Vanuatu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Republic of Vanuatu
Zastava Vanuatuja
Coat of arms of Vanuatu.svg
Nacionalno geslo: Long God Yumi Stanap (bislama: »Stojimo pred Bogom«)
LocationVanuatu.png
Uradni jeziki bislama, angleščina, francoščina
Glavno mesto Port Vila
Predsednik Tallis Obed Moses
Predsednik vlade Bob Loughman Weibur
Površina
 - Skupno
 - % voda
156. na svetu
12.200 km²
zanemarljivo
Prebivalstvo
 - Skupno (leto)
 - Gostota
172. na svetu
199.414
16/km²
Neodvisnost 30. julij 1980
Valuta vatu
Časovni pas UTC+11
Državna himna Yumi, Yumi, Yumi
Vrhnja internetna domena .VU
Nacionalna klicna koda 678

Vanuatu, uradno Republika Vanuatu (angleško Republic of Vanuatu, francosko République de Vanuatu, bislama: Ripablik blong Vanuatu), je otoška država, ki se nahaja v južnem Tihem oceanu. Otočje, ki je vulkanskega izvora, je približno 1.750 kilometrov vzhodno od severne Avstralije, 500 kilometrov severovzhodno od Nove Kaledonije, zahodno od Fidžija in jugovzhodno od Salomonovih otokov, v bližini Nove Gvineje.

Vanuatu so najprej naselili Melanezijci. Prvi Evropejci, ki so obiskali otoke, so bili člani španske odprave, ki jo je vodil portugalskim morjeplovec Fernandes de Queirós, v Espiritu Santo so prispeli leta 1605; otočje je proglasil za špansko last in ga imenoval Espiritu Santo ali Sveti Duh. Leta 1880 sta si Francija in Združeno kraljestvo prisvojila del dežele, leta 1906 pa so se dogovorili o skupnem upravljanju ozemlja pod imenom Novi Hebridi kot britansko-francoski kondominij. Gibanje za neodvisnost se začelo leta 1970, Republika Vanuatu pa je bila ustanovljena leta 1980.

Domače ime je izpeljano iz besede vanua (»zemlja« ali »dom«), ki se pojavlja v več avstronezijskih jezikih, in besede tu (»stati«). Obe besedi skupaj naznanjata neodvisnost novega naroda.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]