Trebušna slinavka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Trebušna slinavka ali pankreas je podolgovata, iz režnjev sestavljena žleza brez ovojnice, ki je pod stensko potrebušnico (parietalnim peritonejem), z glavo v vijugi dvanajstnika, sega v obliki repa do vranice. Kot eksokrina žleza izloča prebavne sokove v dvanajstnik, kot endokrina žleza pa inzulin in glukagon v kri.[1]

Anatomija[uredi | uredi kodo]

Trebušna slinavka leži za želodcem pod stensko potrebušnico. Pri človeku je trebušna slinavka majhen podolgovat organ v trebušni votlini. Sestavljena je iz glave, telesa in repa. Rep sega do vranice, glava pa leži v vijugi dvanajstnika. Prebavni sokovi iz trebušne slinavke se izlivajo v dvanajstnik skozi pankreasov vod, ki se združi z žolčevodom. S krvjo jo oskrbuje pankreatikoduodenalna arterija. Deoksigenirana kri se nato zbere v pankreatikoduodenalni veni, ki se izliva v portalno veno.

Dvanajstnik in trebušna slinavka (želodec je odstranjen).

Funkcija[uredi | uredi kodo]

Prebavni encimi, ki jih izločajo eksokrine celice trebušne slinavke, sodelujejo pri prebavi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v dvanajstniku. Encimi potujejo iz trebušne slinavke po pankreasovem vodu in se skupaj z žolčevodom izlijejo v dvanajstnik, kjer se aktivirajo. Eksokrino tkivo trebušne slinavke izloča tudi bikarbonat, ki nevtralizira želodčno kislino, ki prode v dvanajstnik. Hormona inzulin in glukagon, ki ju izločajo endokrine celice, uravnavata koncentracijo glukoze (krvnega sladkorja) v krvi, somatostatin pa uravnava izločanje inzulina in glukagona.[2] Pri nepravilnem delovanju trebušne slinavke se pojavi sladkorna bolezen.

Bolezni trebušne slinavke[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/5531365/pankreas?query=pankreas&SearchIn=All, Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 13. 8. 2016.
  2. http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/liver_biliary_and_pancreatic_disorders/pancreas_anatomy_and_functions_85,P00682/, vpogled: 13. 8. 2016.