Slovensko planinsko društvo Bariloče

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Slovensko planinsko društvo Bariloče

Slovensko planinsko društvo Bariloče (špansko Club Andino Esloveno) je planinska ter prosvetna in kulturna organizacija argentinskih Slovencev v San Carlosu de Bariloche.

Slovenski zvonik (šp. Campanile Esloveno) nad Bariločami sta leta 1952 prva preplezala Dinko Bertoncelj in France Jerman iz Skupine slovenskih plezalcev (Grupo de Escaladores Eslovenos)[1]

Društvo so 22. februarja 1951 ustanovili Slovenci, ki so se po izselitvi v Argentino naselili v Bariločah, z namenom širitve znanj o gorništvu, spodbujanja planinstva, alpinizma, smučanje in da bi ohranjali slovenski jezik, kulturo, tradicijo in običaje. Najprej so bili včlanjeni v Club Andino Bariloche; v njem je delovala in bila zelo uspešna slovenska skupina - Grupo Escalador Esloveno. V Kordiljerah so kot prvopristopniki uveljavili veliko slovenskih poimenovanj. Poleti 1952/1953 so izsekali planinsko pot do Katedralskih jezer in zgradili zavetišče Pod Skalco, v Bariločah pa postavili slovenski dom Planinski stan ter začeli izdajati revijo Gore, članke pa objavljali tudi v drugih slovenskih izseljenskih glasilih ter sodelovali pri snemanje filmov.

Ob 30. obletnici smrti Klementa Juga so v njegov spomin postavili pod vrhom Slovenski zvonik (Campanile Esloveno) spominsko ploščo. Člani društva so ob 45-letnici ustanovitve pod goro Capillo na višini 1500 mnm odprli Slovenski bivak. Drugi rod slovenskih andinistov, rojenih v Argentini, prav tako članov Slovenskega planinskega društva Bariloče, se je uveljavil v alpskem smučanju in smučarskem teku, tudi v argentinskem merilu.[2]

Slovensko planinsko društvo Bariloče, ki je edino slovensko društvo v Bariločah, pripravlja tudi kulturne prireditve, ima slovensko osnovno šolo, organizira srednješolski tečaj slovenskega jezika in tečaj slovenščine za otroke iz mešanih zakonov.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Vojko Arko: Slovenski andizem - Zbornik svobodne Slovenije (1973 - 1975), objavljeno na portalu Gore-ljudje
  2. Enciklopedija Slovenije. Mladinska knjiga, Ljubljana 1987-2002

Viri[uredi | uredi kodo]