Makadam

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gradnja prve makadamske ceste v Združenih državah Amerike (1823). V ospredju delavci drobijo kamne.[1] (Painting by Carl Rakeman)

Makadam konstrukcijska oblika ceste izdelane na način, kakršnega je inoviral in v praksi razvil Škot John London McAdam rojen 21. sptembra 1756 v Ayru na Škotskem v družini barona Weterheada kot deseti otrok. Tradicionalno hišno in družinsko ime je bilo McGregor, vendar so ga zaradi političnih razlogov pod vlado Jamesa I. preoblikovali v McAdam. McAdam je postal inženir in graditelj cest v Angliji in je zaslužen za izgradnjo najboljšega sistema cestne mreže v Angliji svojega časa.

Inovacija McAdama[uredi | uredi kodo]

Pri gradnji cest je McAdam začel opazovati kje so največje ovire za vozove, potnike v kočijah in konjske vprege. Najprej je izmeril velikosti koles, vozov in kočij in ugotovil, da je kritična velikost premera kamna na zgornjem sloju ceste 6,5 cm premera. Pri taki velikosti kamnov so se pričela lomiti kolesa voz in poškodbe kopit konj v teku. To je bilo njegovo izhodišče za spremembo gradnje cest. Leta 1816 je McAdam prvič zapisal svojo idejo in jo objavil v članku The Present System of Roadmaking, nadaljeval pa v strokovnem eseju z naslovom Scientific Repair and Preservation of Public Roads leta 1819. Tako je nastal makadam.

Zgradba makadamske ceste[uredi | uredi kodo]

Makadamska cesta je zgrajena iz treh slojev kamenine različnih granulatov. Spodnji ustroj naj bo po McAdamovem predlogu debeline 200 mm, zgrajenem iz kamnov premera do 75 mm (2,9 inča), srednji sloj ceste naj bo debeline do 50 mm (1,9 inča) iz kamnov premera do 20 mm. Zgornji sloj ceste je posutje iz peska, granulata do 10 mm, kateremu je primešana tudi posebna zemlja s sposobnostjo lepljenja, tako postane zgornji sloj bolj kompakten in gladek. Takšen način gradnje cest se je kasneje razširil v Ameriki, Evropi in drugod po svetu.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »1823 - First American Macadam Road« (Painting - Carl Rakeman) US Department of Transportation - Federal Highway Administration (Accessed 2008-10-10)