Pojdi na vsebino

Žiga Turk

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Žiga Turk
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije
Na položaju
10. februar 2012 – 27. februar 2013
PremierJanez Janša
PredhodnikIgor Lukšič
NaslednikJernej Pikalo
Minister brez resorja, pristojen za razvoj
Na položaju
6. marec 2007 – 21. november 2008
PremierJanez Janša
NaslednikMitja Gaspari
Osebni podatki
Rojstvo4. februar 1962({{padleft:1962|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:4|2|0}}) (62 let)
Ljubljana
Narodnostslovenska
Alma materFakulteta za gradbeništvo in geodizijo v Ljubljani
Poklicračunalnikar, politik, univerzitetni učitelj, gradbeni inženir

Žiga Turk, slovenski informatik, politik in kolumnist, * 4. februar 1962, Ljubljana.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Izvoljen je v trajni naziv rednega profesorja za gradbeno informatiko in dokumentacijo, trenutno zaposlen na Katedri za gradbeno informatiko (KGI) na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani (UL FGG); od 1. oktobra 2013 je namestnik predstojnika Inštituta za konstrukcije, potresno inženirstvo in računalništvo (IKPIR).

Je kolumnist na portalu Siol.net, prav tako piše lasten blog. Je eden izmed prvih slovenskih tviterašev, vse od leta 2007.[1] Objavlja na profilu v slovenščini in angleščini.

Leta 2021 je prejel nagrado bodeča neža zaradi svoje izjave o posilstvih, ki jih je primerjal s športnimi prekrški, vendar meni, da ni bil pravilno razumljen in da je nečastna nagrada nepravična.[2]

Politika[uredi | uredi kodo]

Med 6. marcem 2007 in 21. novembrom 2008 je bil v 1. vladi Janeza Janše minister brez resorja, pristojen za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije ter gospodarskih in socialnih reform. Opravljal je tudi funkcijo generalnega sekretarja Skupine za razmislek o prihodnosti EU.

Bil je eden od t. i. "resetatorjev" (med njimi Janez Šušteršič), ki so ob koncu Pahorjeve vlade zahtevali "resetiranje" Slovenije, ki so jo grabili hudi krizni krči in neuspešna politika.[navedi vir] Kljub temu, da je Virant ustanovil Državljansko listo, v katero so se nekateri resetatorji včlanili, je sam ostal član SDS.[navedi vir] Na državnozborskih volitvah leta 2011 je tako kandidiral na listi Slovenske demokratske stranke.[navedi vir] Med letom 2011 in 2013 je deloval kot minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport, saj je bil ravno v njegovem mandatu zaradi varčevalnih ukrepov k ministrstvu dodan resor kulture.[navedi vir]

Evropske volitve 2019[uredi | uredi kodo]

Marca 2019 je stranka Nova Slovenija - krščanski demokrati sporočila, da bo Žiga Turk eden od njihovih kandidatov za evropskega poslanca.[3] Kandidiral je z zadnjega, 8. mesta pri stranki NSi, pri čemer je iz članstva SDS izstopil le dan pred evropskimi volitvami, na katerih ni bil izvoljen.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Žiga Turk - biografija«. siol.net. Pridobljeno 18. maja 2019.
  2. »Žiga Turk se je odzval na osvojitev nelaskavega naziva«. SiolNET. 8. marec 2021. Pridobljeno 8. marca 2021.
  3. »Na listi NSi-ja za evropske volitve tudi Žiga Turk«. RTVSLO.si. Pridobljeno 18. maja 2019.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]