San Carlos de Bariloche

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
San Carlos de Bariloche

Bariloche
Bariloče
Bariloče
Grb San Carlos de Bariloche
Grb
San Carlos de Bariloche se nahaja v Argentina
San Carlos de Bariloche
San Carlos de Bariloche
Koordinati: 41°09′S 71°18′W / 41.150°S 71.300°W / -41.150; -71.300Koordinati: 41°09′S 71°18′W / 41.150°S 71.300°W / -41.150; -71.300
DržavaArgentina
Ustanovitev1902
Upravljanje
 • IntendenteAlberto Icare
Nadm. višina
893 m
Prebivalstvo
 (2010)
 • Skupno108.205
Spletna stran[www.bariloche.gov.ar www.bariloche.gov.ar]

San Carlos de Bariloche ali preprosto Bariloche (Bariloče) je mesto v argentinski provinci Rio Negro.

Lega in značilnosti[uredi | uredi kodo]

Bariloche ležijo na južni obali ledeniškega jezera Nahuel Huapi. Veljajo za eno najbolj turističnih mest v Argentini, saj slovijo po nekdaj največjem smučišču v Andih Catedral. Mesto obdajajo vselej zasneženi vrhovi. Znano je tudi po proizvodnji čokolade. Kot v vseh južnoameriških mestih se tudi v tem mestu kažejo velike razlike med socialnimi razredi prebivalstva. Sicer tako po geografski legi kot arhitekturi spominja na evropska alpska naselja. V Bariločah med drugim prebivajo številni evropski izseljenci oz. njihovi potomci: Avstrijci, Francozi, tudi Slovenci (okrog 2000). Turistično privlačno je mestno središče, še posebno ulica Mitre (z mnogimi butiki, trgovinami, restavracijami in prodajalnami čokolade: Mamuschka, El Chocolate Del Turista, Rapa Nui, Fenoglio, itd.). Zanimiv je tudi mestni trg, »Centro Civico«, zgrajen v značilnem slogu celotnega naselja, v kombinaciji klesanega grobega kamna in lesa.

V bližini trga stoji stolna cerkev, posvečena Mariji Nahuel Huapija, delo arhitekta Ezequiela Bustilla. Kamnoseška dela je ob izgradnji vodil Slovenec Lukman, ki je izklesal tudi marijino podobo. Stolnico, ki jo krasijo čudoviti vitraži, so zgradili pretežno slovenski (primorski) in furlanski kamnoseki. Pri obnovi nikoli dokončane notranjosti je sodeloval argentinski slovenec arh. Martin Jerman. Cerkev ima stolp z uro, na katerem se dvakrat na dan pokažejo štiri figurice: indijanec, vojak, misijonar in današnji meščan.

Mestno pristanišče Club Nautico Bariloche (CNB) je 3.3 km oddaljeno od centra proti zahodu. Mesto ima okrog 200 hotelov, penzionov, bungalovov, apartmajev in podobnih turističnih kompleksov. Letališče je od mesta oddaljeno 30 km in nosi IATA oznako BCH, ID ali tako imenovano letalsko kodo SAZS.

Slovenska skupnost[uredi | uredi kodo]

V mestu živi tudi skupnost Slovencev, ki so po drugi svetovni vojni emigrirali sprva v Buenos Aires in od tam v Bariloche. Slovensko planinsko društvo Bariloče - Club Andino Esloveno je zgradilo Slovenski stan, kjer ima skupnost svoje prireditve in sobotno slovensko šolo. V njem je tudi možno prenočevanje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]