Orka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Orka
Fosilni razpon: zgodnji pliocen - recentno

Samec orke z značilno visoko hrbtno plavutjo
Tysfjord, Norveška
Primerjava z velikostjo povprečnega človeka
Primerjava z velikostjo povprečnega človeka
Ohranitveno stanje taksona
premalo podatkov (DD) [1]
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Cetacea (kiti)
Podred: Odontoceti (zobati kiti)
Družina: Delphinidae (delfini)
Rod: Orcinus
Vrsta: O. orca
Znanstveno ime
Orcinus orca
Linnaeus, 1758
Življenjsko območje ork (označeno z modro)
Življenjsko območje ork
(označeno z modro)

Orka ali kit ubijalec (znanstveno ime Orcinus orca) je največja vrsta v družini delfinov (Delphinidae). Po svetovni razširjenosti je na drugem mestu med sesalci (takoj za človekom) in jo najdemo v vseh svetovnih oceanih od mrzlih arktičnih območij do toplih tropskih morjih. Po načinu življenja je plenilec s pestro prehrano, saj lovi ribe, morske želve, ptiče, plavutonožce, morske pse, morske krave in celo druge kite. S tem so orke na vrhu morske prehranjevalne verige. Orke občasno napadejo tudi vosate kite, posebno sive in sinje kite.

Orke so morski sesalci, ki so strahospoštovanje zbujale že v času, ko je vrsto opisal Plinij Starejši. Ime »kit ubijalec« kaže na navado teh živali, da napadejo kite, in ne pomeni, da bi ogrožale ljudi. Razen fanta, ki ga je orka napadla pri plavanju na Aljaski, ni potrjenih poročil o napadih ork na ljudi v divjini. Občasno pa poročajo o napadih ork na skrbnike v morskih parkih.

Posnetki[uredi | uredi kodo]

Opombe in viri[uredi | uredi kodo]

  1. Taylor, B.L., Baird, R., Barlow, J., Dawson, S.M., Ford, J., Mead, J.G., Notarbartolo di Sciara, G., Wade, P., Pitman, R.L. (2008). Orcinus orca . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2010.3. IUCN 2010. Pridobljeno: 5.10.2010.