Anžej Dežan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Picto infobox music.png
Anžej Dežan
Anžej Dežan ob zmagi na Emi 2006
Anžej Dežan ob zmagi na Emi 2006
Osnovni podatki
Rojstno ime Anžej Dežan
Rojstvo (1987-06-17) 17. junij 1987 (27 let)
Izvor Maribor Zastava Slovenije Slovenija
Glasbeni slog Pop, Dance
Poklic Pevec
Leta delovanja 2006–danes

Anžej Dežan [anžéj dèžan], slovenski pevec, * 17. junij 1987, Šentjur.

Dežan je končal I. gimnazijo v Celju. Trenutno je študent drugega letnika filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Glasbeno pot je začel dokaj hitro. Najprej je pel pri Dadi Kladnik. Svojo glasbeno pot je pričel leta 1997. Glasbeno pot je nadaljeval leta 1998, ko je s skladbo Povej zakaj, osvojil prvo nagrado na Radiu Celje. Potem je posnel album z naslovom Cigutke.

Leta 2002 se je pričel učiti glasbo pri celjski profesorici Jasmini Maček. V letu 2003 je nato stopnjo petja nadaljeval v Mariboru pri Dadi Kladnik. Po letu in pol dela se je Dežan prijavil na Bitko talentov v oddaji Spet doma. Tam je osvojil drugo mesto. Po Bitki je nastopil na Melodijah morja in sonca 2005 s pesmijo Vroče. Boril se je do 6. kroga in nato ostal sam z Omarjem Naberjem. Naber je zmagal, Dežan pa je osvojil drugo mesto.

Februarja 2005 je nastopil kot backvokalist pri Nuši Derendi. Januarja 2006 je nastopil na EMI in zmagal s pesmijo Plan B. Tako pa si je tudi pridobil vstopnico za Evrosong v Atenah, kjer je 18. maja istega leta zastopal Slovenijo. V finale se ni uvrstil.

Po preboju v medijske vode je nadaljeval kariero kot TV voditelj in novinar družabne kronike.

Leta 2008 je na festivalu Slovenske popevke za pesem Šopek maka prejel velika nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti.

Znan je tudi po tem, da celotno kariero uživa precej višjo podporo v t.i. strokovnih krogih kot med občinstvom, kljub mnogim nagradam »strokovnih« žirij se razen izjemoma po volji kritičnega občinstva nikoli ni uvrstil na sam vrh.[navedi vir]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Predhodnik:
Omar Naber
Slovenija na Pesmi Evrovizije
2006
Naslednik:
Alenka Gotar