Tadej Pogačar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Tadej Pogačar, rojen 21. septembra 1998, je eden izmed najmlajših profesionalnih kolesarjev, ki je v letu 2019 prvič nastopal v Protouru (ekipa UAE Team Emirates). Po narodnosti je Slovenec, rojen v vasi Klanec pri Komendi. Že prvo leto med profesionalci je postal eden izmed najboljših mladih kolesarjev na svetu. Februarja 2019 je zmagal na enotedenski dirki po portugalski pokrajini Algarve (Volta ao Algarve) in poskrbel za eno izmed največjih presenečenj v kolesarskem svetu. Da to ni bilo zgolj naključje, je dokazal maja 2019, ko je zmagal tudi na enotedenski dirki po Kaliforniji (Tour of California Amgen).

V drugem delu sezone je septembra nastopil tudi na svojem prvem Grand Touru – španski La Vuelti in s tremi etapnimi zmagami ter skupnim tretjim mestom poskrbel za enega izmed najodmevnejših rezultatov v zgodovini slovenskega kolesarstva.

Kot slovenski reprezentant je državne barve odlično zastopal tudi na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru, kjer je, kljub nemogočim razmeram, osvojil odlično 18. mesto in v cilj prišel edini od Slovencev.

Tadej Pogačar
Portret
Osebni podatki
Polno imeTadej pogačar
Rojstvo (1998-21-09) 9. september 1998 (20 let)
Komenda, SR Slovenia,  *
Moštveni podatki
Trenutno moštvoPredloga:Cycling data UAE Team Emirates
DisciplinaRoad cyclingŽivljenjepis[uredi | uredi kodo]

Rodil se je v vasi Klanec pri Komendi v šestčlanski družini. Osnovno šo

lo je obiskoval v Komendi, kjer so hitro prepoznali njegovo živahnost in potrebo po sproščanju odvečne energije. Njegovi športni začetki so bili povezani z žogo. Prvih nekaj let osnovne šole je treniral nogomet pri NK Komenda in s prijatelji še vedno rad igra nogomet.

Za zamenjavo športa je zaslužen trener Miha Koncilja, ki je iskal nove člane za kolesarsko društvo Rog Ljubljana. Decembra 2007, pri dobrih devetih letih, je začel najprej s suhimi zimskimi treningi in prvič dirkal aprila leta 2008 na Trsteniku pri Kranju.

Po zaključeni osnovni šoli se je vpisal na Srednjo strojno šolo v Ljubljani in jo po štirih letih tudi uspešno zaključil. Potem se je vpisal na Fakulteto za športni management v Kranju, a zaradi intenzivnega tekmovalnega ritma med profesionalci študij trenutno miruje.

Kariera kolesarja[uredi | uredi kodo]

Njegov prvi in v bistvu edini kolesarski klub pred prestopom med profesionalce je bil KD Rog Ljubljana. Član kluba je postal pri devetih letih. V naslednjih letih so ga trenirali različni trenerji in od vsakega je prejel določeno mero znanja in izkušenj. Čeprav so si bili različni, pa so vsi imeli isti cilj – iz njega narediti dobrega kolesarja.

Zaradi konstantno dobrih rezultatov so ga opazili v profesionalni ekipi UAE in prvo predpogodbo je podpisal že leta 2017. Julija 2018 je s to ekipo podpisal pogodbo o sodelovanju. S 1. januarjem 2019 se je ekipi tudi dejansko pridružil. Zaradi izjemnih rezultatov so pogodbo o sodelovanju podaljšali do leta 2023.

Leto 2019: ekipa UAE Team Emirates[uredi | uredi kodo]

Prva njegova dirka med profesionalci je bila že 15. januarja v Avstraliji Tour Down Under. Čeprav se je šel na dirko »učit« in opazovat, je dosegel v skupni razvrstitvi odlično 13. mesto.

Povsem nenačrtovano je sledila enotedenska dirka po portugalski pokrajini Algarve – Volta ao Algarve, kjer so ga v ekipo vpoklicali zaradi bolezni in odpovedi enega od sotekmovalcev. Izjemna zmaga v 2. etapi s ciljem na klanec mu je prinesla tudi rumeno majico, ki je ni izpustil iz rok in po petih etapah slavil skupno in svojo prvo večetapno zmago med profesionalci.

Sledila je enodnevna klasika Strade Bianche in Miguel Indurain, nato pa enotedenska dirka po Baskiji (Tour of Basque Country), kjer je kljub padcu na mokrih in spolzkih cestah osvojil skupno šesto mesto v generalni razvrstitvi.

DP Radovljica 2019 foto: Alen Milavec

Sledile so ardenske klasike: Amstel Gold Race, Fleche Wallone in Liege-Bastogne-Liege in za njimi prvi cilj sezone, ki je bil v planu že od začetka, Dirka po Kaliforniji – Amgen Tour of California. Tu je tudi prvič nastopil tudi kot kapetan ekipe. Zmagal je odločilno 6. etapo s ciljem na klanec, prevzel rumeno majico vodilnega in naslednji dan s pomočjo ekipe na zadnji etapi majico uspel ubraniti. To je bila njegova prva World Tour in največja zmaga do tedaj (prvi del sezone 2019: https://tadej-pogacar.com/sanjski-prvi-del-sezone-2019/

Junija je sledilo državno prvenstvo v kronometru, ki je bil povsem ravninski, a je kljub temu zmagal in oblekel majico državnega prvaka v vožnji na čas.

V istem mesecu je sledila Dirka po Sloveniji, kjer je osvojil četrto mesto v skupni razvrstitvi in belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki. Obenem je bil v veliko pomoč kapetanu Diegu Ullisiju pri osvojitvi zelene majice in s tem skupne zmage.

Konec junija pa je potekalo tudi državno prvenstvo v Radovljici, kjer so imeli veliko številčno prednost tekmovalci ekipe Bahrain Merida. Na zelo razgibani progi je osvojil skupno sedmo mesto in tudi majico državnega prvaka v kategoriji do 23 let.

Septembra je startal svoj prvi Grand Tour – La Vuelta, za katerega v začetku sploh ni bil predviden. Na dirko je odšel kot pomočnik kapetanu Fabiu Aruju, hitro pa se je sam znašel v vlogi kapetana. Osvojil je izjemne tri zmage v treh najtežjih etapah. Zmagal je v 9. etapi s ciljem na klanec Cortals d'Encamp v izjemno težkih in deževnih razmerah, kjer je del klanca potekal tudi po makadamski podlagi. Zmago je ponovil v 13. etapi z izredno strmim zaključkom na Los Machucos, kjer mu je do cilja uspel slediti samo najboljši kolesar leta 2019, tudi Slovenec, Primož Roglič. Največjo zmago pa je dosegel v predzadnji, 20. etapi, ko je bil na voljo tudi zadnji dan za kakršnekoli spremembe v generalni razvrstitvi. Tekmece je napadel že 38 km pred ciljem in se v solo vožnji s skoraj dvema minutama prednosti veselil še tretje zmage na dirki. Skupno je na koncu na svojem prvem Grand Touru zasedel tretje mesto, oblekel majico najboljšega mladega kolesarja in slavil kar tri etapne zmage.

Leto 2018 ekipa: Ljubljana Gusto Xaurum[uredi | uredi kodo]

Če je bil prvo leto v članski kategoriji cilj nabirati izkušnje, pa je v letu 2018 že zablestel v polnem sijaju in skupno zmagal kar na treh etapnih dirkah. Najprej v mesecu maju na etapni dirki za pokal narodov, Grand Prix Priessnitz spa na Češkem, avgusta pa je dosegel do takrat enega izmed največjih uspehov slovenskega kolesarstva, ko je na dirki Tour de l' Avenir slavil skupno zmago in se postavil ob bok največjim svetovnim asom. Skupno zmago pa je slavil še na etapni dirki Po Furlaniji.

Leto 2017 ekipa: ROG LJUBLJANA[uredi | uredi kodo]

Prvo leto v članski kategoriji (l. 2017) je nabiral izkušnje in kljub mladosti že bil prvi mož ljubljanske ekipe Rog Ljubljana. Najbolj odmeven rezultat v tej sezoni je končno peto mesto na Dirki po Sloveniji, ko se je boril s svetovno znanimi in prekaljenimi kolesarskimi imeni. Obenem je na tej dirki osvojil tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja.

Rezultati v mlajših selekcijah[uredi | uredi kodo]

Prvi kolesarski rezultati segajo v leto 2008, ko je prvo leto tekmoval v kategoriji dečkov C. Svojo prvo dirko pa je odpeljal v Trsteniku 12. aprila 2008, kjer je v kategoriji dečkov C osvojil 23. mesto. To leto je tekmoval skupaj svojim starejšim bratom Tilnom, večina fantov pa je bila tri leta starejših od njega.

http://www.kolesarska-zveza.si/files/02_ock/tekmovalne_discipline/cestne_dirke/2008_Rezultati/Trstenik_2008_-_Rezultati.pdf

Prvo kolesarsko zmago je dosegel leta 2009 na vzponu na Krvavec in že takrat nakazal, da bo dober kolesar na vzponih.

Prvi odmevnejši rezultat v kolesarskih krogih je bila njegova zmaga v kategoriji mlajših mladincev na državnem prvenstvu v Gabrju leta 2014.

Njegova strma pot navzgor pa se je začela v kategoriji starejših mladincev, najprej leta 2015, ko je zmagal na etapni dirki v Kranju, ter še posebej leta 2016, ko je s kar nekaj odmevnimi zmagami nakazal, da se razvija v vrhunskega kolesarja. Najprej etapna zmaga na dirki Pokala nacij v češkem Terezinu, nato z osvojitvijo naslova državnega prvaka v vožnji na čas, z etapno in skupno zmago na zelo odmevni etapni dirki Giro Della Lunigiana v Italiji in še tretje mesto na evropskem prvenstvu v cestni vožnji v francoskem Plumelecu.