Trebušna slinavka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Trebušna slinavka ali pankreas je podolgovat, iz režnjev sestavljen organ. Leži v trebušni votlini. Kot eksokrina žleza izloča prebavne sokove v dvanajstnik, kot endokrina žleza pa inzulin in glukagon v kri.[1]

Anatomija[uredi | uredi kodo]

Trebušna slinavka leži za želodcem, od katerega jo ločuje omentalna burza, pod stensko potrebušnico. Pri človeku je trebušna slinavka majhen podolgovat organ v trebušni votlini. Sestavljena je iz glave, vratu, telesa in repa. Rep sega do vranice, glava pa leži v vijugi dvanajstnika. Prebavni sokovi iz trebušne slinavke se izlivajo v dvanajstnik skozi pankreasov vod, ki se združi z žolčevodom. S krvjo jo oskrbuje pankreatikoduodenalna arterija. Deoksigenirana kri se nato zbere v pankreatikoduodenalni veni, ki se izliva v portalno veno.

Dvanajstnik in trebušna slinavka (želodec in prečno debelo črevo sta odstranjena).

Funkcija[uredi | uredi kodo]

Prebavni encimi, ki jih izločajo eksokrine celice trebušne slinavke, sodelujejo pri prebavi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v dvanajstniku. Encimi potujejo iz trebušne slinavke po pankreasovem vodu in se izlijejo v dvanajstnik, kjer se aktivirajo. Eksokrino tkivo trebušne slinavke izloča tudi bikarbonat, ki nevtralizira želodčno kislino, ki priteka v dvanajstnik. Hormona inzulin in glukagon, ki ju izločajo endokrine celice, uravnavata koncentracijo glukoze (krvnega sladkorja) v krvi, somatostatin pa uravnava izločanje inzulina in glukagona.[2] Pri nepravilnem delovanju trebušne slinavke se pojavi sladkorna bolezen.

Bolezni trebušne slinavke[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/5531365/pankreas?query=pankreas&SearchIn=All, Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 13. 8. 2016.
  2. http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/liver_biliary_and_pancreatic_disorders/pancreas_anatomy_and_functions_85,P00682/, vpogled: 13. 8. 2016.