Puerto Natales

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Pogled z vrha Parka štirih staroselskih ljudstev na mesto in zaliv Seno Última Esperanza

Puerto Natales je mesto v južnem Čilu, ki leži okoli 250 km severozahodno od Punta Arenasa. Je upravno središče province Última Esperanza. Na popisu leta 2002 je štel malo več kot 19.000 prebivalcev.

Območje okoli današnjega mesta sta prvotno poseljevali staroselski ljudstvi Kawéskar in Aonikenk. Leta 1557 ga je prvi raziskal Juan Fernández Ladrillero, ki je iskal vstop v Magellanov preliv s pacifiške strani. Kasneje so raziskovalci dali regiji današnje ime Última Esperanza, ki pomeni »zadnje upanje«.

V 18. in 19. stoletju so se priselili mnogi priseljenci iz Nemčije in Velike Britanije. Ukvarjali so se pretežno z ovčerejo.

Mesto je bilo formalno ustanovljeno leta 1911, ko je 6 km severneje nastal tudi industrijski kompleks Puerto Bories za predelavo ovčjega mesa in volne. Pomembna gospodarska dejavnost je tudi ribolov. Pred časom so bili pomemben delodajalec še premogovniki v argentinskem Ríu Turbiu, ki se nahajajo nedaleč od mesta. Po letu 1979 se je mestu povečal prometni pomen. Zaradi takrat napetih odnosov z Argentino je tega leta bila uvedena redna ladijska linija med Puerto Monttom in Puerto Natalesom, ki je še danes poleg zračnega prometa edina neposredna povezava južnega Čila z matico. To je še okrepilo naraščajoči pomen turizma.

Samo mesto sicer kljub slikovitim lesenim zgradbam nima velikega turističnega pomena, zato pa predstavlja izhodišče do narodnih parkov Torres del Paine in Bernardo O'Higgins ter do jame Cueva del Milodón, kjer so leta 1896 odkrili ostanke orjaškega lenivca milodona (Mylodon darwini).

Glejte tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


Koordinati: 51°44′S, 72°31′W