Uporabniški pogovor:Pinky sl/Arhiv1

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Če te zanima še kaj, nas vprašaj pod lipo ali pa se obrni kar name.   --Tone 13:09, 6 april 2006 (CEST)

Hvala za pozdrav[uredi kodo]

Upam, da sta trenutno moja dva prispevka OK.

LP - Pinky

Kar pogumno, --Ziga 14:22, 6 april 2006 (CEST)


V redu, le za sliko Slika:Psihrometer-1.jpg bolj natančno navedi vir, je pa vprašanje. če je v javni lasti! --AndrejJ (pog., prisp.) 14:50, 6 april 2006 (CEST)


Bom poskusila dobiti dovoljenje .... že delam na tem LP - Pinky

Če delaš na članku, pa nočeš, da ti ga vmes popravljajo, lahko na vrh postaviš predlogo {{working}}, ko končaš, jo pa odstraniš. Pomaga preprečiti kakšen nesporazum :-) --Tone 13:16, 13 april 2006 (CEST)

Hvala za nasvet ... parvkar delam na barometru Pinky 14:04, 13 april 2006 (CEST)


Pozdravljena še z moje strani; lepo, da si se lotila obdelave geografije Slovenije. Dobrodošla tudi pri urejanju vseh ostalih člankov. Če boš potrebovala kakršno si že bodi pomoč, se lahko obrneš tudi name. | Tcie 13:16, 14 april 2006 (CEST)


Se trudim ... ko imam kaj časa Pinky 13:21, 14 april 2006 (CEST)

Geografija Slovenije[uredi kodo]

Geografija Slovenije ... če ima kdo kake slikice, razpredelnice, grafe o podnebju, vodovju, onesnaženju, .... v Sloveniji, bi jih bila zelo vesela. Mogoče bi naredili kako zbirko na to temo. Pinky 13:04, 22 april 2006 (CEST)

Ali v Zbirki (Commons) ni nič? --Janez Novak 13:54, 22 april 2006 (CEST)
Sem iskala ... ni nič pametnega. Zbirk je kar nekaj, ampak nič primernega. --Pinky 08:46, 24 april 2006 (CEST)
Odlično glede Geografije Slovenije :) . Že dlje časa sem se spravljal pisati ta članek, a zaenkrat nisem prišel dlje od izdelanega zemljevida makroregij, področje je namreč ogromno. Lepo, da si se spravila k pisanju, potrebujemo še malce wikifikacije in, kot praviš, grafičnega materiala, in članek bo primeren za izbrane vsebine. Kar pa se tiče grafičnega materiala, je tako, da obstaja o tem cel kup literature. Zelo primeren bi bil denimo Geografski atlas Slovenije, ki ga imam doma, najbrž pa ga ti nimaš, je namreč precej specialna in na žalost sila draga zadeva :( . Tam so odlični zemljevidi, grafi in drugi materiali. Kar se tiče samega foto gradiva, pa pridno hodim po Sloveniji in fotodokumentiram podobo našega prostora, tako da se iz tega vira vsekakor lahko nadejamo te in one sličice :) . Potem je tu še cel kup monografij, ki bi nudile primeren material. Če si posebno zagreta, ti priporočam knjižnico na našem Oddelku za geografijo, Filozofska fakulteta LJ. Če lahko malce počakaš, pa bom tudi sam prispeval materiale, napravil nekaj preglednih zemljevidov, vnesel par zgovornih slik ipd. Kar tako naprej :) . | Tcie 12:10, 26 april 2006 (CEST)
Bom kar lepo počakala ... Hvala Tcie --Pinky 10:17, 30 april 2006 (CEST)

Slog[uredi kodo]

Rad bi te opozoril glede sloga člankov. Poglavja se začnejo z == in ne le z enim. Nato; ločimo Glej tudi (gesla, ki se navezujejo na tematiko članka, a niso omenjena v samem besedilu; tu ne vnašaj gesel, ki so že povezana v besedilu) in Zunanje povezave (tu se navedejo povezave na spletne strani izven slovenske WP; npr. na Zbirko, druge spletne strani,...). Glede kategorizacije; ne dodaj v članek tri zaporedne kategorije: npr. Meteorologija, Vreme in Padavine, ampak v tem primeru le v Padavine. Tu si lahko ogledaš te popravke. Drugače pa je vsebina OK ;). LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 18:44, 3 maj 2006 (CEST)

Vidim, da urejaš biografski članek, zato bi te opozoril, da uporabljamo poseben slog - glej Wikipedija:Biografski članek. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 11:00, 23 junij 2006 (CEST)

Daj pri članku Hidrologija Triglavskega narodnega parka spremeni vse te zunanje povezave znotraj besedila v reference/opombe (glej npr. Irangate. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 14:07, 11 november 2006 (CET)

Zgleda OK. lP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 15:02, 11 november 2006 (CET)

Predloge[uredi kodo]

Predloge lahko tudi sama urejaš (npr. Predloga:Padavine). Če še kaj manjka, kar dopolni. MMG Predloge so enostaven način, da se rešiš večjega naštevanja istotematskih člankov pod Glej tudi. lP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 11:55, 6 maj 2006 (CEST)

Slike[uredi kodo]

Opazil sem da intenzivno vnašaš kategoriji Ogrožene vrste. Zelo pohvalno. le nekaj ti predlagam. Pri živalih in rastlinah pove ena slika več kot 10 stavkov. V zadnjih minutah sem dodal v nekaj člankov o ogroženih živalcah (prijazni mega muci, 1000 kg mesa iz kavbojske dežele, ...) slike iz zbirke. Predlagam ti, da če že obdeluješ take članke pogledaš v zbirko, (če še ni slike) ali slika tam obstaja. Najbolj zanesljivo iskanje je z latinskim znanstvenim imenom, kot druga možnost pa iskanje z angleškim imenom. Lep pozdrav! --Janez Novak 12:52, 16 maj 2006 (CEST)

Kategorije[uredi kodo]

Tu imaš narejeno Kategorija:Ogrožene vrste v Sloveniji. Več o kategorijah si pa preberi na Wikipedija:Kategorija in Wikipedija:Kategorizacija. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 13:38, 16 maj 2006 (CEST)

Nova kategorija[uredi kodo]

Novo kategorijo se ustvari zelo enostavno. Najlepše gre stvar če v nek članek dodaš novo kategorijo (ki je še ni). Ko spraviš članek bo seveda kategorija rdeča, Klikneš po njej in odpre se okno za vnos podatkov kategorije. Delaš kot pri vnosu novega članka. Seveda pa bodo v kategorijo prišli samo obstoječi članki. Če boš imela težave mi javi. Bom rad pomagal, predvsem tako zagretemu nivincu (pa dejansko nisi več zelena). LP. --Janez Novak 13:07, 16 maj 2006 (CEST)

Slike[uredi kodo]

Zivjo Pinky! V zadnjem času si naložila kar nekaj slik, katerih licence so sumljive in jih bo morda treba izbrisati. Nalaganje slik pod lažnimi dovoljenji je namreč prepovedano. Lahko prosim komentiraš Pod lipo? Hvala. --Eleassar pogovor 14:57, 30 maj 2006 (CEST)

Pa ne se prestrašiti komentarja. Eleassar je aktiven tudi na Zbirki in tam zelo pazi na avtorske pravice. Pri slikah je namreč treba navesti, kdo je avtor in če se avtor strinja z objavo pod določeno licenco, česar pri nekaterih tvojih slikah ni. LP --Tone 18:48, 30 maj 2006 (CEST)

Projekt Naravni spomeniki[uredi kodo]

Prejel sem tvoje povabilo da bi v Wikipedijo vnašal članke pod imenovano- novo kategorijo. Delo bi res bilo zanimivo vendar bi se moral omejiti na tiste, ki so najbolj "razvpiti", ostali pa naj bodo še malo v "senci", dovolj bo že, če jih vsaj polovico omenimo v spisku. Osebno menim da v časih vzpona "vandalizma nad naravo" prav tem "vandalom" ni potrebno kazati vsak dragulj naše narave, ostane naj za "posvečene", kateri imajo pravi odnos do njih. Trenutno sem okupiran z drugo dejavnostjo, čez kakšen mesec pa bo že bolje in bom kaj napisal tudi o tem področju. Čestitam ti za tvoje članke in te lepo pozdravljam Struc.--struc 15:52, 13 junij 2006 (CEST)

Ekoregije[uredi kodo]

Francoski seznam biomov v članku Écorégion bi po mojem prevedli lahko tako (za praterijo se trenutno ne spomnem slovenskega izraza):

1 Listavci tropskih in subtropskih vlažnih gozdov

2 Listavci tropskih in subtropskih suhih gozdov

3 Iglavci tropskih in subtropskih suhih gozdov

4 Listavci in mešani gozd zmernega pasu

5 Iglavci v zmernem pasu

6 Severni gozd, tajga

7 Tropska in subtropska praterija, savana in makija

8 Praterija, savana in makija zmernega pasu

9 Poplavljena praterija in savana

10 Gorska praterija in makija

11 Tundra

12 Sredozemki gozd in makija

13 Puščava in suha makija

14 Mangrovini gozdovi


Kar bi na sliki odgovarjalo temu :

Tempérée - 4

Sclérophylle - 12

Ombrophile - 1

Tropophile - 2

Mangrovi gozdovi - 14

Tundra - 11

Tajga - 6

Tempérées - 5

Tropicales - 3

Steppes - 8

Savanes tropicales - 7

Prairies inondées - 9

Puščave - 13

Haut plateaux - 10


Upam, da sem ti malo pomagal. --IzTrsta 10:34, 14 julij 2006 (CEST)

Zunanje povezave[uredi kodo]

Pri dodajanju zunanjih povezav na druge WP projekte, pazi, da taka stran obstaja (ko prevajaš iz drugih projektov). Tako stran habitat ne obstaja na :sl, ampak na :en Wikislovarju. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 08:59, 20 julij 2006 (CEST)

Predlog za administrátorko[uredi kodo]

Pinky vidim, da se odlično znajdeš tako med Dopplejevimi efekti, kot v Robanovem kotu :) Predvsem pa mi je všeč tvoje sodelovanje in odnos, ki ga imaš tukaj. Zato bi te rad, če boš moj predlog sprejela, predlagal za dodelitev administratorskega statusa, ki bi ti omogočal uporabo nekaterih dodatnih orodij, ki jih boš morda kdaj potrebovala. --Igor 16:02, 30 avgust 2006 (CEST)

Rž (razločitev)[uredi kodo]

Pod lipo smo se pogovarjali o tem, da razločitve z dvema pomenoma odpravljamo, ne pa ustvarjamo [1]. Razločitev ustvarimo, ko bodo vsaj trije pomeni. Sicer lahko direktno povežemo s članka na članek s predlogo {{drugi pomeni}} ali {{glej tudi}} (predlogi omogočata tudi več povezav - glej njuno pogovorno stran), tako da bralcem ni treba najprej na preusmeritev in potem šele na želeni naslov. --Eleassar pogovor 16:16, 14 september 2006 (CEST)

Sesalci[uredi kodo]

Zdaj sem popravil taksonomko. Lahko jo še pregledaš, če je vse ok. --Eleassar pogovor 14:28, 27 september 2006 (CEST)

ok, sem dodala še sliko leva Pinky 14:32, 27 september 2006 (CEST)

Večkratni redirecti[uredi kodo]

Teoretično se večkratnih redirectov izogibamo: Pogovor:Placentalia, razen, če si morda mislila pod vmesni redirect napisati kak članek in je samo začasen. lp., --Ziga 14:26, 29 september 2006 (CEST)

Wikipedija:Pomembnost[uredi kodo]

Pinky, prosim te, da podaš svoje mnenje o tem kdo ali kaj sodi v slovensko Wikipedijo → tukaj. Upam, da bomo tako temu končno prišli do dna. --Igor 14:20, 7 oktober 2006 (CEST)

Pomoč[uredi kodo]

Če imaš kaj gradiva za stran [2] se priporočam.LP --Feri 17:43, 17 oktober 2006 (CEST)

Krajinski park Goričko[uredi kodo]

Ali imaš mogoče kakšno panoramsko sliko oz. zemljevid parka? Še malo slikovnega materiala, pa bo bil zrel za izbrani članek. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 15:44, 7 november 2006 (CET)

Mogoče veš kaj je to ?[3] LP--Feri 16:40, 7 november 2006 (CET)
Če imaš probleme, mi jih lahko pošlješ na mail, pa jih bom sam naložil. lP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 17:49, 7 november 2006 (CET)

Klasifikacija psov[uredi kodo]

Glede na naše dogovore o poimenovanju bi članek volkovi najbrž moral biti pod naslovom pes (canis = lat. pes, ednina), pes pa bi spadal pod naslov domači pes. Kaj meniš o tem? --Eleassar pogovor 14:06, 8 november 2006 (CET)

Za domačega psa se strinjam, sem že razmišljala o preimenovanju, in sem tudi že popravila.
Za volkove canis pa se ne bi strinjala za preimenovanje v pes. V vseh literaturah, ki jih imam, canis pri nas prevajajo v volkove. In tudi na en wikipediji je takle opis:

Canis is a genus that includes several of the modern wolf and jackal species, including the Gray Wolf (Canis lupus) which is thought to be the ancestor of the Domestic Dog (Canis lupus familiaris).

Canidae pa se prevajajo v pse (sem pa zasledila tudi izraz kanidi, ampak to ni preverjeno). Mislim, da tvoji popravki sedaj niso v redu.
Mogoče je to tema za taksonomijo, predno se prehitro odločimo kaj je prav in kaj narobe. Izraze nisem sama prevajala iz en, ampak sem poiskala literaturo, kjer so latinska imena in tam povzela slovenska. Sedaj je nastala mala zmešnjava, ker povezava canis skoči na domačega psa. --- LP, Pinky 19:37, 8 november 2006 (CET)

Sem skopiral sem, ker je bolje, da je ves pogovor na enem mestu. Lahko navedeš kak vir, kjer jasno piše, da je canis = volkovi? V priročniku za določanje živalskih vrst Živalstvo Evrope je namreč jasno zapisano: »rod: Pes (Canis)«. Tudi v latinskem slovarju je canis prevedeno kot pes, volk pa je lupus. V navedku, ki si ga napisala zgoraj, pa to ni tako izrecno napisano. Bom pogledal še v kak vir. --Eleassar pogovor 20:30, 8 november 2006 (CET)

Bom pogledala naslov knjige (bila je neka encikopedija) ampak sedaj nisem doma. Mogoče bi bilo bolje, da tale pogovor preseliš na projekt taksonomija, da bi še kdo drug preveril svoje vire. Jaz nisem zoolog in tudi vsi moji viri očitno niso zanesljivi. Je pa križ s temi poimenovanji. Verjetno imaš celo ti prav in jaz ne. Vendar, če se bo popravljalo je potrebno popraviti tudi kategorije (mislim, da bo potrebno popraviti le besedila v kategorijah). Je pa potrebno stvar (Carnivora, Canidae in Canis in vse že napisane članke o posameznih vrstah, ki tu sodijo) popraviti, predno se raznese po drugih straneh, saj nameravam o zvereh še kaj napisati, vendar sem prej želela, da so urejene taksonomke, predno dejansko dodam tekste. Me veseli, da si se lotil preverjanja. -- LP, Pinky 09:09, 9 november 2006 (CET)

Seznam geografskih vsebin[uredi kodo]

Prosil bi te, glede na dejstvo, da deluješ na geografiji, če bi lahko dopolnila seznam z najpomembnejšimi geografskimi pojmi. Nekaj je že, ne pa dosti. ;) LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 22:44, 12 november 2006 (CET)

Slika v zbirki[uredi kodo]

http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Dovje_Gorenjska.JPG - ki si jo naložila, prikazuje Mojstrano in ne Dovje, kot praviš. Saj veš, Dovje je nad Mojstrano, torej, na levem bregu Save, v klanec proti Avstriji, Mojstrana pa je ob vstopu v Vrata. Bo treba preimenovati sliko. lp., --Ziga 10:17, 13 november 2006 (CET)

Imaš prav, bom preimenovala in popravila v članku. --- Pinky 11:42, 13 november 2006 (CET)

Živalski vrtovi v Sloveniji[uredi kodo]

Kategorija Živalski vrtovi v Sloveniji je nepotrebna saj imamo v Sloveniji le en živalski vrt. --Bojan PLOJ 22:24, 14 november 2006 (CET)

 • To je sicer res (1 uradni živalski vrt), sicer pa so živali ograjene in "na ogled" tudi drugod po Sloveniji, zdajle se spomnim npr. Jelenovega grebena (srnjad) pri Olimju in medvede v kletki nekje ob ceti blizu Kočevja. Gotovo pa je še kje kaj. Marsikje lahko vidimo noje, ampak to je pač farma. Za medvede pri Kočevju bi težko rekli, da je ravno farma, neglede na to, da so locirani zraven gostilne, tako kot kakšen akvarij s svežimi postrvmi. Imamo pravo definicijo, kaj je to živalski vrt? --Ziga 23:29, 14 november 2006 (CET)

Pa precej znan morski akvarij v Piranu,in še en v Mariboru, ... -- LP, Pinky 09:29, 15 november 2006 (CET)

Akvarij ni vrt... --Ziga 09:38, 15 november 2006 (CET)

Na :en imajo kategorijo, npr. Zoos in Australia in v njej tudi podkategorijo Aquaria in Australia (tam so vsi akvariumi) ... tako je narejeno za vse države in se mi zdi nekako logično, ker je to nekakšen specializiran živalski vrt. -- Pinky 09:46, 15 november 2006 (CET)

Ogrožene vrste[uredi kodo]

Najprej lep pozdrav! Ugotovil sem, da se podatki v Uradnem listu Republike Slovenije, št. 82, torek 24. september 2002 ne ujemajo z podatki v predlogi {{stanje ohranitve}}. Ker se veliko ukvarjaš z ekologijo in biologijo, te prosim, da izraziš mnenje o tem, kateri seznam je pravilnejši in ustreznejši. Ali naj napišem tudi članke premalo znana vrsta, domnevno izumrla vrsta in vrsta zunaj nevarnosti, ki so navedeni v Ur. listu na našem seznamu pa jih ni? --Miha 19:21, 28 november 2006 (CET)

Stanje ohranitve je možno, da ni nikjer pravilno ... najbolj pravilno (in ažurno) je tukaj Rdeči seznam IUCN, glede tega se na Uradni list ne bi zanašala. Tam so določene kategorije, ki jih je IUCN še do nedavnega uporabljal, ampak jih je od tedaj že posodobil (glej Rdeči seznam IUCN.
{{stanje ohranitve}} mi pa sploh ni pretirano všeč - je narejena po angleški predlogi, ampak pojasnjuje uporabo v wikipediji. O tej predlogi sva se z Elleasarjem že pogovarjala ... pa ne dorekla (lahko si ogledaš na njegovi pogovorni strani). Na :en imajo to predlogo natančneje opisano Wikipedia:Conservation_status conservation status categories are used in Wikipedia articles. Dobro bi bilo, da se najprej prevede ta članek in uskladi z {{stanje ohranitve}}, kar bo marsikaj razjasnilo. Bi bila vesela, če bi jo za začetek lahko prevedel. Ko bodo prevodi usklajeni, bo tudi pisanje člankov lažje ... zato se obotavljam tudi jaz, ker ne vem kako in kaj. Tako, sedaj pa moram odhiteti ... LP, Pinky 19:50, 28 november 2006 (CET))
Hvala za odgovor!
Res, bi bilo dobro, če se bi nekdo odločil za prevajanje pravila (sam imam premajhno znanje angleščine). Še vedno sem v dvomih, kako naj naslovim nekatere članke ohranitvenih stanj, ki so zapisana v zakonu, vendar se v Rdečem seznamu IUCN (ki je z strokovnega vidika gotovo bolj zanesljiv) imenujejo drugače. Preusmeritve že pridejo v poštev. Imaš še kakšno mnenje, idejo? lp, --Miha 18:24, 29 november 2006 (CET)

Ali lahko namesto

                    +---------------- Izumrle (EX)
                     !
                    +---------------- Izumrle v divjini (EW)
                     !             
                     !       +-- Kritično ogrožene (CR)
          +- Zadostni podatki -+- Ogrožene --+-- Prizadete (EN)
 +- Ovrednotene --!           !       +-- Ranljive (VU)
  !         !           !
  !         !          +---------------- Potencialno ranljiva vrsta (NT)
  !         !           !
  !         !          +---------------- Najmanj ogrožena (LC)
  !        +- Premalo podatkov (DD)
-!
 +- Neovrednotene (NE)

naredim sliko? Ali se ti zdi ta zapis boljši, ker lahko popravljaš napake? Če je tako lahko pripravim predlogo-sliko, ki se jo da urejati. lp, --Miha 19:39, 2 december 2006 (CET)

Glede predloge-slike bomo morali še počakati, ker v Wikipedijo še ni vgrajen Graphviz. Opazil sem ga na nekem drugem Wikiju in sem mislol, da ga imamo tudi mi. MMG, ali te zanima administratorstvo. lp, --Miha 18:51, 18 december 2006 (CET)
Za administratorstvo se zaenkrat še ne zanimam. Bom kar ostala pri pisanju člankov. -- LP, Pinky 11:41, 19 december 2006 (CET)

Galebi? V Mariboru?[uredi kodo]

Ni šala, vidim da se spoznaš na živali, pa vprašam ali je možno v MB videti galebe. Meni se zdi da ja.--Andrejj 08:32, 11 december 2006 (CET)

Medved (rod)[uredi kodo]

Ne vem, ali je resnično smiselno imeti članek pod tem naslovom (namesto pod Ursus). Konec koncev se članek začne z Ursus je rod in ima tudi taksonomka naslov Ursus. Vprašanje je, ali je res nepristransko dati prednost slovenskemu imenu rodu, ko pa je najbolj nedvoumno in daleč najbolj uveljavljeno (tudi v našem jezikovnem prostoru) znanstveno ime. Pri sesalcih se morda tega ne čuti toliko, pri nižji organizmih pa vsekakor in menim, da bi morali skrbeti za poenotenost poimenovanja. Sicer je to samo moje razmišljanje, s katerim se ni treba nujno strinjati, vendar bi bilo koristno, ko bi se dogovorili o tem. --Eleassar pogovor 12:13, 8 januar 2007 (CET)

Hojla! Sem čakala kdaj se boš javil glede medvedov. Mislim, da tukaj lahko uporabimo izraz Ursus, ker tudi za ostale rodove medvedov ni ustreznega slovenskega izraza - vsaj jaz ga nisem našla. Prevodi so le za posamezne vrste znotraj rodov. Bom pa obadva članka Ursidae in Ursus še dopolnila. -- LP,Pinky 14:37, 8 januar 2007 (CET)

Podravska regija[uredi kodo]

Podravska regija, OK 1:1 :-) --Andrejj 23:01, 11 januar 2007 (CET)

Žabe[uredi kodo]

Ali brezrepe dvoživke ali brezrepci ali brezrepi krkoni. Moj vir je pripravljalno gradivo za Proteusovo državno tekmovanje. lp, --Miha 18:56, 12 januar 2007 (CET)

Moj vir je trenutno v knjižnici, sem pa v različnih literaturah zasledila za Anure izraze: Žabe, Brezrepci in Brezrepe dvoživke - za brezrepe krkone še sicer nisem slišala, ampak to ne pomeni, da tega izraza ni. Lahko narediš poglavje v članku o različnih slovenskih poimenovanjih, pa bo tako manj zmede. Sicer pa z žabami še nisem končala ... lahko pogledaš v moj peskovnik -- LP, Pinky 19:04, 12 januar 2007 (CET)

Razločitev naselij[uredi kodo]

Lokovica in druge, predlagam slog Brezje. --Andrejj 09:22, 15 januar 2007 (CET)

... aja, sicer pa Lokovica je ime večih naselij. --Andrejj 09:24, 15 januar 2007 (CET)

Ma ja, saj sem že tečen, vem ;-) Predlagam povezavo naselbinsko ime namesto splošno ime.

P.S. Odgovarjaš lahko na svoji strani, da ohranimo tok pogovora. --Andrejj 09:32, 15 januar 2007 (CET)

"Več" se praviloma ne sklanja, ker ni pridevnik, temveč prislov. --Jalen 09:39, 15 januar 2007 (CET)
Nadaljevanje več(ne) zgodbe tukaj: Uporabniški_pogovor:Jalen#Več(ih).
Popravek (glej debato pri Jalnu): Lokovica je ime večih naselij. --Andrejj 16:39, 15 januar 2007 (CET)
Mislim, da na wikipediji potrebujemo tečnobe. Jaz sem zmerom zadovoljna, ko me kdo opozori na napake ali da predlog za boljši članek. Tako napak v prihodnosti ne ponavljam oz. tebi in ostalim jih ne bo potrebno popravljati za menoj :) , -- LP, Pinky 09:41, 15 januar 2007 (CET)

Gaberke, Velenje[uredi kodo]

Gaberke, Velenje, a to gotovo obstaja!? --Andrejj 19:01, 15 januar 2007 (CET)

Če mene vprašaš ne obstaja: 1. ni podatka v popisu, najdi.si nič ne najde, nvatlas (ki išče tudi po zaselkih, ter ostalih lokacijskih zadevah) tudi ne najde ničesar v okolici Velenja. --Slodave 23:02, 15 januar 2007 (CET)

Bom preverila ponovno, ampak šele popoldne, ker sedaj pri sebi nimam atlasa in ne vira od koder sem to spisala. Ampak, če ga ni v popisu, potem .... -- LP, Pinky 08:38, 16 januar 2007 (CET)


Očitno Gaberk v Velenju res ni, jaz pa ne najdem več mojega vira. Če bo kdo našel Gaberke v prihodnosti, ga bo pač dodal ... -- LP, Pinky 08:33, 17 januar 2007 (CET)


Folk, Gaberke niso v Velenju ampak so pri Šoštanju (Gaberke pri Šoštanju). V google napište Gaberke pa bo velik našlo, še posebi gasilsko društvo in podobno!!!

Trije ribniki[uredi kodo]

Super je! Mislim, da si resno zaslužiš eno delavsko zvezdo (ne samo zvezdo; lahko bi rekli kar sonce), saj si izredno pripomogla k člankom na Wikipediji. ;-) --Domen 15:14, 2 februar 2007 (CET)

Ohranitveno stanje (tabela namesto slike)[uredi kodo]

Kako se ti zdiUporabnik:Mihael Simonič/Peskovnik/2 . Tabelo bom dal v predlogo in vključil v članek. Pripombe, mnenja? lp, --Miha 21:38, 3 februar 2007 (CET)

Seznam zavarovanih živali v Sloveniji: povožene spremembe[uredi kodo]

Očitno si moje spremembe pri dodajanju fotk kar povozila.[4] Prosim, bolj pazi v prihodnje, če pa se ti zdijo sporne, to najprej razloži na pogovorni strani članka. --Eleassar pogovor 13:42, 23 februar 2007 (CET)

Se opravičujem. Tvoje spremembe niso sporne. Sporna je moja nepazljivost. -- LP, Pinky 16:42, 23 februar 2007 (CET)

Povezave na seznam v člankih[uredi kodo]

Dvomim, da so povezave na seznam v razdelku Glej tudi smiselne. Takih povezav lahko dodamo na kupe (glej npr. [5] ) in članki zaradi njih postanejo samo manj urejeni in pregledni. --Eleassar pogovor 15:32, 2 marec 2007 (CET)

Ok, sem popravila nazaj, -- LP, Pinky 19:40, 2 marec 2007 (CET)

Seznam redov žuželk[uredi kodo]

Od kje je povzet seznam redov žuželk, ki si ga postavila? Namreč, oba redova, ki sem se ju do zdaj lotil, sta navedena napačno oz. vsaj drugače kot v mojih virih. Prosim če napišeš vir(e), da lahko presodim, koliko so še verodostojni (verjetno veš da se pri sistematiki žuželk lahko stvari zelo hitro spreminjajo). Hvala. --Yerpo 23:01, 20 marec 2007 (CET)

Administratorstvo[uredi kodo]

Čisto smo pozabili nate. Postala si administrator! Vse čestitke. ;-) Če ti ni odveč: Ježi. --Domen 09:32, 8 april 2007 (CEST)

Čestitke - nismo pozabili, pozabili smo tri dni. --xJaM 09:53, 8 april 2007 (CEST)

Sem včasih zadovoljna, če kdo pozabi name :). -- Pinky 10:14, 8 april 2007 (CEST)

Čestitke še z moje strani. lp, --Miha 11:51, 8 april 2007 (CEST)

Človeška ribica[uredi kodo]

S člankom sem zdaj kolikor toliko zadovoljen. Vabljena si, da ga pred objavo še pregledaš (nahaja se v mojem peskovniku) in komentiraš na moji pogovorni strani. Razmišljam, da bi dodal še nekaj o izvoru imena. Kar se pa slik oz. pomanjkanja njih tiče, sem pravkar poslal e-mail Arnetu Hodaliču, če bi bil pripravljen odstopiti v prosto uporabo kakšno svojo. V nasprotnem primeru bom prosil prof. Buloga z oddelka za biologijo če lahko prispeva kakšno, samo on ni ravno fotograf (zato mi je tudi predlagal da pišem Arnetu). lp, Yerpo 20:51, 8 april 2007 (CEST)

PS: članek o črnem močerilu še sledi. Po premisleku sem se odločil, da bo ločen članka o človeški ribici.

Hvala za hiter dodatek kategorizacije. Ne vem zakaj vedno pozabim na te zadeve. lp, Yerpo 12:43, 12 april 2007 (CEST)

Wikiprojekt Taksonomija: osnutek[uredi kodo]

Pinky, najprej bi ti rad čestital za administratorstvo, ker si ga res zaslužiš.

Zanima me tvoje mnenje glede osnutka za wikiprojekt Taksonomija. Soglašaš z zamenjavo ali bi še kaj popravila? Poleg razširitve je bistvena razlika predvsem v tem, da bi sestavljanje in branje taksonomk namesto na glavni strani projekta podrobneje obravnavali na posebni strani, kot imajo to urejeno tudi v en:. --Eleassar pogovor 12:02, 10 april 2007 (CEST)

Aleksander Cepuš članek[uredi kodo]

Od srca se Ti zahvaljujem, ker si ga spravil v red. Zdaj bom mirno spal, ker bosta v primeru moje smrti moje življenjsko delo in kompletni glasbeni opus arhivirana! Hvala še enkrat! Aleksander Cepuš - Alex Bass, 10:53, 13 april 2007

Category:Systems on English Wikipedia[uredi kodo]

Thank you for your contribution to the systems category. Please note that for en:Category:Systems on the English Wikipedia, there is currently a Call for Deletion. If you would like to contribute to the discussion, you would be very welcome. In particular, if you would like to save this category, please add a Keep entry with your "signature" using "~~~~". Please do this soon if possible since the discussion period is very short. Thank you for your interest if you can contribute. Regards, Jonathan Bowen 65.32.254.73 20:59, 13 april 2007 (CEST)

Aleksander Cepuš 2[uredi kodo]

UPS! Sorry, ker sem Te naslavljal kot moškega. Tipi smo včasih tako šlampasti. Čestitam, ker si postala administratorka in želim Ti še veliko veliko uric veselja ob Tvojem delu - profi in neprofi. Upam, da Te veseli oboje. Ja : če je možno -če!- bi mi postavila mojo fotko na Aleksander Cepuš stran, ki si jo tako strokovno uredila (si se me usmilila, kajne?). Ostalo bom sdam dopolnjeval sproti. Hvala še enkrat!!! LP! (Alexbass 12:08, 14 april 2007 (CEST))

fotografija ALEKSANDER CEPUŠ[uredi kodo]

HVALA, hvala, hvala. Če ne bi nehal žlempati, ne bi takole zgledal, ampak bi CRKNIL že pred tremi leti. Zato sem napisal članek o deliriju (Alkoholni delirij), ki so mi ga spremenili, ker jaz pač ne vem, kako to zgleda - imel sem dva delirija, pa to verjetno bolje poznajo tisti, ki delirija niso imeli (psihiatri). Kakorkoli že : to je kariera in fotka zmagovalca. Hvala Ti, zdaj je to dokončano! Če bom kdaj umrl (čez kakih 250 let), bodo zanamci brali o meni... LEP POZDRAV,veliko Sreče in Ljubezni!(Alexbass 11:53, 20 april 2007 (CEST))

039 JPG[uredi kodo]

Zdravo! Lahko poiščeš fotografijo 039 JPG -gor je vrat od bas kitare brez prečk- in jo nalimaš na stran Fretless bas kitaristi? Hvala. Samo to še. Da se vidi, kakšna je razlika med navadnim in fretless basom. LP,(Alexbass 16:52, 23 april 2007 (CEST))

H V A L A za fotko basa! LP. (Alexbass 08:47, 24 april 2007 (CEST))

Fretlesskitara[uredi kodo]

Zdravo, še tretjič : lahko daš fotko 033 na ""Fretlesskitarist"" stran? Potem je pa konec teh extra strani. Dve minuti nazaj sem jo naložil na Wiki. HVALA in lep pozdrav. (Alexbass 16:40, 29 april 2007 (CEST))

H V A L A !!!!!!!!! Lepo se imej!!!!!!!!! LP.(Alexbass 16:55, 29 april 2007 (CEST))

Ekosistem[uredi kodo]

Dobršen del članka sem odstranil, ker se nanaša na številne fizikalne sisteme in ne samo na ekosistem. Ta vsebina bi bolj spadala v kak drug članek, v članku Ekosistem pa naj bi bila samo na kratko omenjena. --Eleassar pogovor 14:32, 4 maj 2007 (CEST)

Hvala za popravo stila - lep dan Ti želim, LP(Alexbass 14:36, 8 maj 2007 (CEST))

Domača mačka[uredi kodo]

Nisem predlagal izbrisa članka, ampak pogovorne strani. --Eleassar pogovor 11:01, 1 junij 2007 (CEST)

Potem pa pogovorno stran kar izbriši, ker je moja pripomba tam nepomembna. Pinky 13:37, 1 junij 2007 (CEST)
Izbrišeš jo lahko ti, ki si administratorka. --Eleassar pogovor 13:58, 1 junij 2007 (CEST)

Wikipedija:Izbrane slike/Predlogi/Slika:Grad Kamen9 jun 2007 25.JPG[uredi kodo]

Če je kvaliteta slaba, se še vedno lahko malo poškili, če pa je motiv zanič, pa niti to ne pomaga. Lepe slike. ;-) --Domen 16:07, 19 junij 2007 (CEST)

Himenij[uredi kodo]

Hej! Ne vem sicer, če je to ravno tvoje področje toda vseeno... Bi lahko malce pregledala in kaj dopolnila? Hvala!--Rude 10:11, 20 junij 2007 (CEST)

Na gobe se ne spoznam najbolje, bom pa jutri pogledala v knjižnici, ker bom imela čas. -- LP, Pinky 18:51, 20 junij 2007 (CEST)

Erik Mongrain[uredi kodo]

Hello Pinky,
I really want to thank you to help me with the article about Erik Mongrain. You've done a great job that was impossible for me to do so; because I don't speak your language (even english is pretty hard sometimes!!!). I don't know if you had time to take a look about this guitarist, but you should see that video clip : AirTap!... This guy is absolutely amazing! Anyway thanks again, take care and long life to you. --Antaya 17:50, 29. junij 2007 (CEST)

Ne spreglej![uredi kodo]

http://sodja.net/clanki/flora/Druzine_male_flore.html

MMG, dopolnil sem članek Rumenkastobeli pojalnik. --Eleassar pogovor 10:23, 26. julij 2007 (CEST)

Sem že opazila, da si ga dopolnil. Najlepša hvala. -- Pinky 11:53, 26. julij 2007 (CEST)

Pozdrav[uredi kodo]

Pinky! Ali te bom lahko spoznal na Wikipedija:V živo 30.8.07. Prosim te, prijavi prisotnost:-) Lp na Gorenjsko! --Pranavor 12:01, 27. julij 2007 (CEST)


se pridružujem povabilu.. če poznaš še kako uporabnico, jo prosim obvesti:)-Amazone7 20:23, 28. julij 2007 (CEST) Ali se vidimo danes na srečanju? Rada bi te spoznala.--Amazone7 11:15, 30. avgust 2007 (CEST)

Žal ne ... sem iz službe doma ob 16-h, potem ob 16.30 peljem sina na trening in ob 18-h iz treninga ... tako da imam prevozov sem in tja čez glavo, čeprav me močno mika. Mogoče ob kakšni drugi priložnosti, bom do takrat anonimna wikipedistka. -- Pinky 11:41, 30. avgust 2007 (CEST)

dopušča se akademskih 15 min zamude in srečanje bo trajalo 2 uri približno, tako da te bom vesela, četudi malo zamudiš. Tudi če prideš na koncu, bo ok.--Amazone7 11:52, 30. avgust 2007 (CEST)

Re: Redirekti[uredi kodo]

Zdravo, res da sem naredil povezavi na neobstoječi članek, vendar ga bom itak v bližnji naredil. Drugače povedano, take povezave vedno naredim, če bom določeni članek sigurno napisal, ker običajno potem pogosto pozabim na to. Lp, --Archangel 13:06, 21. avgust 2007 (CEST)

Evo, tukaj je dokaz, da sem obljubo držal: Čopasta sinica. In prosim, če so kakšne slovnične ali druge hude napake, jih sama popravi. Do zdaj sem v kratkem prek 15 člankov o ptičih izdelal ali jih dopolnil, tako da je vse mogoče. Poleg tega mi že zaradi prihodnje mature gori pod nogami, ker se moram zaradi dveh vzporednih šol že kar prej začeti učiti in članke hitro pisati, tako da so možne razne bedarije (kot napačne redirekcije itd.). Lp, --Archangel 14:19, 21. avgust 2007 (CEST)

Lepo - sem pozorna na članke o živalih (taksonomka, kategorije, slog, povezave ...). Pa ni panike, šola ima prednost. -- Pinky 14:45, 21. avgust 2007 (CEST)

Zahvala za taksonomske škatle[uredi kodo]

Vidim da si se potrudila in k domačim živalim- (Domača kura, Domači prašič), itd. dodala lepo urejene taksonomske škatle s slikami, katere sem hotel dodati tudi sam a žal mi niso uspele, zato se ti zahvaljujem zanje. Člankom še kar veliko manjka do popolnosti, vendar imam tudi premalo zanesljivih podadkov da bi jih dopolnil, ko jih bom zbral, bom dopolnjeval dalje. Lep pozdrav od Štefana-Struca! struc 09:44, 5. oktober 2007 (CEST)

Ogrožene vrste[uredi kodo]

Malo razmišljam da bi se lotil prekategorizacije vrst po ohranitvenem stanju IUCN (trenutna kategorija Ogrožene vrste, ki bi postala Ohranitveno stanje), saj je po sistemu iz leta 2001 nekaj sprememb, predvsem pri manj ogroženih vrstah (nadkategorija Lower risk ne obstaja več, sta samo še Near Threatened in Least Concern). Mi lahko poveš kateri slovenski izrazi so v veljavi za te kategorije? Trenutno so namreč v opisu kategorije Ogrožene vrste drugačni prevodi kot v predlogi Ohranitveno stanje (s tem da si opis kategorije dodala ti). Hvala, --Yerpo 11:57, 15. oktober 2007 (CEST)

Pravilni so opisi v predlogi Ohranitveno stanje (Rdeči seznam IUCN 2001, Categories & Criteria (različica 3.1)). Tam v kategoriji Ogrožene vrste pa so ostali stari opisi (Rdeči seznam IUCN 1994, Categories & Criteria (različica 2.3)). Tako, da bo kar prav da se uskladi. Tudi članka Rdeči seznam IUCN in Ogrožena vrsta bi bilo potrebno posodobiti. -- LP,Pinky 13:55, 15. oktober 2007 (CEST)
Ja, glede samih kategorij vem. Sprašujem o slovenskih prevodih. --Yerpo 14:02, 15. oktober 2007 (CEST)


                    +---------------- Izumrla vrsta (EX)
                     !
                    +---------------- Izumrla vrsta v divjini (EW)
                     !             
                     !       +-- Skrajno ogrožena vrsta (CR)
          +- Zadostni podatki -+- Ogrožene --+-- Prizadeta vrsta (EN)
 +- Ovrednotene --!           !       +-- Ranljiva vrsta (VU)
  !         !           !
  !         !          +---------------- Potencialno ranljiva vrsta (NT)
  !         !           !
  !         !          +---------------- Najmanj ogrožena vrsta (LC)
  !        +- Premalo podatkov (DD)
-!
 +- Neovrednotene (NE)
Varstveno odvisna vrsta (CD) še vedno obstaja za taksone, ki so bili evaluirani pred 2001.

Sicer pa se IUCN Red list categories običajno prevajajo v IUCN kategorije ogroženosti. Ohranitveno stanje je širši pojem, ker zajema poleg IUCN kategorij tudi CITES (mednarodna konvencija ...), ESA (iz ZDA), TNC, ... Na :en imajo kategorijo Category:Species by IUCN Red List category.

Upam, da sem sedaj odgovorila na tvoje vprašanje. -- Pinky 15:14, 15. oktober 2007 (CEST)

OK, bom šel po teh. Samo to, se ti zdi da bi bilo mogoče namesto "Izumrla vrsta v divjini" bolje "V divjini izumrla vrsta"? Mislim da je tak izraz bolj specifičen. --Yerpo 20:20, 15. oktober 2007 (CEST)
Nisem slavist, ampak bolje se mi sliši "V divjini izumrla vrsta". -- Pinky 07:35, 16. oktober 2007 (CEST)

Kaj pa tole (glej spodaj)? Barve in velikost lahko takoj spremenim, dokument je še shranjen. lp, --Miha 14:15, 16. oktober 2007 (CEST)

Meni izgleda o.k. Mogoče manjka le povezava na članek Ogrožena vrsta pri ogroženem taksonu. -- LP, Pinky
Manjka tudi povezava na članek Premalo podatkov (DD). Kaj pa stanje udomačen? Sicer pa zgleda ok. --Eleassar pogovor 11:24, 17. oktober 2007 (CEST)

Dodajanje {{slog}}[uredi kodo]

Svetujem, ti da kdaj pa kdaj namesto dodajanja oznake, tudi zares urediš slog. Tako bo nekatere manj bolela glava ob pogledu na kategorijo :-). --Miha 19:35, 19. oktober 2007 (CEST)

Saj jih, če spremembe niso velike. Večjega preurejanja sloga se lotim le, če mi je tema poznana oz. če imam dovolj časa. Mislim, da živalskih in rastlinskih zadev skorajda ni več z oznako slog. Lotim se tudi drugih naravoslovnih tem, geografskih pojmov. Tiste tehnične (se mi zdi o delih avta, ki sem jim nazadnje dodajala slog), pa pustim lepo pri miru, ker nimam pojma o tem -- LP, Pinky

Glog[uredi kodo]

Lahko prosim malo vržeš uč na zmešnjavo, ki je nastala okoli (navadnega) gloga? Članek, ki je tam, je miks treh taksonomskih kategorij - taksonomka ima naslov navadni glog z latinskim imenom za enovratni glog in sliko navadnega gloga, konča pa se pri rodu Crataegus. Članek je imel včasih naslov "glog", na "navadni glog" ga je prestavil bot. Tudi interwiki kaže na članek o rodu Crataegus. Glede opisa pa ne vem, ker gloga ne poznam, ampak med naštevanjem ljudskih imen spet meša jabolka in hruške (tudi dobesedno ;-) ). Stvar je zdaj zakompliciral še Struc, ki je dodal članek rdeči glog, ki opisuje navadni glog, vsaj sodeč po lat. imenu. Hvala, --Yerpo 09:10, 26. oktober 2007 (CEST)

Zaenkrat se članek navadni glog vrnila na glog in ga ustrezno popravila. Ostalo bom naredila in preverila popoldne, ko bom imela na voljo literaturo. -- Pinky

  • Vse kaže da tudi v strokovni literaturi obstaja pri navadnem glogu pogosta zamenjava z neko drugo rastlino, katera se pri nas imenuje Črni trn- strokovno pa Prunus spinosa, to mi potrjuje tudi zapis v knjigi "Zdravilne rastline in njih uporaba", napisal jo je Richard Willfort, prevedla in izdala pa založba Obzorja-leta 1971 v Mariboru. V njej je na strani 97 primerjalna tabela med navadnim glogom in črnim trnom, kjer so opisane prepoznavne razlike kot sledi:

Rastlina; Glog...............................Črni trn....................................................

Cvetovi; 20 do 25 prašnikov s svetleče rd.prašnicami / 18 do 20 prašnikov z rm.ali rd.prašnicami cvetovi v pokončnih bogatocvetnih češuljah.........../cvetovi posamič,na gosto nakopičenih kratkih poganjkih

čas cvetenja-maj/junij......................./čas cvetenja marec/april/maj..................................

cvete po olistanju.........................../cvete pred olistanjem.........................................

Lubje; Pepelnato sivo......................../lubje črno-rjavo..............................................

Plodovi; Temno-škrlatno rdeči, do krvavordeči/Temnomodri-močno poprhnjeni...................................

Okus; moknat................................./kisel-trpek, usta skupaj vleče................................

Nahajališče; apnenca se izogiba, ljubi ilovico/ilovice se izogiba, ljubi apnenčasta tla.....................

Poddružina; Pomoideae-(jablane, hruške,...).../Prunoideae-(skupaj s slivo, češnjo, breskvijo,...)...........

Lep pozdrav od Štefana-struc 19:59, 27. oktober 2007 (CEST)

Hmpf, po (skoraj) 40 let stari literaturi ni najbolje pisati taksonomskih člankov, če mene vprašaš... probaj dobit še kakšen novejši vir, možnost zamenjave s črnim trnom pa omeni le pri opisu. --Yerpo 21:04, 27. oktober 2007 (CEST)

Copyvio[uredi kodo]

Ko dodajaš predlogo copyvio, zamenjaj celotno sporno besedilo in ne le dodaj predlogo na vrh. Tako je lažje za admine (torej tudi zate), ko je treba take stvari brisati ;). LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 06:23, 3. november 2007 (CET)


Javor[uredi kodo]

Živjo. Vidim da precej urejaš članke z naravoslovno vsebino, predvsem razne vrste. Pred časom sem posnela tole fotografijo, pa ne vem če gre res za rdečelistni javor [6], poleg tega pa opažam, da članka o javorju sploh še nimamo. Sliko lahko prispevam torej jaz - če je prava:-)--Amazone7 22:48, 11. november 2007 (CET)

Žal se na sliki ne vidijo dobro listi in tudi nisem tako zelo dobro podkovana v razpoznavi dreves. Če bi imela mogoče kakšno ostrejšo sliko na zalogi ... Ko jaz slikam rastlino, ki je ne poznam oz. nisem prepričana katera je, jo poslikam v vseh detajlih (liste, steblo, cvet, ...) in se potem lotim prepoznavanja. Za rože pomagajo pri prepoznavi na www.zaplana.net, za drevesa pa ne vem. LP -- Pinky 13:16, 12. november 2007 (CET)

Iglavci[uredi kodo]

V članku sem strožnjaki popravil na storžnjaki. Si se zatipkala ali je res obraten vrstni red od storž? --Domen 10:10, 17. november 2007 (CET)

Storžnjaki je pravilno :) Hvala za popravek. LP, Pinky

Srobot-Clematis[uredi kodo]

Pravzaprav, niti ne vem, kako bi ti svetoval, saj je v okrasne namene vzgojenih veliko Clematisov, vendar smatram da so za nas važni tisti, katere najdemo v Sloveniji tudi v naravi. To sta dve vrsti in sicer; Clematis alpina v gorskih območjih in Clematis viticella v Primorju. Vseh poznanih vrst Clematisov pa je doslej poznanih okoli 300. Večina jih je odpornih na zmrzali, zato so primerni za naše klimatsko območje. Nekaj sort ima izjemno lepe cvetove. Zaupam v tvoj izbor. Lep pozdrav Štefan!-;-)struc 20:01, 1. december 2007 (CET)

  • Dodatek: Na it.Wiki imaš seznam cca 110 vrst Clematisov po abecednem redu in si lahko z njim pomagaš. Članek ima naslov "Specie di Clematis" , v njem je tudi slika Clematis alpina L.
 • Dobro si uredila članek, čestitam! Pošiljam ti tole srobotno "maškerado"- [7]- Lep pozdrav Štefan! struc 19:24, 6. december 2007 (CET)
:) -- Pinky

Škrpena[uredi kodo]

Prosil bi te za pregled članka, ki sem ga prenesel iz angleške wp za morebitne pomankljivosti ali napake. TIA.--Rude 11:47, 15. december 2007 (CET)

Sem malo uredila ... ali mogoče veš, če je drugo ime za škrpeno tudi bodika? --Pinky

Sem preveril v Zeijevi knjigi in je potrjeno, da je bodika naše skovano ime. Sem dodal. Hvala ti za hiter odziv.--Rude 13:47, 15. december 2007 (CET)

Brokoli[uredi kodo]

Deli članka so direktno skopirani iz spodaj navedenih virov (recimo začetek poglavja "sestava in zdravilnost" iz med.over.net). Po mojem je bolje da preveriš kaj se da preoblikovati da ne bo copyvio preden wikificiraš... lp, Yerpo Ha? 09:12, 19. december 2007 (CET)

Ga bom malo predelala ... upam, da še ta teden. -- Pinky

Glej pogovor: »http://sl.wikipedia.org/wiki/Pogovor:Brokoli« LP, Pinky

Navedel sem podatke po Leksikonu rastlinskih bogastev. --Eleassar pogovor 10:45, 21. december 2007 (CET)

V divjini izumrla vrsta[uredi kodo]

Glej pogovor:V divjini izumrla vrsta. --Eleassar pogovor 10:45, 21. december 2007 (CET)

Wikipedija:Predlogi za izbrani članek[uredi kodo]

Kot enega od rednih Wikipedistov bi te prosil, če si lahko vzameš nekaj časa in podaš kakšne predloge za nove IČ ter posledično sodeluješ pri glasovanju. Hvala ti v naprej! LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 20:03, 21. december 2007 (CET)

Uredbi o zavarovanih prosto živečih rastlinskih in živalskih vrstah...[uredi kodo]

... sta bili pred kratkim, 6. decembra, dopolnjeni (v primeru, da tega še nisi zasledila). Gre za uskladitev z EU zaradi pristopa Bolgarije in Romunije. Nove vrste se sicer v Sloveniji ne pojavljajo, ampak poglej vseeno če je treba dopolnit kakšen seznam tukaj.

Link: http://www.natura2000.gov.si/index.php?id=87&tx_ttnews[tt_news]=167&tx_ttnews[backPid]=50&cHash=903e37c723 (moral sem ga napisat v "goli" obliki, ker vsebuje oglate oklepaje). lp, Yerpo Ha? 10:16, 31. december 2007 (CET)

Bom preverila --Pinky 08:50, 20. februar 2008 (CET)

Slika leta[uredi kodo]

Čestitam ti za zmago na glasovanju za sliko leta. Ponovno bo predstavljena od 2. do 7.1.2008 --Miha 11:47, 31. december 2007 (CET)

Hvala Miha :))) --Pinky
Čestitam tudi jaz in ti v novem letu 2008, želim obilo zdravja in veselja s pisanjem-Štefan!- struc 13:35, 3. januar 2008 (CET)


hvala[uredi kodo]

hvala ker si uredila moj članek o Gregorju Strniši Sandra babnik 17:19, 7. januar 2008 (CET)

Kako popraviti kategorizacije pri sadju-sadežih in sadju-drevesih, grmih?[uredi kodo]

Vidim da je nastal zaplet pri zapisih o sadju, kjer je zdaj vse pomešano, kategorije se prepletajo, Jabolko z Lubenico z Jablano, Divja hruška s Hruško in podobno. Tudi Eleasar povzroča zmedo, ko pusti samo en stavek članka, kar mu ni všeč zbriše, zraven prilepi še sliko npr.-plantažno hruško, poleg zapisa o divji hruški. Ker se spoznaš na taksonomske škatle Te prosim če lahko po videni praksi ločiš med drevesnim sadjem, grmičastim sadjem in kultiviranim ter divjim- samoniklim sadjem. Gre za odpravo zmešnjave, ki nastaja pri zapisih člankov z to vsebino. Vnaprej hvala in lep pozdrav Štefan!- struc 17:57, 28. januar 2008 (CET)

Določena vrsta sadnih dreves ima svoj rod kot sta Hruška (rod) - Pyrus in Jablana (rod) - Malus. Češnja na primer nima svojega roda ampak spada v rod Slive - Prunus in znotraj tega v podrod Cerasus - tako bi češnji lahko dodali taksonomsko škatlo za podrod Cerasus z naštetimi vrstami.

 • Vseh vrst hrušk je okrog 20. V naravnem okolju okolju je najpogostejša drobnica (Pyrus pyraster), ki ima svoje variacicije Pyrus pyraster var. pyraster, Pyrus pyraster var. nyaradyana Terpo, Pyrus pyraster var. ovata Terpo. Potem je še zimska hruška (Pyrus nivalis) s svojimi variacijami, pa še mandljevolistna hruška (Pyrus spinosa) in divja hruška (Pyrus syriaca), ki jo omenjajo kot izhodiščno vrsto za mnoge današnje sadne sorte hrušk. Kulturne sorte so nastale iz križanj med različnimi divjimi vrstami, kot je na primer navadna hruška (Pyrus communis).
 • Za jablano velja podobno kot za hruško.

Taksoni gojenih rastlin so v večini primerov na ravni nižji od vrste, razen medrodovnih križancev in himer. Imena sort kultivarjev se razlikujejo od imen samoniklih rastlin po tem, da niso v latinščini, ampak v sodobnih jezikih. Osnovni takson je sorta - kultivar (angl. variety). Polno ime sorte je veljavno botanično ime v latinščini, ki mu sledi ime sorte v enem od sodobnih jezikov, ki je zapisano v enojnem narekovaju v pokončnem tisku in z veliko začetnico, npr. Malus domestica 'M9', Malus domestica 'James Grieve'.

Te zmede bi se zelo enostavno rešili, če bi bili opisani višji taksoni (rod) in znotraj tega članka naštete posamezne vrste, ki imajo dvoimensko poimenovanje. Pri posameznih vrstah pa so potem lahko nešteti kultivarji (sorte), podvrste (troimensko poimenovanje), ... V glavnem - poimenovanja morajo biti znanstvena in, če je mogoče poleg tudi slovensko poimenovanje. Je pa potrebno biti pri vsaki vrsti sadja, ki je pač zaradi križanj, variaciji, bolj številen, biti dosleden pri slovenskem in znanstvenem poimenovanju in posledično tudi pri taksonomskih škatlah. --Pinky

Spoštovani Štefan, največ zmede povzročaš sam, ko navajaš napačne (pogosto pa tudi pristranske) podatke. Ime, ki si ga navedel, Prunus communis, ni divja hruška, temveč navadna hruška oz. po Mali flori kar hruška. Divja hruška je namreč največkrat to, čemur strokovno pravimo drobnica (Prunus pyraster). Temu ustrezno sem tudi popravil članek.
Drugače pa izrazi sorta, varieteta in kultivar niso sopomenke. Posamezna sorta lahko vsebuje več varietet. Kultivar (angl. cultivar) pa je varieteta ali sorta rastlinske vrste, ki so jo selekcionirali in tako obdržali v proizvodnji. --Eleassar pogovor 10:51, 29. januar 2008 (CET)
 • Pinky hvala za pojasnila, priznam da v taksonomiji nisem ravno doma, saj to ni moje področje znanj. Želel sem samo pokriti luknjo v poznavanju naših domačih rastlin, katere so že od davnin uporabljali predniki v naših krajih, kot samoniklo hrano-sadje. Danes to čudovito sadje izginja tako iz polic trgovcev, kot v naravi zaradi neumnega uničevanja rastlin. Dobivamo pa vse več plantažno gojenega sadja z zvenečimi imeni in raznimi genskimi manipulacijami, katere se izvajajo zgolj zaradi "Gospoda Profita"-kateremu naj bi se vse uklanjalo in pred njim pokleknilo. Zdaj so rastline že preimenovali v proizvode- jih opremili z bar kodami in to je ta "Veliki dosežek te znanosti". Osebno menim da se rastline goji in vzgaja ne pa "proizvaja". Dokler bo v glavah te branže takšno razmišljanje se našemu planetu ne bo bolje godilo. Stara imena rastlin so našim ljudem več povedala kot vsa latinska skupaj z današnjimi taksonomkami, ker so rastline spoštovali. Lep pozdrav Štefan!- struc 12:45, 30. januar 2008 (CET)

Prosim za pojasnilo[uredi kodo]

Prosim, če mi lahko poveš, kako v slovenščini imenujemo naravne "morske" rezervate. ki jim v italijanščini pravijo "zone umide" (dobesedno "vlažna ozemlja") in "aree marine" (dobesedno "morska področja"). Razen tega bi te prosil, da mi pojasniš razliko med krajinskim in regijskim parkom: je samo stvar velikosti? Kaj pa med krajinskim parkom in naravnim spomenikom? Hvaležen ti bom za vsako pojasnilo, saj se na stvar zelo malo razumem. --IzTrsta 17:32, 29. januar 2008 (CET)

Italijanščine ne poznam, ampak na :it wikipediji Zona umida povezujejo z izrazom wetland (po slovensko mokrišče), Aree naturali protette naj bi bil naravni rezervat, Aree marine protette (en:Marine Protected Area) pa so Zavarovana območja morja [8]. Več glede na to temo težko pomagam.
Krajinski park je območje, kjer se prepletajo številni elementi naravne in kulturne dediščine, območje kultivirane narave ter značilna krajina z elementi naravne in kulturne dediščine. Regijski park je zaokroženo območje prvobitne in kultivirane narave in združuje obsežno območje regijsko značilnih ekosistemov in krajine. Značilna krajina in naravne znamenitosti regijskega parka imajo več kot le lokalni pomen. Poleg tega je v zakonu [9] napisano, da Narodni in regijski park morata imeti načrt upravljanja. V ta istem dokumentu (člen 70 in 71) je tudi navedeno, da morata v regijskem parku biti opredeljeni najmanj dve varstveni območji tako, da je varstveno območje s strožjim varstvenim režimom opredeljeno v manjšem obsegu in točkovno. Torej ni toliko pomembna velikost (Regijski park Škocjanske jame ima le 413ha), imeti mora notranje in zunanje varstveno območje z različno strogo zaščito, upravljanje ... upam, da sem bila dovolj jasna.
Naravni spomenik je območje, ki vsebuje eno ali več naravnih vrednot, ki imajo izjemno obliko, velikost, vsebino ali lego ali so redek primer naravne vrednote. Zakon za njih točno opredeljuje kaj se tam sme delati in kaj ne sme (64. člen prejšnjega zakona). Za krajinski park se napiše posebni akt o zavarovanju kjer se določijo podrobnejša pravila ravnanja na območju posameznega krajinskega parka (Zakon o regijskem parku Škocjanske jame). --Pinky 10:17, 30. januar 2008 (CET)

Najlepša hvala. --IzTrsta 10:59, 30. januar 2008 (CET)

Menda so mi "sive celice" odpovedale, ker mi še vedno ni povsem jasno, čeprav že tretji dan vneto prebiram zadevne članke. Prišel sem do teh zaključkov:
1.Naravni spomenik je določena naravna posebnost. Tako je, vendar je za naravni spomenik že v naprej v zakonu določena zaščita in ni potrebno posebnih aktov za njegovo zaščito. Potrebno je le doseči status naravnega spomenika preko ne vem katerih organov in tako priti na seznam naravnih spomenikov - tako zanj avtomatsko veljajo zaščitni ukrepi (glej 64. člen o naravnem spomeniku). Ni nujno, da je naravni spomenik v krajinskem, regijskem ali narodnem parku. Lahko stoji čisto samostojno.
2.Ko se naravni spomenik na kak način zaščiti, postane krajinski park. ALI Krajinski park je ozemlje, na katerem se nahaja več naravnih spomenikov. Naravni spomenik sam po sebi ne more biti krajinski park, lahko pa postane del krajinskega, regionalnega ali narodnega parka, ko se le ta ustanovi. Zanj še vedno velja zaščita iz 64. člena, čeprav ima park v svojem aktu posebej določene zaščite. Del parka so lahko poleg naravnih spomenikov tudi drugi spomeniki (spomeniki kulturne dediščine, tehnični spomeniki, ...., ki so avtomatsko, strožje zavarovani kot celotni park). V teoriji je lahko park brez kakršnih koli naravnih in ostalih spomenikov. Običajno je v samem aktu o določenem parku tudi navedeno katere naravne, kulturne, ... spomenike vsebuje.
3.Narodni parki in regijski parki so na poseben način zaščiteni krajinski parki; narodni park upravlja država, regijski park upravljajo lokalne oblasti. Drži, čeprav je v zakonu točno določeno kaj je krajina (35. člen). Običajno krajinski park ni strogo zaščiten. Bistveno za regijski in narodni park je, da imajo določeni dve različno zaščiteni varstveni območji. Imata varstveno območje s strožjim varstvenim režimom (ki bi se lahko primerjal z naravnim rezervatom) in drugo območje z manj strožjim režimom (ki bi se lahko primerjal s krajinskim parkom).
4.Naravni rezervati so območja bivanja zaščitenih živali. Naravni rezervat je območje geotopov, življenjskih prostorov ogroženih, redkih ali značilnih rastlinskih ali živalskih vrst ali območje, pomembno za ohranjanje biotske raznovrstnosti, ki se z uravnoteženim delovanjem človeka v naravi tudi vzdržuje. Tudi za njih velja kot za naravne spomenike, že v naprej določena zaščita, če le določeno območje uspe priti na seznam naravnih rezervatov (66. člen).
Seveda nisem prepričan, da gornje drži, pa bi te prosil, da popraviš, kar sem narobe razumel. Posebno pri točki (2) ne vem, katera trditev je prava. Vzemimo primer Škocjanskih jam. Po mojem je to skupina zaščitenih naravnih spomenikov (jama, udornice, podzemno mokrišče), torej krajinski park; ko je posebni zakon ustvaril ustanovo za njegovo oskrbo, je postal regijski park; je naravni rezervat zaradi nekaterih ogroženih živalskih vrst, ki tod bivajo. Drži? Hvala za sodelovanje,--IzTrsta 12:47, 30. januar 2008 (CET)

Če ponovno nisem bila dovolj jasna, pa kar sporoči. Odgovorim ti lahko šele jutri. Me veseli, da se še kdo zanima za to. Razmišljam, da bi članke o navedenih zadevah dopolnila, saj so sedaj res napisani nejasno.--Pinky 14:39, 30. januar 2008 (CET)

Ste vedeli[uredi kodo]

Navajanje virov Pri današnjem članku Punat sem navedal nekaj virov. LP --Grejo 06:44, 4. februar 2008 (CET)

Bo vključen v naslednjem tednu. --Pinky 08:16, 4. februar 2008 (CET)