Maščobna celica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Adipocit)
Maščobna celica

Maščobne celice ali adipociti so celice, ki gradijo maščevje in so specializirane za skladiščenje energije v obliki maščobe.

Obstajata dve vrsti maščobnega tkiva: belo in rjavo maščevje; tako ločimo tudi bele in rjave maščobne celice.

Rumeno maščevje.

Bele maščobne celice[uredi | uredi kodo]

Bela maščobna celica vsebuje veliko maščobno kapljico, obdano s plastjo citoplazme. Jedro je sploščeno in se nahaja na obrobju. Tipična maščobna celica meri v premeru 0,1 mm; nekatere so tudi dvakrat večje, nekatere do dvakrat manjše. Uskladiščena maščoba je v poltekočem stanju in je sestavljena zlasti iz trigliceridov in holesterolnih estrov. Bele maščobne celice izločajo rezistin, adiponektin in leptin. Povprečna odrasla oseba ima v telesu 30 milijard maščobnih celic, ki tehtajo okoli 13,5 kg. Če odrasla oseba pridobiva na telesni teži, se maščobne celice povečajo do štirikrat, šele nato se začnejo deliti.[1]

Rjave maščobne celice[uredi | uredi kodo]

Rjave maščobne celice so mnogokotne oblike. Za razliko od belih maščobnih celic imajo znatno citoplazmo, v kateri se nahajajo majhne kapljice maščobe. Jedro je okroglasto in ne leži na obrobju, ni pa tudi v središču. Rjava obarvanost je posledica velikega števila mitohondrijev. Rjavo maščevje (imenovano tudi otroško maščevje) proizvaja toploto.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Pool, Robert (2001). Fat: fighting the obesity epidemic. Oxford [Oxfordshire]: Oxford University Press. ISBN 0-19-511853-7.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Junqueira L.C., Carneiro J. in Kelley R.O. (2003). Basic histology, 10. izdaja. New York, London, Toronto: Lange Medical Books McGraw-Hill.