Tanja Fajon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Tanja Fajon
Portret
Slovenska evroposlanka
Trenutni nosilec naziva
Začetek delovanja
2009
Osebni podatki
RojstvoTanja Anna Fajon
9. maj 1971({{padleft:1971|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:9|2|0}}) (48 let)
Ljubljana
Politična strankaSocialni demokrati
Poklicpolitičarka, novinarka
Spletna strantanja-fajon.si

Tanja Anna Fajon, slovenska novinarka in političarka, * 9. maj 1971, Ljubljana.

Je slovenska evroposlanka v stranki socialdemokratov.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Tanja Fajon je univerzitetna diplomirana novinarka, z zaključenim podiplomskim študijem s področja mednarodne politike na univerzi v Parizu. Kot novinarka je delala na radijski postaji Radio Glas Ljubljane med letoma 1991 in 1995 ter na RTV Slovenija med letoma 1995 in 2009, od leta 2001 kot dopisnica iz Bruslja.

Leta 2009 je bila izvoljena na listi Socialnih demokratov v Evropski parlament, kjer je bila članica Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), nadomestna članica Odbora za transport (TRAN) ter članica medparlamentarnih in neformalnih skupin (EU40, skupina za medije …).

Na evropskih volitvah 2014 je bila znova izvoljena kot edina poslanka SD, pri čemer je po preferencah prehitela nosilca liste Igorja Lukšiča, 2019 pa spet kot nosilka liste.

V Evropskem parlamentu je bila v mandatu 2014-19 članica Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), Delegacije za odnose z Bosno in Hercegovino in Kosovom (DSEE) ter Delegacije v skupni parlamentarni skupščini Euronest (DEPA). Je tudi nadomestna članica v Odboru za zunanje zadeve (AFET) in Delegaciji pri odboru za parlamentarno sodelovanje EU-Moldavija (D-MD).

Fajonova je tudi podpredsednica politične skupine Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu, članica predsedstva Stranke evropskih socialistov (PES) in predsednica mreže za demokracijo PES. V Evropskem parlamentu vodi dve delovni skupini S&D za boj proti ekstremizmu in terorizmu. Kot podpredsednica S&D je pristojna za področje notranjih zadev EU in komunikacijsko strategijo politične skupine. Fajonova govori več tujih jezikov. Poleg slovenščine govori tudi angleščino, nemščino, francoščino in hrvaščino.

Fajonova je podpredsednica stranke Socialnih demokratov v Sloveniji in predsednica Sveta SD za zunanjo politiko. Je tudi članica Društva bolnikov z redkimi krvnimi boleznimi (BKB) ter Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo.

Zasebno[uredi | uredi kodo]

V prostem času se aktivno ukvarja s športom, predvsem s tekom, smučanjem, pohodništvom in potapljanjem.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]