Prebavna cev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Prebavila pri človeku

Prebavna cev ali gastrointestinalni trakt je pri mnogoceličarjih sistem organov, ki sprejemajo hrano, jo prebavljajo, da iz nje dobijo energijo in hranila, ter izločajo neuporabne ostanke.

K prebavnemu traktu prištevamo: ustno votlino, žrelo, požiralnik, želodec, tanko črevo, debelo črevo. Hrana potuje po prebavnem traktu s pomočjo valovanja gladkih mišic - peristaltike.

V prebavni trakt izločajo svoje izločke prebavne žleze: ustne slinavke (v ustno votlino), trebušna slinavka (v tanko črevo), jetra (izločajo žolč v tanko črevo).

Anatomija[uredi | uredi kodo]

Prebavni trakt[uredi | uredi kodo]

Povprečen odrasel moški ima približno 7 in pol metra dolg prebavni trakt. Njegovi deli so:

Ostali organi[uredi | uredi kodo]

Jetra izločajo žolč v tanko črevo preko žolčevoda iz žolčnika, kjer se shranjuje. Trebušna slinavka izloča prebavne encime za razgradnjo maščob in beljakovin ter hidrogenkarbonatne soli, ki nevtralizirajo kislo želodčno vsebino.

Fiziologija[uredi | uredi kodo]

Prebava in izločanje[uredi | uredi kodo]

V ustih poteka mehanska prebava z mletjem hrane na manjše koščke in tudi kemijska. Z izločki žlez slinavk se začne razgradnja nekaterih sladkorjev z encimi amilaze. Hrana se nato s peristaltiko pomika skozi žrelo in požiralnik do želodca. V želodcu večinoma še vedno poteka mehanska prebava - drobljenje hrane. Začne se tudi razgrajevanje beljakovin z encimi (pepsin). Glavni del prebave poteka v tankem črevesu. Hrana je tu že dovolj razdrobljena in tu poteka večina kemijske razgradnje hranilnih snovi.