Morske krave

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Morske krave
Fosilni razpon: zgodnji eocen - recentno
Manatee.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Podrazred: Eutheria (višji sesalci)
(nerangirano) Euarchontoglires
Nadred: Euarchonta
Red: Sirenia
Illiger, 1811

Morske krave (znanstveno ime Sirenia) so red rastlinojedih vodnih sesalcev. Živijo v Južni in Srednji Ameriki, Afriki, ter Aziji. Merijo od 2 do 4 metre. Največja je bila že izumrla Stellerjeva morska krava, ki je lahko dosegla tudi do 10 metrov. Imajo velika hidrodinamična telesa, ki preprečujejo upor. Prehranjujejo se z morskim rastlinjem, z razvito zgornjo ustnico lahko odrasla morska krava poje 50 kilogramov morskega rastlinja na dan.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Red Sirenia je poimenovan po starogrških mitoloških bitjih, sirenah, saj naj bi jih za le te zamenjali osamljeni mornarji.

Poimenovanje »morska krava« je prevzeto iz afrikanščine (seekoei).

Parjenje[uredi | uredi kodo]

Morske krave so samotarske živali, vendar se ob času paritve zbirajo v skupinah, kjer se samci borijo za samice. Samica ima malo madičev, na katere skrbno pazi.

Ogroženost[uredi | uredi kodo]

Večina vrst morskih krav je ogroženih, v glavnem zaradi človekovih dejavnosti. Smrti povzročajo trki s plovili ter krivolovstvo. Morske krave lovijo zaradi njihovega mesa, kože in kosti. Stellerjeva morska krava je leta 1786 zaradi prekomernega lova izumrla. Morskim kravam grozijo tudi nasedanje na obale, zapletanje v ribiške mreže in tudi naravne katastrofe.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]