Potencialno ogrožena vrsta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ohranitveno stanje po IUCN

tveganje za izumrtje

Izumrtje

Izumrla vrsta (EX)
V naravi izumrla vrsta (EW)

Ogroženost

Skrajno ogrožena vrsta (CR)
Prizadeta vrsta (EN)
Ranljiva vrsta (VU)

Manjše tveganje

Potencialno ogrožena vrsta (NT)
Najmanj ogrožena vrsta (LC)

Opuščene kategorije

Varstveno odvisna vrsta (LR/cd)

Glej tudi

Svetovna zveza za varstvo narave
Rdeči seznam IUCN

Potencialno ogrožena vrsta (angleško Near Threatened, okrajšava NT) je kategorija Rdečega seznama Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN), v katero sodijo živeče vrste ali nižji taksoni, za katere obstaja verjetnost, da bodo postali ogroženi v bližnji prihodnosti. IUCN zato priporoča pogosto ocenjevanje stanja vrste, da se lahko ob morebitnem poslabšanju situacije hitro uvedejo ustrezni ukrepi za zaščito.

Odločitev za uvrstitev med potencialno ogrožene vrste se običajno opira na kriterije za ranljive vrste, ki so v danem primeru verjetni ali skoraj izpolnjeni, npr. zmanjšanje populacije ali območja razširjenosti. Od spremembe sistema kategorij leta 2001 so med potencialno ogrožene vključene tudi vrste, katerih stanje je odvisno od aktivnega varovanja. Pred tem so bile uvrščene v samostojno kategorijo »varstveno odvisne vrste«.

Med potencialno ogroženimi je po najnovejšem Rdečem seznamu (2007) 3703 vrst, od tega 2423 živalskih in 1050 rastlinskih, poleg tega pa sodita zraven še 402 varstveno odvisni vrsti, katerih stanje ni bilo ponovno ocenjeno že vsaj od leta 2000.

Primeri[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]