Slapniki

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Slapniki

Ledni slapnik (Gavia immer)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Podrazred: Neornithes
Nižji razred: Neognathae
Red: Gaviiformes
Wetmore & Miller, 1926
Družina: Gaviidae
Coues, 1903
Rod: Gavia
Forster, 1788
Raznolikost
5 vrst (glej besedilo)

Slápniki (tudi slapníki, znanstveno ime Gaviiformes) so red ptic, v katerega običajno uvrščamo le istoimensko družino slapnikov (Gaviidae). Družina vsebuje pet vrst v enem rodu slapnikov (Gavia).[1]

V Evropi in Sloveniji živijo štiri vrste. Slapniki so vodne ptice in jih najdemo v mnogih predelih Severne Amerike in Evrope. Veliki so kot velika raca, s katero pa niso v sorodu. Njihova operjenost je večinoma siva ali črna, kljun pa je zaostren kot sulica.

Slapnike se nekdaj šteli za najstarejšo skupino ptic severne poloble. Nedavno pa je postalo jasno, da sta plojkokljuni (race, gosi in labodi) in kure) še starejši skupini. Najbolj so sorodni pingvinom in cevonoscem.[2]

Ledni slapnik je nacionalna ptica Kanade in krasi kovanec za en kanadski dolar. Je tudi uradna pokrajinska ptica Ontaria in uradna ptica ameriške zvezne države Minnesota.

Ime[uredi | uredi kodo]

Ime rodu Gavia je latinsko ime za malo ptico, podobno raci, iz družine plovcev (Anatidae) v redu plojkokljunov. Vendar slapniki niso v sorodu s temi pticami.

Vrste[uredi | uredi kodo]

Slika Znanstveno ime Slovensko ime Gnezditveno območje
Gavia stellata rdečegrli slapnik območja tundre vse severne poloble
Gavia arctica polarni slapnik Severna Evropa, Severna Azija
Gavia pacifica tihomorski slapnik sever Kanade, vzhod Sibirije
Gavia immer ledni slapnik ali
severni slapnik
večji del Kanade južno od severnega tečajnika
Gavia adamsii rumenokljuni slapnik Arktika

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Gill, Frank; Donsker, David, ur. (5. april 2019). »Orders of birds«. IOC World Bird List 9.1. Mednarodna zveza ornitologov. Pridobljeno 19. maja 2019.
  2. Prum, Richard O.; Berv, Jacob S.; Dornburg, Alex; Field, Daniel J.; Townsend, Jeffrey P.; Lemmon, Emily M.; Lemmon, Alan R. (7. oktober 2015). »A comprehensive phylogeny of birds (Aves) using targeted next-generation DNA sequencing«. Nature. Zv. 526, št. 7574. str. 569–573. doi:10.1038/nature15697. PMID 26444237.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Predstavnosti o temi Slapniki v Wikimedijini zbirki