Intraglomerulna mezangijska celica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Shematski prikaz ledvičnega telesca; intraglomerulne mezangijske celice so prikazane s številko 5a (3 - visceralni list Bowmanove kapsule)

Intraglomerulne mezangijske celice so specializirani periciti, ki se nahajajo v ledvicah v ledvičnih telescih ob kapilarah znotraj visceralnega lista Bowmanove kapsule (t. i. glomerulni mezangij). Njihove glavne funkcije so zagotavljanje strukturne podpore podocitom, uravnavanje hitrosti glomerulne filtracije in fagocitoza določenih komponent.

Funkcije[uredi | uredi kodo]

Strukturna podpora in filtracija[uredi | uredi kodo]

Intraglomerulne mezangijske celice zagotavljajo podporo podocitom, ki so pomembna sestavina za filtracijo urina ter uravnavajo (regulirajo) pretok krvi preko njihove sposobnosti krčenja. Celice so povezane z bazalno lamino endotelijskih celic kapilar, preko katere se prenese sila krčenja mezangijskih celic in tako povzroči vazokonstrikcijo (skrčenje) kapilar. S tem se zmanjša efektivna površina kapilar za filtracijo in tako tudi hitrost glomerulne filtracije.

Tovrstni tip mezangijskih celic sicer izloča tudi razne snovi, kot sta interlevkin 1 in PDGF (angleško platelet-derived growth factor).

Fagocitoza[uredi | uredi kodo]

Celice imajo tudi sposobnost fagocitoze sestavin bazalne lamine in imunoglobulinov. Predstavljajo poseben primer fagocitov, saj se tako kot jukstaglomerulne celice razvijejo iz predhodnikov gladkih mišic in ne iz monocitov.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  • Junqueira L.C., Carneiro J. in Kelley R.O. (2003). Basic histology, 10. izdaja. New York, London, Toronto: Lange Medical Books McGraw-Hill.