Operjenost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sezonske razlike v operjenosti pri belki (Lagopus mutus): zimska (bela) in poletna (temna) operjenost

Operjenost ptice pomeni, da je njeno telo poraslo s perjem. Izraz se nanaša na to kako je perje razporejeno na ptici, na njegove vzorce in barvo. Obstajajo tri vrste perja, najbližje telesu je mehko puhasto perje, ki ščiti ptico pred mrazom. Nad njim je togo krovno perje, ki je kratko in okroglo in daje ptici aerodinamično obliko. Na krilih in repu je daljše letalno perje, ki omogoča ptici vzlet, let, spreminjanje smeri in pristanek[1].

Obarvanost perja[uredi | uredi kodo]

Poznavanje sprememb v obarvanosti perja pomaga pri določevanju ne le posameznih vrst ptic, ampak tudi pri določevanju posameznega ptiča, njegove starosti in spol.

Samec - samica[uredi | uredi kodo]

Samica mora zaradi valjenja biti čim manj opazna v okolju, zato so pri večini vrst, ki gnezdijo na tleh rjave barve. Samice duplarjev (črna žolna, detel, ...) nimajo take potrebe po prikrivanju, zato so si samci in samice precej podobni.

Starost[uredi | uredi kodo]

Pri veči vrst ptičev trajajo razlike v obarvanosti glede na starost le nekaj tednov pri mladičih. Pri nekaterih vrstah pa obstajajo te razlike tudi nekaj let. Z drugačno obarvanostjo perja ptica pokaže, da je spolno zrela in da je pripravljena na gnezdenje.

Sezonske razlike[uredi | uredi kodo]

Sezonske razlike v obarvanosti se pojavljajo predvsem pri tistih vrstah, ki živijo v različnih habitatih v različnih obdobjih. Pri belki pozimi oba spola postaneta popolnoma bela. To omogoča preživetje v zimskih mesecih. S poletnimi barvami pa je barva perja prilagojena okolici v katerem živi.

Viri in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Encikopedija Živali. 2007. Ljubljana, Založba Modita, 246 str. ISBN 978-961-6581-14-1
  • Gooders J. (1998). Ptiči Slovenije in Evrope. Mladinska knjiga, Ljubljana. COBISS 73867776. ISBN 86-11-15017-1.