Aljaska

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Aljaska (angleško Alaska) je najsevernejša in predzadnja pridružena zvezna država ZDA. ZDA so jo za 7,2 milijona dolarjev (leta 2002 bi bilo to z upoštevanjem inflacije vredno okoli 90 milijonov USD) odkupile od carske Rusije 18. oktobra 1867.

Leži na kontinentu severne Amerike in je tudi največja ter najhladnejša zvezna država na tej celini. Glavno mesto Aljaske je Juneau. Ime je dobilo po Josephu Juneauju, rudarju, ki je leta 1880 blizu mesta našel zlato.

Aljaska je pokrita s prostranimi gozdovi in z mogočnimi gorami. V zimskem času dosežejo temperature tudi do – 75 stopinj Celzija, poletja pa so lahko zelo vroča.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Aljaska leži na skrajnem severo-zahodu severne Amerike, od preostalih zveznih držav ZDA pa jo loči približno 800 km. Na vzhodu meji na Kanadski zvezni državi Yukon in Britanska Kolumbija, na jugu na Aljaški zaliv in Tihi ocean, na vzhodu na Beringovo morje, Beringov preliv in Čukotsko morje, na severu pa na Arktični ocean.

Teritorialno morje Aljaske se v Beringovem prelivu dotika teritorialnega morja Rusije, od katere je na najbližji točki oddaljena manj kot 5 km. Ker se nekateri otoki Aleutov nahajajo v vzhodni polobli, je Aljaska tehnično najbolj vzhodna in hkrati najbolj zahodna zvezna država v ZDA, pa tudi najbolj severna.

Je največja zvezna država v ZDA, pokriva površino 1.518.800 km2, več kot dvakrat toliko kot Teksas, naslednja največja zvezna država. Če bi bila suverena država, bi bila po velikosti 19. največja na svetu.

Prebivalstvo[uredi | uredi kodo]

Na Aljaski živijo Aleuti, prvotni prebivalci, ki so v davni preteklosti prišli na ameriško celino iz osrednje Azije, Indijanci in Inuiti. Aleuti se preživljajo z ribolovom, Indijanci in Inuiti pa z lovom na severne jelene in severne medvede. Za pomoč pri delu so si vzredili pasjo pasmo aljaški malamut.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Na Aljasko so se v začetku 20. stoletja odpravljali iskat zlato. Ob rekah in rudnikih so izpirali in kopali zlato. Le redki med njimi so zares obogateli. Večina je pomrla zaradi mraza. Mnogi so bili žrtve divjih živali, nekatere pa so zaradi lakomnosti ubili drugi iskalci zlata. Tudi danes je ozemlje redko poseljeno; majhna enomotorna letala so na Aljaski običajno prevozno sredstvo.