Alenka Gotar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Picto infobox music.png
Alenka Gotar
Alenka na Eurosongu
Alenka na Eurosongu
Osnovni podatki
Rojstno ime Alenka Gotar
Rojstvo (1977-08-23) 23. avgust 1977 (37 let)
Izvor Domžale Zastava Slovenije Slovenija
Glasbeni slog Pop, Dance
Poklic Pevka
Leta delovanja 2007–danes

Alenka Gotar, slovenska sopranistka, * 23. avgust 1977, Rodica pri Domžalah.

Alenka Gotar v Helsinkih maja 2007

Alenka Gotar je 3. februarja 2007 s pesmijo Cvet z juga zmagala na prireditvi EMA 2007, predizboru tekmovanja za Pesem Evrovizije 2007, ki je bilo v Helsinkih 12. maja 2007, kjer je dosegla 15. mesto.

Po končani osnovni šoli in nižji glasbeni šoli, kjer se je učila klavir in kitaro, se je vpisala na Gimnazijo Poljane. Hkrati je obiskovala Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer se je učila solopetje pri profesorju Marcosu Bajuku. Leta 1996 je obe šoli zaključila z maturo in bila takoj sprejeta na študij solopetja na Musik-Akademie der Stadt Basel v Švici, leta 1999 pa se je na povabilo profesorice Lilian Sukis prešolala na Mozarteum v Salzburg (Avstrija), kjer je leta 2000 diplomirala. Na isti ustanovi je nadaljevala podiplomski študij solopetja in operne igre pri prof. Lilian Sukis. Poleg tega se je dodatno pevsko izpopolnjevala v Rimu pri gospe Maji Sunari-Biankini, ter na pevskih seminarjih pri prof. Marjani Lipovšek ter Alfredu Burgstallerju.

Operne vloge[uredi | uredi kodo]

Alenka Gotar je od leta 2000 stalni gost SNG opere in baleta Ljubljana, kjer je pela naslednje vloge:

V sezoni 2004/2005 je pela naslednje vloge:

V Salzburgu je pela vloge:

Na festivalu Europäische Musikmonat 2001 v Baslu je pela sopransko vlogo v praizvedbi multimedialne opere Skamander švicarskega komponista Beata Gysina.

Alenka Gotar je priznana koncertna solistka z različnimi orkestri in komornimi skupinami v Sloveniji, Avstriji, Švici, Nemčiji, Hrvaški in Skandinaviji. Njen repertoar obsega dela zgodnjega baroka, pa do najmodernejših del glasbene literature (leta 2000 je za švicarski radio DRS3 delala s trenutno enim najuglednejših komponistov našega časa Györgyjem Kurtagom).

V sezoni 2004/2005 je bila angažirana kot stalni član solističnega ansambla SNG opera in balet Ljubljana. Po izteku pogodbe pa deluje kot svobodni umetnik, kot gost v SNG opera in balet Ljubljana in kot pevski pedagog.

Na Eurosongu 2007 v Helsinkih se je s pesmijo Cvet z Juga v polfinalu, ki je bil 10. maja 2007, uvrstila v finale.

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Alenka Gotar

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


Predhodnik:
Anžej Dežan
Slovenija na Pesmi Evrovizije
2007
Naslednik:
Rebeka Dremelj