Prebavna cev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Prebavni trakt)
Skoči na: navigacija, iskanje
Prebavila pri človeku

Prebavna cev ali gastrointestinalni trakt je pri mnogoceličarjih sistem organov, ki sprejemajo hrano, jo prebavljajo, da iz nje dobijo energijo in hranila, ter izločajo neuporabne ostanke.

K prebavnemu traktu prištevamo: ustno votlino, žrelo, požiralnik, želodec, tanko črevo, debelo črevo. Hrana potuje po prebavnem traktu s pomočjo valovanja gladkih mišicperistaltike.

V prebavni trakt izločajo svoje izločke prebavne žleze: ustne slinavke (v ustno votlino), trebušna slinavka (v tanko črevo), jetra (izločajo žolč v tanko črevo).

Prebavila so skupno ime za organe prebavne cevi in velikih prebavnih žlez.[1]

Anatomija[uredi | uredi kodo]

Prebavna cev[uredi | uredi kodo]

Organi prebavne cevi so v glavi, vratu, prsni in trebušni votlini ter medenici. Pri odraslem človeku meri v dolžino od 6 do 9 metrov, sega od ust do zadnjika in zajema naslednje dele:[2]

Žleze prebavil[uredi | uredi kodo]

Večje žleze, ki spadajo k prebavilom, so v bližini prebavne cevi in se z izvodili odpirajo v posamezne dele prebavne cevi:[2]

Številne manjše žleze so v steni same prebavne cevi.[2]

Jetra izločajo žolč v tanko črevo preko žolčevoda iz žolčnika, kjer se shranjuje. Trebušna slinavka izloča prebavne encime za razgradnjo maščob in beljakovin ter hidrogenkarbonatne soli, ki nevtralizirajo kislo želodčno vsebino.

Fiziologija[uredi | uredi kodo]

Prebava in izločanje[uredi | uredi kodo]

V ustih poteka mehanska prebava z mletjem hrane na manjše koščke in tudi kemijska. Z izločki žlez slinavk se začne razgradnja nekaterih sladkorjev z encimi amilaze. Hrana se nato s peristaltiko pomika skozi žrelo in požiralnik do želodca. V želodcu večinoma še vedno poteka mehanska prebava - drobljenje hrane. Začne se tudi razgrajevanje beljakovin z encimi (pepsin). Glavni del prebave poteka v tankem črevesu. Hrana je tu že dovolj razdrobljena in tu poteka večina kemijske razgradnje hranilnih snovi.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ http://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/5534318/prebavila?query=prebavila, Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 23. 8. 2015.
  2. ^ 2,0 2,1 2,2 Čebašek, Vita (2010). Anatomija prebavne cevi. Medicinski razgledi, letnik 49, številka 4, str. 347-369.
  3. ^ 3,0 3,1 http://www.dlib.si/?URN=URN:NBN:SI:DOC-Y4AIAJGB Saletinger, Rajko. Anatomija, fiziologija z osnovami patologije. Doba Epis, 2012.