Pojdi na vsebino

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran

(Preusmerjeno s strani Pomorski muzej Sergej Mašera Piran)
Pokrajinski muzej »Sergej Mašera« Piran
Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran se nahaja v Slovenija
Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran
Lokacija: Slovenija
Ustanovitev1954
Lokacijapalača Gabrielli
Cankarjevo nabrežje 3, 6330 Piran - Pirano
Koordinate45°31′39.299″N 13°34′5.200″E / 45.52758306°N 13.56811111°E / 45.52758306; 13.56811111
Tipjavni muzej
DirektorFranco Juri
Kustos
Spletna stranhttps://pomorskimuzej.si/

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran je muzej za zgodovino pomorstva na Slovenskem. Muzej je bil ustanovljen leta 1954 kot Mestni muzej Piran, v prostorih klasicistične palače Gabrielli-De Castro na Cankarjevem nabrežju. Muzej je sprva vključeval tudi piransko mestno knjižnico in mestni arhiv. Sedanji naziv po narodnem heroju Sergeju Mašera je dobil leta 1967.

Muzejske zbirke

[uredi | uredi kodo]

Muzej zbira in preučuje slovensko pomorsko preteklost in na pomorstvo vezane gospodarske panoge.

  • Pomorska zbirka

V osrednji zgodovinski, etnološki in umetnostnozgodovinski zbirki pomorstva od srednjega veka do konca druge svetovne vojne so razstavljeni Gruberjevi ladijski modeli, ladijski modeli različnih tipov ladij od galej do velikih jadrnic, instrumenti z ladij, uniforme, likovna dela slikarjev marinistov, različna ladijska oprema, fotografije z ladij in drugo. Poleg trgovske mornarice se zbirke deloma nanašajo tudi na vojne mornarice tistih držav, katerih del je bilo slovensko etnično ozemlje.

  • Arheološka zbirka

arheološka zbirka obsega artefakte o pomorskih poteh od prazgodovine do srednjega veka ter zbirko naselbinskih ostankov s kopnega in iz morja. V okviru muzeja deluje muzejska trgovina.

  • Etnološka solinarska zbirka

Etnološka solinarska zbirka prikazuje postopek pridobivanja soli s pomočjo starih fotografij, maket, orodja in predmetov iz vsakdanjega življenja solinarjev.

  • Etnološka zbirka ribištva

Etnološko ribiško zbirko bogatijo številni ladijski modeli, orodja in pripomočki za zasebni in industrijski ribolov ter prikazi različnih načinov predelave rib.

Muzejska knjižnica

[uredi | uredi kodo]

Knjižnica muzeja hrani okoli 14000 enot iz stare mestne knjižnice Biblioteca civica in jo dopolnjuje z novo strokovno literaturo.

Dislocirane enote

[uredi | uredi kodo]
Sečoveljske soline z muzejem solinarstva

Muzej upravlja tri dislocirane enote:

Tehniška pomorska dediščina

[uredi | uredi kodo]
  • jadrnica Galeb

Na privezu pred vhodom v muzej se nahaja muzejsko plovilo jadrnica Galeb, ki sta ga muzeju podarila znana baletnika Pia Mlakar in Pino Mlakar.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]