Enteroendokrina celica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Enteroendokrine celice pripadajo DNES sistemu in so povezane s procesom prebave. Razpršene so v epiteliju vzdolž prebavnega trakta in predstavljajo 1 % vseh celic epitelija. Največ jih je v želodcu in tankem črevesu, manjše število pa tudi v spodnjem delu požiralnika, debelem črevesu ter žolčnih in pankreatičnih izvodilih. Te celice se skupaj z epitelijskimi celicami, enterociti, Panethovimi celicami in čašicami razvijejo iz skupne totipotentne celice.

Morfološke značilnosti[uredi | uredi kodo]

Enteroendokrine celice so majhne in imajo bledo citoplazmo. Ležijo v stiku z bazalno membrano in mnoge celice niso v neposrednem stiku s svetlono (lumnom) prebavnega trakta. V citoplazmi so prisotna tudi nevrosekrecijska zrnca, katerih velikost, število in oblika je odvisna od vrste produkta (hormona).

S standardnim HE barvanjem (hematoksilin in eozin) je celice težko razločevati, zato se jih barva drugimi reagenti, npr. s srebrovimi solmi; glede na slednje jih lahko poimenujemo kot argirofilne (vežejo srebro (Ag) po redukciji z drugo snovjo) in argentofilne celice (reducirajo in vežejo srebro iz srebrovih soli). Starejši izraz enterokromafine celice se nanaša na reakcijo kalijevim dikromatom (K2Cr2O7), pri čemer nastane rjavi pigment.

Tipi enteroendokrini celic[uredi | uredi kodo]

Število odkritih hormonov, ki jih izločajo enteroendokrine celice, je 20, verjetno pa nekatere celice simultano izločajo dva ali več hormonov.

Tip celice Nahajališče Izločen hormon
A želodec, tanko črevo glukagon
D želodec, tanko črevo, debelo črevo somatostatin
EC želodec, tanko črevo, debelo črevo serotonin, substanca P
ECL želodec histamin
G želodec, tanko črevo, gastrin
GL želodec, tanko črevo, debelo črevo glicentin
I tanko črevo holecistokinin
K tanko črevo želodčni inhibitorni polipeptid (GIP)
Mo tanko črevo motilin
N tanko črevo nevrotenzin
PP želodec, tanko črevo pankreatični polipeptid

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]