Astrocit

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Astrociti (grško astron - zvezda + kytos - celica) so ena od vrst celic nevroglije, ki so zvezdaste oblike. Pri sesalcih gradijo večino makroglije v osrednjem živčevju. Gre za razvejane celice, katerih podaljški tvorijo razmejitev možgan od možganske žilnice ter obdajajo možganske žile. Ob možganskih žilah sotvorijo krvno-možgansko pregrado.

Razdelitev[uredi | uredi kodo]

A (levo):    protoplazemski astrocit
B (desno): vlaknati astrocit

Poznamo dve vrsti astrocitov:

Funkcije[uredi | uredi kodo]

  • Astrociti pomembno sodelujejo pri uravnavanju tekočin v možganih ter skrbijo za ravnovesje kalija. Astrociti privzemajo kalijeve ione. S presledkovnimi stiki se astrociti med seboj povezujejo in na ta način je omogočen prehod ionov iz enega astrocita v drugega.
  • Astrociti so v neposredni interakciji z možganskimi celicami. V astrocite prehajajo različni živčni prenašalci, ki se poprej sprostijo iz živčnih končičev (glutamat, GABA, glicin ...) ter se v astrocitovi citoplazmi in mitohondrijih modificirajo. Produkti omenjenih živčnih prenašalcev nato zopet prehajajo v nevrone, kjer so zopet na voljo za sprostitev v sinapso. Na ta način se vzdržuje zlasti nizka koncentracija glutamata v sinapsah, saj v večjih količinah deluje citotoksično.
  • Obdajajo možganske žile in ohranjajo ter inducirajo intaktnost krvno-možganske pregrade.