Pojdi na vsebino

Ekstraglomerulna mezangijska celica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Shematski prikaz ledvičnega telesc; ekstraglomerulne mezangijske celice so označene s številko 5b

Ekstraglomerulne mezangijske celice (tudi Goormaghtighove celice) so tip mezangijskih celic, ki se nahajajo v ledvicah, med žilnim polom ledvičnega telesca (glomerulus) in makulo denzo, skupkom specializiranih epitelijski celic ledvičnih cevk. So sestavni del jukstaglomerulnega aparat, ki je pomemben pri uravnavanju krvnega tlaka in volumna.

Funkcija tovrstnih mezangijskih celic ni popolnoma znana. V celicah sta prisotna aktin in miozin, kar omogoča celicam, da se skrčijo pod vplivom simpatičnega živčevja; slednji bi lahko na takšen način vplival na delovanje jukstaglomerulnega aparata.[1] Celice so sicer asociirane z izločanjem eritropoetina (EPO),[2] poleg tega pa bi lahko glede na njihovo pozicijo mediirale signale med makulo denzo in aferentnimi arteriolami.[1]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Goligorsky, M.S.; in sod. (1997). »Role of mesangial cells in macula densa to afferent arteriole information transfer«. Clin. Exp. Pharmacol. Physiol. Zv. 24, št. 7. str. 527–31.
  2. Junqueira, Carneiro in Kelley; Basic histology, 2003.
  • Junqueira L.C., Carneiro J. in Kelley R.O. (2003). Basic histology, 10. izdaja. New York, London, Toronto: Lange Medical Books McGraw-Hill.