Kontejnerska ladja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Sodobna kontejenerska ladja
Manjša kontejenrska ladja

Kontejnerska ladja je vrsta tovorne ladje, ki vozi svoj tovor obliki intermodalnih Kontejnerjev. So široko uporabljen način prevažanja nerazsutega tovora. Intermodalne kontejnerje se lahko prevaža tudi z vlaki in tovornjaki, ko pride ladja v pristanišče. Trenutno je v uporabi okrog 9.500 ladij tega tipa, število in kapaciteta ladij se stalno povečuje.

Kapaciteta kontejnerske ladje se meri TEUjih (ang. twenty-foot equivalent unit), dvajsetčeveljnih standardnih kontejnerjih. Največkrat je uporabljen 40-čeveljni kontejner, ki se šteje za dva TEU. Za težke tovore se po navadi uporablja samo en TEU. Največje ladje kot so razred Trojni E (EEE-razred) lahko prevažajo do 18,270 TEU.

Kontejnerske ladje so po navadi hitrejše od tankerjev ali pa ladij z razsutim tovor in imajo nameščene močnejše motorje. Največkrat jih poganja dvotaktni dizelski motor, ki uporablja poceni gorivo - mazut (ang. Bunker Fuel). Cena tega goriva se po navadi gilje 300-700 $US za tono. Mazut po navadi vsebuje veliko žvepla, zato zelo onesnažuje okolje. Moč motorjev Wärtsilä-Sulzer RTA96-C dosega 80.080 kW (108,920 KM), planirani (malo verjetno) MAN B&W K108ME-C pa 136.000 KM (101,415 kW). Počasni dvotaktni dizelski (okrog 100 obratov na minuti) imajo daleč največji termodinamični izkoristek pri motorjih z notranjim zgorevanjem - 50%.

Po navadi uporabijo okrog 200-250 ton goriva na dan pri hitrosti 21–25 vozlov (38.9-46.3 km/h). V zadnjem času se uporablja t.i. Slow Steaming, znižanje potovalne hitrosti z 27 na 18 vozlov, se tem se porabi približno 60% manj goriva.

Kontejnerska ladja razreda Trojni-E (EEE-razred), bo dolga 400 metrov in bo največja ladja na svetu če ne štejemo razgrajenih supertankerjev, Knock Nevis in platforme Prelude.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]