Univerzitetna župnija Maribor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Univerzitetna župnija Maribor
15-11-25-Maribor Inenstadt-RalfR-WMA 4291.jpg
DržavaZastava Slovenije Slovenija
SedežSlomškov trg 20
2000 Maribor
Župnijska cerkevStolnica sv. Janeza Krstnika, Maribor
Posvetitevpapež Janez Pavel II.
(zavetnik župnije)
Ustanovitev
4. julij 2017 (župnija)[1]
Prejšnje imeKatoliški študentski center Sinaj
Veroizpovedrimokatoliška
Uprava
DekanijaMaribor
NaddekanatMariborski
NadškofijaMaribor
MetropolijaMaribor
Vodstvo
NadškofAlojzij Cvikl
Župnikp. Marjan Kokalj
Splet
Uradna stranunizup.si
Družbena omrežjafacebook.com
Stolnica Maribor, kjer potekajo sredine študentske maše

Univerzitetna župnija Maribor je rimskokatoliška personalna župnija Nadškofije Maribor, ki skrbi za duhovno oskrbo študentov, ki študirajo na Univerzi v Mariboru, ter profesorjev in ostalih univerzitetnih delavcev. Sedež ima v pastoralnem domu stolne župnije sv. Janeza Krstnika Maribor, na Slomškovem trgu 20. Študentske maše v mariborski stolnici so vsako sredo ob 19.00, od oktobra do junija. Ostale redne aktivnosti župnije: sodelovanje v študentskem pevskem zboru Vdih, različne skupine (ki nekoliko zavisijo od letnega interesa: skupina Prolife, skupina medicincev, pari v spoznavanju, študentski verouk, mladi v poklicih…). Organizira tudi večere z zanimivi gosti, molitvena srečanja, romanja v druge države, duhovne vaje in duhovne vikende, izlete. Organizira plese in druge družabne dogodke. Nekatere dogodke organizira na ravni celotne mariborske nadškofije: Nikodemovi večeri, Križev pot mladih po ulicah Maribora, Ekumensko srečanje mladih, božični in zaključni koncert pevskega zbora Vdih.

Tudi v poletnem času župnija organizira različne programe za študente, ki so obarvani duhovno, družabno ali karitativno.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Župnija je bila ustanovljena leta na binkošti, 4. junija 2017.  Ustanovil jo je mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Njen zavetnik je sv. Janez Pavel II, ki goduje 22. oktobra. Na ta dan ima župnija svoje župnijsko žegnanje. Župnija je bila v razglašena ob priložnosti akademske maše v mariborski stolnici 11. oktobra 2017. Za prvega župnija te župnije je bil imenovan p. Marjan Kokalj.

Prvotni sedež župnije je bil na Magdalenskem trgu 3 v Mariboru. Leta 2019 pa se je preselil v pastoralni center mariborske stolne župnije, Slomškov trg 20.

Župnija ima svoje korenine v študentski pastorali še pred osamosvojitvijo Slovenije, ki se je po osamosvojitvi začela tudi formalno organizirati. Taka oblika organizacije je bil Katoliški študentski center Sinaj (KŠC Sinaj). Center je leta 1992 ustanovil mariborski škof Franc Kramberger. Na tem mestu se je zvrstilo več študentskih duhovnikov.

Študentski duhovniki KŠC Sinaj[uredi | uredi kodo]

  • Ivan Štuhec, 1992–1997, prvi študentski duhovnik
  • Srečko Hren, 1997–1998
  • p. Branko Cestnik, 1998–2002
  • p. Milan Bizant, 2002–2008
  • p. Ivan Hočevar, 2008–2015
  • p. Tomaž Mikuš, 2015–2016

Župniki Univerzitetne župnije Maribor[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://unizup.si/
  2. https://www.facebook.com/univerzitetnazupnijamaribor/
  3. http://www.nadskofija-maribor.si/splet15/index.php/8-novice/310-slovesna-sv-masa-ob-zacetku-akademskega-leta-2017-18-in-razglasitev-univerzitetne-zupnije-maribor


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


  1. Več o, Facebook.com, pridobljeno 2. september 2019.