Endokrini sistem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pomembnejše endokrine žleze. (Moške na levi, ženske na desni strani.) 1. češerika, 2. hipofiza, 3. ščitnica, 4. priželjc, 5. nadledvična žleza, 6. trebušna slinavka, 7. jajčnik, 8. testis

Endokríni sistém je nadzorni sistem žlez z notranjim izločanjem (endokrinih žlez), ki izločajo kemijske prenašalce, imenovane hormone. Ti krožijo po telesu v krvožilnem sistemu in tako vplivajo na delovanje oddaljenih organov. V endokrini sistem ne uvrščamo tako imenovanih eksokrinih žlez, ki imajo svoja izvodila na zunanjih ali notranjih površinah organizma (npr. sluznične žleze, znojnice ali žleze v gastrointestinalnem traktu).

Prenos signalov nekaterih hormonov s steroidno strukturo vključuje receptorje za jedrne beljakovine iz razreda ligandno-aktiviranih beljakovin, ki, vezane na specifično zaporedje DNK služijo kot stikala za transkripcijo znotraj celičnega jedra. Takšna stikala krmilijo razvoj in diferenciacijo kože, kosti in vedenjskih središč v možganih, kot tudi sosledično regulacijo reproduktivnih tkiv.

Bolezni endokrinega sistema so pogoste, denimo sladkorna bolezen in bolezni ščitnice. Področje medicine, ki se ukvarja z nepravilnostmi v delovanju endokrinega sistema, je endokrinologija, ki spada v širše področje interne medicine.

Seznam endokrinih žlez in hormonov, ki jih izločajo[uredi | uredi kodo]

Pri obeh spolih[uredi | uredi kodo]

(Žleze so navedene od glave navzdol.)

Samo pri moških[uredi | uredi kodo]

Samo pri ženskah[uredi | uredi kodo]