Sora

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Sora
Sora - Selška Sora pod Kapucinskim mostom v Škofji Loki, tik pred sotočjem s Poljansko Soro
Selška Sora pod Kapucinskim mostom v Škofji Loki, tik pred sotočjem s Poljansko Soro
Izvir Selščica, Poljanščica
Izliv Sava (pri Medvodah)
Države porečja Slovenija
Dolžina 51 km
Povprečni pretok 25 m³/s (na izlivu)

Sora je desni pritok reke Save, večino svojih voda pa črpa z bregov Škofjeloškega hribovja. Njena izvorna kraka sta dobila ime po dolinah, po katerih tečeta: Poljanska Sora, tudi Poljanščica (Poljanska dolina) in Selška Sora, tudi Selščica (Selška dolina). Njuno sotočje je v Škofji Loki, od koder pod skupnim imenom reka Sora teče še nadaljnjih 9,2 km do Medvod, kjer se izliva v Savo. Reka je skupaj z daljšim izvornim krakom, Poljansko Soro, dolga 51 km. S tem je po svoji dolžini na 15. mestu med slovenskimi rekami. Ob izlivu v Savo je njen povprečni letni pretok 25 m3/s. Reka v svojem celotnem toku pogosto poplavlja in je hudourniškega značaja, ob poplavi leta 1990 je bil izmerjen njen največji pretok (690 m3/s)[1].

Poljanska Sora[uredi | uredi kodo]

Poljanska Sora je daljša izmed dveh izvornih krakov Sore. Izvira v Rovtarskem hribovju, njen izvorni krak pa se imenuje Sovra. Tok do Škofje Loke meri 43 km. Leta 1924 so v naselju Fužine na Poljanščici postavili hidroelektrarno. Večji rečni pritoki so potoki Račeva, Kopačnica, Brebanščica in Hrastnica.

Selška Sora[uredi | uredi kodo]

Selška Sora izvira pri naselju Zgornja Sorica in je dolga 32 km. Njeni daljši pritoki so potoki Davščica, Češnjica in Luša.

Reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]