko škrbina vsebuje nekaj pravih informacij, se uvrsti v to kategorijo. Želimo si, da bi bilo takih člankov čim več, saj škrbine same po sebi uporabniku ne ponujajo nič konkretnih informacij. Imajo svoje pomanjkljivosti in priporočljivo je, da jih uredite, spremenite ali dopolnite.

Številne članke v razvoju lahko najdete tukaj:

Ko je članek dovolj dober, ga lahko predlagate za izbrani članek.

Izbrani članki

[uredi | uredi kodo]

Izbrani članki so najboljši članki v Wikipediji. Preden lahko postanejo izbrani, jih morajo pregledati še drugi uporabniki; izbrani članki morajo namreč ustrezati smernicam v zvezi s slovnico, slogom pisanja, točnostjo, nepristranskostjo in popolnostjo. Vikipedisti so ponosni na izbrane članke, h katerim so prispevali.

Kako izboljšati članek

[uredi | uredi kodo]

Če želite izdelati dober in obsežen članek, ki vam bo v ponos in bo koristen za druge, si lahko pomagate s temi napotki:

Raziskovanje

[uredi | uredi kodo]

Najprej je koristno pogledati, kaj obsegajo članki o sorodnih temah, saj boste tako najlažje videli, o čem je vredno pisati in kaj je že obdelano drugje. Pisanje dobrih člankov pa ni mogoče brez ustreznih virov, zato je priporočljivo, da pred pisanjem članka raziščete tematiko članka. Preverite, kaj o članku piše v vikipedijah v drugih jezikih, uporabite spletne iskalnike ali pa poiščite ustrezne knjige, priročnike ali slovarje v knjižnici. Pri pisanju navajajte vire, saj s tem članku daste potrebno verodostojnost, vendar ne vključujte lastnih razlag, saj Wikipedija ni primarni, temveč sekundarni vir. Pazite, da boste pri raziskovanju in pisanju članka ostali nepristranski – upoštevati morate vse pomembne poglede, ki se pojavljajo v zanesljivih virih (najraje strokovnih)!

Pisanje

[uredi | uredi kodo]

Članek začnite z zgoščenim uvodom, v katerem opredelite tematiko članka in poudarite najpomembnejše informacije. Bralec naj bi dobil dober pregled že samo z branjem uvoda, ki naj bo dolg od enega do štirih odstavkov, odvisno od dolžine članka. Za prvi vtis je seveda najpomembnejši uvodni stavek - ko obiskovalec klikne na povezavo do članka, je to enakovredno vprašanju »Kaj je...?«. Uvodni stavek mora na to vprašanje odgovoriti, po navadi pa se ime članka kot tema (npr. Jurij Vega, Tokio Hotel, ...) pojavi na začetku s krepkimi pokončnimi črkami. Krepke ležeče črke se v tem smislu običajno uporabljajo za naslove filmov, video iger, ipd. (npr. Forrest Gump, Tetris, ...). V samem besedilu pa naj se krepke črke uporabljajo samo izjemoma.

Upoštevajte, da samo o tematiki članka morda ne veste veliko, vendar to ne velja nujno tudi za bralce, zato je pomembno, da že zgodaj vzpostavite kontekst članka, ki ga pišete. Če na primer pišete o športnem dogodku, je pomembno, da šport in morebitne druge pomembne informacije omenite čim prej: namesto

»Rdeča liga je bila liga domačih ekip, ki je potekala med letoma 1994 in 1996.«

raje napišite

»Rdeča liga je bila liga domačih nogometnih ekip v Transilvaniji, ki je potekala med letoma 1994 in 1996.«

in namesto

»Janez Krompir je napadalec, ki se je moštvu pridružil leta 2005.«

raje

»Janez Krompir je transilvanski nogometni napadalec, ki se je moštvu Starega mesta pridružil leta 2005.«

Za pomoč pri oblikovanju besedila, ustvarjanju notranjih in zunanjih povezav, ter dodajanju podnaslovov, sklicev idr. v članke glejte Wikipedija:Urejanje strani.

Ne vzemite besedila preprosto z neke druge spletne strani in ga prekopirajte v Wikipedijo, saj je najverjetneje varovano kot avtorsko delo. Tudi, če imate dovoljenje za objavo besedila v Wikipediji (moderatorji bodo v tem primeru zahtevali dokaz tega dovoljenja), slog besedila morda ne ustreza slogu Wikipedije.

Pri pisanju pazite na nepristranskost, ki je eno od treh temeljnih načel Wikipedije. Izogibajte se pisanju o sebi, svojem podjetju ali svojem društvu, ker samega sebe vsakdo že po naravi želi predstaviti v čim boljši luči in takšno navzkrižje interesov onemogoča nepristransko pisanje.

Izogibajte se napakam pri črkovanju in slovnici. Wikipedija še nima integriranega programa, ki bi pregledoval črkovanje besedila, lahko pa članek napišete v urejevalniku besedila in ga šele nato prekopirate v okno Wikipedije za urejanje. Dodatke za črkovanje ima tudi večina sodobnih spletnih brskalnikov.

Članek naj bo napisan v enciklopedičnem slogu: kjer je primerno, pojasnite izvor izraza, ostanite objektivni in se izogibajte metaforam (»je preminil« naj ostane »je umrl«, »sta se ljubila« pa »sta imela spolni odnos«).

Na koncu članka navedite vire, ki ste jih uporabili pri pisanju.

Zadnji dodatki

[uredi | uredi kodo]

Članek lahko kakovostno dopolnite z ustrezno sliko ali diagramom. Pri tem pazi, ali je slika javno dostopna - za večino slik na internetu to ne velja! Ne dodajaj povezav na slike na drugi spletni strani, temveč uporabite že naložene slike ali ustvarite svoje. Vse Wikipedije imajo skupno Zbirko prostih slik, ki jih lahko uporabite v članku kar neposredno z imenom datoteke (navodila za vključevanje slik so na posebni strani za slike). Slike, ki jih sam ustvarite, prav tako nalagajte kar v Zbirko, ker so od tam dostopne tudi v drugih vikipedijah. Možnost za lokalno nalaganje slik uporabljamo le izjemoma.

Za izboljšanje kakovosti članka je koristno, če pri njegovi izdelavi sodeluje več vikipedistov. Uporabite strani Pogovor, da ponovno opredelite bistvene točke članka, dobite povratne informacije, vidite, kaj ostale pri članku moti in podobno. Dodatne informacije lahko najdete tudi v kateri od vikipedij v tujem jeziku: angleška, francoska, nemška in ruska Wikipedija so zelo obsežne, in nudijo številne informacije, na podlagi katerih lahko bolje opredelite temo, o kateri pišete.

Na koncu ne pozabite ustvariti notranjih povezav na svoj članek z drugih člankov, ki so s povezani s temo. To lahko vključuje preusmeritve, notranje povezave in povezave v poglavju Glej tudi.

Priporočljivo je, da poskušate o članku dobiti povratne informacije od ostalih vikipedistov, saj vam bodo pomagali najti morebitne napake ali pa vas bodo pohvalili za dobro opravljeno delo. Tudi za vsa druga vprašanja so dejavni vikipedisti na voljo na pogovornih straneh skupnosti, predvsem Pod lipo.