Puerto Montt

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Obalni del Puerto Montta

Puerto Montt je pristaniško mesto na jugu osrednjega dela Čila. Leži ob zalivu Seno de Reloncaví, nekaj več kot 1000 km južno od Santiaga. Koordinate mesta z okoli 176.000 prebivalci so 41°28′ južno in 72°56′ zahodno.

Kraj, kjer danes stoji mesto, je bil prvotno poraščen z gozdom in se je imenoval Melipulli (Štirje hribi). Sredi 19. stoletja je bil izbran kot povezava med bližnjim jezerom Llanquihue in odprtim morjem. Leta 1851 je tako prispela odprava s Chiloéja in pričela krčiti gozd ter graditi prve stavbe. 12. februarja 1853 je mesto formalno ustanovil Vicente Pérez Rosales in ga poimenoval po nekdanjem predsedniku Manuelu Monttu, ki si je zlasti med nemško revolucijo leta 1848 prizadeval privabiti čim več nemških priseljencev in jih naseliti v današnji regiji Los Lagos, da bi jo tako čimbolje integriral s Čilem. Veliko Nemcev se je naselilo v novoustanovljeno mesto, kjer so imeli svojo šolo in protestantsko cerkev, ter v širši okolici. Leta 1912 je bila dograjena železniška povezava s Santiagom, ki je mestu prinesla nov razcvet. 22. maja 1960 ga je porušil močan potres, po katerem so ga obnovili.

Danes gospodarstvo temelji na okoliškem kmetijstvu, gozdarstvu, ribolovu in gojenju lososov.

Samo mesto nima turističnega pomena, je pa toliko pomembnejše kot prometno vozlišče. Na letališču letališču El Tepual, ki »oskrbuje« širšo regijo, ima vmesni postanek večina letov med Santiagom in južnim Čilom. Iz mesta vodijo cestne povezave proti severu, proti zahodu v argentinski Bariloche in na otočje Chiloé. Puerto Montt je pomembno izhodišče do čilenske Patagonije. Carretera Austral ga povezuje s severno Patagonijo, ladijska linija pa s Puerto Natalesom v južni Patagoniji, ki sicer sploh nima neposredne kopenske povezave s preostankom Čila.

Glejte tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 41°28′S, 72°56′W