Dolgonoge kure

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Tinamiformes)
Jump to navigation Jump to search
Tinamou
Veliki tinamu, Tinamus major
Veliki tinamu, Tinamus major
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Tinamiformes
Huxley, 1872
Družina: Tinamidae
G.R. Gray, 1840
Rodovi

Tinamus
Nothocercus
Crypturellus
Rhynchotus
Nothoprocta
Nothura
Taoniscus
Eudromia
Tinamotis

Dolgonóge kúre (znanstveno ime Tinamiformes) so red ptic, v katerega spada edina družina: dolgonoge kure Tinamidae.

Družina dolgonogih kur vsebuje približno 47 vrst v devetih rodovih. Družina Tinamidae vsebuje tri rodove, preostalih šest pa poddružina Rhynchotine.

Ime reda izhaja iz besede tinamu, kar je ime indijanskih staroselcev Francoske Gvajane za dolgonoge kure.

V Evropi ne živi nobena vrsta. Čeprav so podobne drugim pticam, ki domujejo pri tleh, kot so prepelice in koconoge kure (divje kure), nimajo bližnjih sorodnikov in jih uvrščamo v svoj red.

Ptice so gondvanskega porekla in so najbolj sorodne nojevcem. Čeprav ni veliko fosilnih ostankov v Južni Ameriki, oziroma jih morda še niso odkrili, najstarejši fosil dolgonogih kur izvira iz miocenskih skladov pred 10 milijoni let.

Skupaj z nojevci tvorijo nadred staročeljustnikov ali neletečih ptičev Paleognathae in se ločijo od večine sodobnih ptičev, ki tvori nadred novočeljustnikov Neognathae. Menijo, da so dolgonoge kure med najpreprostejšimi živimi ptiči, ker so obdržale več značilnosti svojih plazilskih prednikov.

V Južni Ameriki do Mehike živi 47 vrst v zelo širokem bivalnem območju. Njihova hrana je raznovrstna, od žuželk, semen do jagod.

Te ptice vidijo redko. Večina naseljuje tropske nižine Južne Amerike, praviloma v temnem, gostem gozdu. Nekatere vrste se pojavljajo vse do Mehike. Čeprav so nekatere vrste zelo pogoste, te ptice živijo odmaknjeno. Nekaj vrst živi na bolj odprtem, travnatem področju, vendar so tudi te oprezne. Dolgonoge kure ležejo več jajc, ki so živih barv in močnega sijaja, podobnega porcelanastemu. Mladiči hitro dorastejo in lahko tečejo že kmalu po izvalitvi.