San Carlos de Bariloche

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
San Carlos de Bariloche
Bariloche
Bariloče

Grb
San Carlos de Bariloche is located in Argentina
San Carlos de Bariloche
San Carlos de Bariloche
Koordinati: 41°09′S 71°18′W / 41.150°S 71.300°W / -41.150; -71.300Koordinati: 41°09′S 71°18′W / 41.150°S 71.300°W / -41.150; -71.300
Ustanovitev 1902
Upravljanje
 • Intendente Alberto Icare
Nadmorska višina 893 m
Prebivalstvo (2010)
 • Skupno 108.205
Spletna stran www.bariloche.gov.ar

San Carlos de Bariloche ali preprosto Bariloche (Bariloče) je mesto v argentinski provinci Rio Negro.

Lega in značilnosti[uredi | uredi kodo]

Bariloche leži na južni obali ledeniškega jezera Nahuel Huapi. Velja za eno najbolj turističnih mest v Argentini, saj slovi po nekdaj največjem smučišču v Andih Catedral. Mesto obdajajo vselej zasneženi vrhovi. Znano je tudi po proizvodnji čokolade. Kot v vseh južnoameriških mestih se tudi v tem mestu kažejo velike razlike med socialnimi razredi prebivalstva. Sicer tako po geografski legi kot arhitekturi spominja na evropska alpska naselja. V Barilochu med drugim prebivajo številni evropski imigranti oz. njihovi potomci: Avstrijci, Francozi, tudi Slovenci (okrog 2000). Turistično privlačno je mestno središče, še posebno ulica Mitre (z mnogimi butiki, trgovinami, restavracijami in prodajalnami čokolade: Mamuschka, El Chocolate Del Turista, Rapa Nui, Fenoglio, itd.). Zanimiv je tudi mestni trg, »Centro Civico«, zgrajen v značilnem slogu celotnega naselja: kombinacija klesanega grobega kamna in lesa.

V bližini trga je stolna cerkev, posvečena Mariji Nahuel Huapija, delo arhitekta Ezequiela Bustilla. Kamnoseško delo je ob izgradnji vodil slovenec Lukman, ki je izklesal tudi podobo Marije. Stolnico, ki jo krasijo čudovite vitraže, so gradili pretežno slovenski (primorski) in furlanski kamnoseki. Pri obnovi nikoli dokončane notranjosti je sodeloval argentinski slovenec arh. Martin Jerman. Ima stolp z uro, na katerem se dvakrat na dan pokažejo štiri figurice: Indijanec, Vojak, Misijonar in današnji meščan.

Mestno pristanišče Club Nautico Bariloche (CNB) je 3.3 km oddaljeno od centra proti zahodu. Mesto ima okrog 200 hotelov, penzionov, bungalovov, apartmajev in podobnih turističnih kompleksov. Letališče je od mesta oddaljeno 30 km in nosi IATA oznako BCH, ID ali tako imenovano pilotsko kodo SAZS.

Slovenska skupnost[uredi | uredi kodo]

V mestu živi tudi skupnost Slovencev, ki so po drugi svetovni vojni emigrirali v Buenos Aires in Bariloche. Slovensko planinsko društvo Bariloče - Club Andino Esloveno je zgradilo Slovenski stan, kjer ima skupnost svoje prireditve in sobotno slovensko šolo. V njem je tudi možno prenočevanje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]