Pojdi na vsebino

Pomoč:Vaš prvi članek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pomoč:Začetek)

Pisanje članka
Naučite se, kako lahko ustvarite članek.

Pozdravljeni v Wikipediji! Kot novi urednik boste kmalu postali Wikipedist. Preden začnete pisati nov članek, preglejte zahteve Wikipedije glede odmevnosti. Skratka, tema članka bi morala že biti objavljena v zanesljivih, sekundarnih in povsem neodvisnih virih, ki tematiko obravnavajo podrobno, kot so knjige, časopisi, revije, recenzirane znanstvene revije in spletna mesta, ki izpolnjujejo enake pogoje kot ugledni tiskani viri. Informacije v Wikipediji morajo biti preverljive; če o temi ni mogoče najti zanesljivih virov tretjih oseb, potem ne bi smela imeti svojega članka. Najprej preiščite Wikipedijo, da se prepričate, da članek na to temo še ne obstaja.

Na voljo je čarovnik za članke, ki vam pomaga ustvariti članek. Za informacije o tem, kako podati željo za nov članek, ki ga lahko ustvari nekdo drug, glejte Želeni članki.

Prosimo, da si ogledate našo uvodno vadnico, da se naučite osnov urejanja. Delo na obstoječih člankih je dober način za učenje naših pravil in slogovnih dogovorov.

Osnove

[uredi | uredi kodo]

Najprej se zavedajte, da je Wikipedia enciklopedija, ki jo pišejo prostovoljci. Naše poslanstvo je deliti verodostojno znanje v korist ljudem, ki se želijo učiti. Nismo družabni medij, prostor za promocijo podjetja ali izdelka ali osebe, prostor za zagovarjanje za ali proti komurkoli ali čemurkoli, niti kraj za objavo prvih informacij o temah, ki še niso bile opisane v objavah zanesljivih virov. Prosimo, da imate to vedno v mislih. (To je opisano v »Kaj Wikipedia ni«.)

»Znanje« najdemo v zelo kakovostnih, objavljenih virih. Z »zelo kakovostnimi« viri mislimo na knjige uglednih založnikov, uglednih časopisov, recenziranih znanstvenih in akademskih revij, pregledov literature in drugih virov, ki slovijo po preverjanju dejstev in točnosti. Ne uporabljate naključnih osebnih spletnih mest, blogov, objav na forumih, vsebin na Facebooku, LinkedIn-ju ali Twitterju, samozaložniških virov (vključno z drugimi članki iz Wikipedije) itd. V Wikipedijinih člankih povzemamo kakovostne, objavljene vire. To je vse, kar počnemo! Prepričajte se, da vse, kar pišete v Wikipediji, temelji na takih virih – ne na tem, kar imate v glavi.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri vašem prvem članku:

 • Registrirajte račun. Vse kar potrebujete je, da izberete uporabniško ime in geslo. S tem se vam bodo dodelile nekatere prednosti.
 • Najprej vadite. Preden začnete, poskusite urediti obstoječe članke, da dobite občutek za pisanje in uporabo označevalnega jezika Wikipedije – priporočamo, da si najprej ogledate vadnico, da se naučite osnov urejanja.
 • Biografije živečih oseb so članki, ki jih je najtežje urediti pravilno. Razmislite o tem, da začnete z nečim lažjim.
 • Preiščite Wikipedijo, da vidite, ali članek o tej temi že obstaja, morda pod drugim naslovom. Če članek že obstaja, ga lahko konstruktivno izboljšate, pri tem pa navedite vire, ki potrjujejo vaše spremembe.
 • Ne obstaja članek na to temo? OK, zdaj poskusite ugotoviti ali je tema, o kateri želite pisati, tista, čemur na Wikipediji pravimo »odmevna«. Vprašanje, ki ga postavljamo, je: ali ta tema spada v enciklopedijo?
  • Več člankov se vsak dan izbriše iz slovenske Wikipedije, tudi zaradi pomanjkanja odmevnosti. Prepričajte se, da je vaša tema odmevna po naši definiciji, preden ji posvetite čas in trud. Članek o neodmevni temi bo zavrnjen ali izbrisan. Nobena količina urejanja ne more nadomestiti pomanjkanja odmevnosti.
  • Na splošno to presojamo tako, da vprašamo, ali obstajajo vsaj trije visokokakovostni viri, ki a) vsebujejo vsebinsko razpravo o temi (ne le omembe) in b) so napisani in objavljeni neodvisno od teme (npr. spletna stran podjetja ali izjave podjetja za tisk niso v redu). Tukaj vse temelji na kakovostnih neodvisnih virih in brez njih na splošno ne moremo napisati članka. Daleč največji vzrok frustracij za pisca novega članka je pomanjkanje odmevnosti. Karkoli drugega je mogoče popraviti z izboljšanjem članka, vendar pomanjkanje odmevnosti pomeni, da članek ne bo ostal na Wikipediji, ne glede na to, kako dobro je napisan.
  • Če ti viri obstajajo, vas tudi prosimo, da odmevnost teme dokažete tako, da navedete te zanesljive, sekundarne, neodvisne vire, ki to temo obravnavajo podrobno. To je potrebno storiti za vse odmevne izjave v članku tudi zaradi izpolnjevanje drugega temeljnega vsebinskega standarda: preverljivost informacij.
  • Ne moremo dovolj poudariti, kako pomembno je v Wikipediji navajanje vaših virov – to je v središču vseh naših temeljnih politik in smernic. Če želite izvedeti, kako to storiti, predlagamo, da začnete s Pomoč:Sklicevanje za začetnike in Pomoč:Uvod v sklicevanje in si nato ogledate še Wikipedia:Navajanje virov.
  • Bodite pozorni na navzkrižje interesov. Če ga imate, boste verjetno težko napisali dovolj dober članek v Wikipediji (ne gre za vas same, to je človeška narava). Vendar, če vztrajate pri poskusu, morate razkriti svoje navzkrižje interesov in se zelo potruditi, da ne dovolite, da bi vas vaš »zunanji interes« spodbudil k zlorabi Wikipedije. Poskusite slišati povratne informacije neodvisnih ljudi, ki bodo pregledali vaš članek, ki ste ga ustvarili. Vaše navzkrižje interesov vas lahko pripelje do tega, da verjamete, da je nekaj »odmevno«, čeprav to ni, in da preveč zavzeto prepričujete, da bi bil vaš članek objavljen.

Čarovnik za članke vam bo pomagal ustvariti članek.

Za ustvarjanje članka lahko uporabite tudi to polje spodaj, tako da v spodnje polje vnesete ime članka in nato kliknete »Ustvari stran«.

Poiščite obstoječi članek

[uredi | uredi kodo]

Slovenska Wikipedia ima veliko člankov. Preden ustvarite članek, se prepričajte, da že ne obstaja članek na isto temo, morda pod nekoliko drugačnim imenom. Poiščite članek in preglejte Wikipedijine dogovore o poimenovanju naslovov člankov, preden ustvarite svoj prvi članek. Če članek o vaši temi že obstaja, vendar menite, da bi ga ljudje morda iskali pod drugim imenom ali črkovanjem, se naučite ustvariti preusmeritve na alternativne naslove; dodajanje potrebnih preusmeritev je dober način za pomoč Wikipediji. Ne pozabite preveriti dnevnika brisanja članka, da se izognete ustvarjanju članka, ki je že bil izbrisan. (V nekaterih primerih je lahko tema ustrezna, tudi če je bila v preteklosti izbrisana; izbris je morda nastal zato, ker je šlo za kršitev avtorskih pravic, ali ker ni bila pojasnjenost odmevnost teme ali zaradi drugih razlogov.)

Če iskanje ne najde vaše teme, razmislite o razširitvi iskanja na obstoječe članke, ki bi lahko vključevali temo vašega članka. Na primer, če želite napisati članek o članu skupine, lahko poiščete skupino in nato dodate informacije o svoji temi kot razdelek znotraj tega širšega članka.

Je nov? Vnesite in kliknite "Pojdi (preizkusi naslov)"

Iskanje referenc

[uredi | uredi kodo]

Zberite vire informacij o katerih boste pisali. Sklice boste uporabili pri ugotavljanju odmevnosti in za navajanje določenih dejstev. Sklici, ki se uporabljajo za dokazovanje odmevnosti, morajo poleg zanesljivosti izpolnjevati dodatna merila. Sklicem na določena dejstva teh dodatnih meril ni potrebno izpolnjevat.

Da je tema članka vredena vključitve v enciklopedijo, mora biti dovolj odmevna in ta odmevnost mora biti preverljiva s citiranjem zanesljivih virov.

Kot je že omenjeno, morajo biti viri, ki jih uporabljate, zanesljivi; to pomeni, da so to viri, ki imajo nekakšno obliko uredniškega nadzora in imajo določen sloves glede preverjanja dejstev in točnosti. Tiskani viri (in spletne različice teh virov) so običajno najbolj zanesljivi, čeprav so lahko zanesljivi tudi nekateri samostojni spletni viri. Zgledi so lahko knjige, ki so jih izdale večje založbe, časopisi, revije, strokovno pregledane znanstvene revije, spletna mesta katerega koli od zgoraj navedenih in druga spletna mesta, ki izpolnjujejo enake zahteve kot ugleden tiskani vir.

Na splošno viri brez uredniškega nadzora niso zanesljivi. To so lahko knjige, ki so jih izdali samozaložniki, blogi, spletni forumi, razprave na Usenetu, osebni družbeni mediji, strani oboževalcev, spletne strani za samopromocijo, ki omogočajo ustvarjanje samopromocijskih člankov in drugo. Če kdo objavi informacije, ne da bi jih kdo drug preveril, verjetno niso zanesljive.

Če obstajajo zanesljivi viri (kot so časopisi, revije ali knjige) z obsežnimi informacijami, objavljenimi v daljšem obdobju o neki temi, potem je ta tema odmevna. Takšne vire morate navesti pri postopku ustvarjanja (ali razširitve) Wikipedijinega članka kot dokaz odmevnosti z namenom ocene drugih urednikov. Če ne najdete takih zanesljivih virov, ki zagotavljajo obsežne in izčrpne informacije o vaši predlagani temi, potem tema ni opazna ali preverljiva in bo skoraj zagotovo izbrisana. Vaša prva naloga je torej iskanje virov za citiranje.

Obstaja veliko krajev, kjer lahko najdete zanesljive vire, vključno z vašo lokalno knjižnico, vendar če želite uporabiti internetne vire, začnite z iskanjem po knjigah in arhivih novic in ne s spletnim iskanjem.

Ko ste uspeli najti reference za svoj članek, se lahko naučite kako jih umestite v članek - preberite Pomoč:Sklicevanje za začetnike in Wikipedia:Navajanje virov. Ne skrbite preveč o pravilnem oblikovanju sklicev. Bilo bi super, če bi to storili, a glavna stvar je, da članek dobi reference, tudi če niso popolnoma oblikovane.

Stvari, ki se jim je treba izogibati

[uredi | uredi kodo]
Članki o sebi, vaši družini ali prijateljih, vašem spletnem mestu, skupini, katere član ste, vašem učitelju ali o zgodbi, ki ste jo napisali
Če ste vi ali nekdo ali nekaj, s čimer ste osebno povezani , vredni vključitve v enciklopedijo, naj ta članek ustvari nekdo drug. Objavljen članek o vaših prijateljih v enciklopediji se morda zdi lepo presenečenje ali zabavna šala, vendar bodo ti članki verjetno izbrisani. V tem procesu boste mogoče osebno prizadeti in vam bo morda onemogočeno urejanje, če boste večkrat poskušali znova ustvariti članek. Tem zadevam se je mogoče izogniti z malo premišljenosti iz vaše strani. Članek lahko ostane v enciklopediji, če ste dovolj skromni, da ga naredite nevtralnega in je tema res opazna.
Oglaševanje
Prosimo, ne poskušajte promovirati svojega izdelka ali podjetja. Prosimo, da ne objavljate zunanjih povezav do vaše komercialne spletne strani. Imamo članke o izdelkih, kot sta Apple in Gorenje, ter o odmevnih podjetjih, kot je McDonald's, vendar če pišete o izdelku ali podjetju, se prepričajte, da pišete z nevtralnega vidika, da niste v nasprotju interesov in da lahko najdete reference v zanesljivih virih, ki so neodvisni od teme o kateri pišete. Za podjetje ali organizacijo se prepričajte, da izpolnjuje posebne smernice o odmevnosti za podjetja.
Napadi na osebo ali organizacijo
Gradivo, ki krši naša pravila biografij živečih oseb, ali je namenjeno grožnjam, obrekovanju ali nadlegovanju subjekta ali druge entitete, ni dovoljeno. Negativne informacije brez virov, zlasti v člankih o živečih ljudeh, se hitro odstranijo, napadene strani pa se lahko takoj izbrišejo.
Osebni eseji ali izvirne raziskave
Wikipedia orisuje obstoječe človeško znanje; to ni mesto za objavljanje novih del. Ne pišite člankov, ki predstavljajo vaše izvirne teorije, mnenja ali vpoglede, tudi če jih lahko podprete s sklicevanjem na vaše delo. Pogosta napaka v članku je predstavljanje sinteze izvirnih idej. Ne pozabite, da samo zato, ker sta tako dejstvo A kot dejstvo B resnična, ne pomeni, da je A povzročilo B, ali obratno (zmote ali post hoc ergo propter hoc). Če je sinteza ali vzročna zveza resnična, poiščite in navedite zanesljive vire, ki poročajo o povezavi.
Neodmevne teme
Ljudje pogosto dodajajo strani v Wikipedijo, ne da bi razmislili ali je tema res dovolj odmevna, da bi jo lahko uvrstili v enciklopedijo. Ker Wikipedija nima prostorskih omejitev kot tiskane enciklopedije, naši pravila in smernice o odmevnosti dovoljujejo širok razpon člankov – vendar se ne dovoljujejo vključitve vseh tem. Posebej pogost poseben zgled tega so strani o ljudeh, podjetjih ali skupinah ljudi, ki ne potrjujejo odmevnosti svoje teme z zanesljivimi viri, zato smo se odločili, da lahko takšne strani hitro izbrišemo v skladu z našo politiko hitrega brisanja. To vas lahko užali – zato vas prosimo, da razmislite, ali je vaša izbrana tema dovolj odmevna za Wikipedijo, in jo nato v procesu ustvarjanja vašega članka utemeljite z navajanjem zanesljivih virov. Wikipedia ni imenik vsega, kar obstaja.
En stavek ali samo povezava do spletne strani
Članki morajo imeti vsebino.
Glej tudi:

In bodite previdni glede. . .

[uredi | uredi kodo]
Avtorske pravice

Splošno pravilo je, da ne kopiraj-prilepi besedila iz drugih spletnih mest. (Obstaja nekaj izjem, in nekaj besed pravilno citiranega citata je v redu.)

Kopiranje stvari. Ne kršite avtorskih pravic!
Nikoli ne kopirajte in prilepite besedila v Wikipedijin članek, razen če gre za razmeroma kratek citat, postavljen v narekovaje in citiran z uporabo vstavljenega citata. Tudi gradivo za katerega ste prepričani, da je v javni lasti, je treba pripisati viru, sicer je rezultat plagiat, čeprav ne krši avtorskih pravic. Upoštevajte tudi, da večina spletnih strani ni v javni lasti in da tudi večina besedil pesmi ni. Pravzaprav je večina novejših stvari samodejno zaščitena z avtorskimi pravicami po Zakonu o avtorskih pravicah, tudi če nimajo obvestila o avtorskih pravicah ali simbola ©. Če menite, da je to, kar prispevate, v javni lasti, povejte, kje ste to dobili, ali v članku ali na pogovorni strani kjer navedete razlog, zakaj mislite, da je v javni lasti (npr. »Izšlo je leta 1895...«). Za več informacij si oglejte Wikipedija:Avtorske pravice (ki vključuje navodila za preverjanje dovoljenja za kopiranje že objavljenega besedila) in naše smernice za besedila z neprosto vsebino. In nazadnje, upoštevajte, da neznatno spreminjanje gradiva, kot je manjše preoblikovanje, ne prepreči plagiatorstva ali kršenja avtorskih pravic.
Dobri viri

1. slovijo po zanesljivosti: so zanesljivi viri
2. so neodvisni o predmeta
3. drugi uredniki jih lahko preverijo

Dobra raziskava in navajanje vaših virov
Članki, napisani iz nič, so morda boljši kot nič, vendar so težko preverljivi, kar je pomemben del ustvarjanja zaupanja vrednega referenčnega članka. Raziščite najboljše razpoložljive vire in v njih pravilno uporabite navajanje virov. S tem in ne s kopiranjem besedila se boste izognili kakršni koli možnosti plagiatorstva. Veseli smo dobrih kratkih člankov, imenovanih »škrbine«, ki lahko služijo kot izhodišče, iz katerih lahko drugi nadaljujejo vaše delo – škrbine so lahko razmeroma kratke, nekaj stavkov, vendar morajo vsebovati nekaj koristnih informacij. Če nimate dovolj materiala za dobro škrbino, verjetno ne bi smeli ustvariti članka. Na koncu škrbine morate vključiti »predlogo škrbina«, kot je ta: {{škrbina}} . (Drugi Wikipedisti vas bodo še bolj cenili, če boste uporabili bolj specifično škrbino, kot je {{škrbina-umetnost}}. Za seznam vseh škrbinskih predlog si oglejte si seznam škrbinski oznak.) Škrbine pomagajo pri sledenju člankov, ki jih je treba razširiti.
Članki ali izjave o živečih osebah
Kot pri vseh temah je treba v članke, ki opisujejo živeče osebe, dodati reference, da jih je mogoče preveriti. Ta zahteva je veliko strožja pri kakršnih koli izjavah o živeči (ali nedavno umrli) osebi, pregledovalci pa naj bi nemudoma in brez pogovora odstranili kakršen koli nereferenciran material. Dobra praksa je, da med pisanjem članka dodate svoje reference, da se izognete tej takojšnji odstranitvi.
Zagovarjanje in sporno gradivo
Prosim, ne pišite člankov, ki zagovarjajo eno samo določeno stališče do politike, vere ali česar koli drugega. Razumite, kaj mislimo z nepristranskim stališčem, preden se lotite tovrstne teme.
Članki, ki vsebujejo različne definicije teme
Članki govorijo predvsem o tem, kaj nekaj je, in vnosi, ki vsebujejo izključno definicijo, ne spadajo sem. Če se članek nanaša samo na besedo ali frazo in še posebej, če obstajajo zelo različni načini uporabe izraza, običajno sodi v Wikislovar. Namesto tega poskusite napisati dober kratek prvi odstavek, ki opredeljuje eno temo, pa tudi nekaj dodatnega gradiva o tej temi.
Organizacija
Prepričajte se, da obstajajo dohodne povezave do novega članka iz drugih člankov Wikipedije (kliknite »Kaj se povezuje sem« v menuju Orodja) in da je novi članek vključen v vsaj eno ustrezno kategorijo (glejte Pomoč:Kategorija). V nasprotnem primeru bodo bralci članek težko našli.
Članki lokalnega pomena
To so članki o krajih, kot so šole ali ulice, ki so zanimivi za razmeroma majhno število ljudi, kot so alumni ali za ljudi, ki živijo v bližini. O takšnih člankih ni soglasja, a nekateri jih bodo izpodbijali, če ne bodo vsebovali ničesar, kar bi pokazalo, kako je kraj poseben in drugačen od več deset tisoč podobnih krajev. Fotografije napravijo članek zanimiv. Člankom lokalnega pomena dajte lokalno noto. Viri tretjih oseb so edini način, da dokažete, da je tema, o kateri pišete, odmevna.
Udarni dogodki
Čeprav Wikipedija sprejema članke o odmevnih nedavnih dogodkih, članki o odmevnih novicah brez trajne opaznosti niso primerni za naš projekt.

Urejanje napačni strani

Če poskušate ustvariti novo stran, boste začeli s popolnoma praznim poljem za urejanje. Če v polju za urejanje vidite besedilo, ki je napolnjeno z besedami, ki jih niste napisali (na primer vsebina te strani), pomotoma urejate že obstoječo stran. V tem primeru ne uporabljajte »Objavi spremembe«. Oglejte si Wikipedija:Kako ustvariti stran in začnite znova.

Ste tesno povezani s temo članka?

[uredi | uredi kodo]

Wikipedija je enciklopedija, ki jo lahko ureja vsak, vendar obstajajo posebne smernice za plačane ali sponzorirane urednike. Te smernice so namenjene preprečevanju pristranskih člankov in ohranjanju zaupanja javnosti, da je vsebina v Wikipediji nepristranska in dodana v dobri veri. (Glejte Wikipedijino smernico o navzkrižju interesov (KOI).)

Uradno pravilo je, da morajo uredniki biti prostovoljci. To pomeni, da Wikipedia odsvetuje urejanje člankov o posameznikih, podjetjih, organizacijah, izdelkih/storitvah ali političnih zadevah, ki vam jih neposredno ali posredno plačujejo. To vključuje notranje oddelke za odnose z javnostmi in oddelke za trženje, druge zaposlene v podjetju, podjetja za odnose z javnostmi in publiciste, svetovalce za družbene medije in svetovalce za upravljanje spletnega ugleda. Vendar pa Wikipedia kljub temu priznava veliko količino dobronamernih prispevkov ljudi, ki so kakorkoli povezani s članki, na katerih delajo.

Tukaj je nekaj osnovnih pravil. Upoštevajte, da to ni popoln seznam, zato pri uporabi teh pravil uporabite zdrav razum. Če prekršite ta pravila ali izigrate sistem, bodo vaša urejanja verjetno razveljavljena, članek in vaša druga urejanja pa bodo lahko deležni dodatnega nadzora drugih Wikipedijinih urednikov. Vaš račun se lahko tudi blokira.

Stvari, ki se jim je treba izogibati Stvari pri katerih je treba piti pazljiv Odlični načini prispevanja
 • Ne dodajajte promocijskega jezika
 • Ne odstranjujte negativnega ali kritičnega besedila iz članka
 • Ne ustvarite »skupinskega« s katerim skupno ustvarja vsebino več ljudi
 • Ne pozabite razkriti svoje pripadnosti na pogovorni strani članka
 • Ohranite nepristranskost in objektiven ton za katero koli vsebino, ki jo dodate ali uredite
 • Navedite neodvisne in zanesljive vire (npr. pomemben medijski članek) za vse nove izjave, ki jih dodate – tudi če ste prepričani, da je izjava resnična (npr. gre za vaše delo); vnesite izjavo le, če je bila že objavljena v zanesljivem viru.
 • Manjše urejanje/popravke člankov (npr. tipkarske napake, popravljanje povezav, dodajanje sklicevanj na zanesljive vire)
 • Če ste neobjektivni, predlagajte novo besedilo članka ali popravke na pogovorni strani članka (ne na glavni strani članka).
 • Razkrijte svoj odnos do predmeta/teme.
 • Urejanje preko osebnega računia.
 • Pomoč pri ustvarjanju člankov: poiščite mentorja (prostovoljnega urednika), ki je delal na podobnih člankih, ali pošljite ideje za teme člankov preko strani Želeni članki.

Zgoraj opisano zajema le navzkrižje interesov. Urednike spodbujamo, da pišejo o temah, povezanih z njihovim strokovnim znanjem: npr. Nasin inženir lahko piše o Jupitru ali profesor angleščine o Marku Twainu. Poleg tega lahko ljudje, ki jih plačajo, gostijo ali kako drugače sponzorirajo znanstvene ali kulturne ustanove, nalagajo vsebino in pišejo članke v sodelovanju s kustosi, kar posredno prinaša dobro ime svojih gostiteljev.

Ustvarite svoj osnutek

[uredi | uredi kodo]

Vedno je dobro pripraviti osnutek svojega članka, preden ga dodate v glavni prostor za članke, to še posebej velja za nove sodelavce. Čarovnik za članke vas bo vodil skozi korake ustvarjanja osnutka.

Preden pripravite osnutek svojega članka, je dobro, da si ogledate več obstoječih Wikipedijinih člankov o temah, podobnih vaši, da vidite, kako so takšni članki oblikovani. Kakovost naših obstoječih artiklov je različna, zato poskusite izbrati dobre.

Čarovnik za članke

Ko menite, da je članek pripravljen, ga lahko pošljete v pregled izkušenemu uredniku. Ta si bo nato ogledal vaš osnutek in ga premaknil v glavni prostor za članek ali vam dal povratne informacije o tem, kako ga izboljšati. Stran lahko vedno urejate, tudi ko čakate na pregled.

In kaj potem?

[uredi | uredi kodo]

Zdaj, ko ste ustvarili stran, lahko naredite še nekaj stvari:

Nadaljujte z izboljšavami

[uredi | uredi kodo]

Wikipedija ni nikoli dokončana. Na splošno članek še zdaleč ni dokončan v trenutku, ko je ustvarjen. Pot je še dolga. Pravzaprav boste morda potrebovali večje število urejanj, da začnete.

Če vas članek, ki ste ga pravkar ustvarili zelo zanima, boste morda v prihodnosti o njegovi tematiki dobili več informacij in boste temu primerno lahko dodali več vsebine. To je lahko danes, jutri ali čez nekaj mesecev. Kadarkoli – imate zeleno luč.

Izboljšajte oblikovanje

[uredi | uredi kodo]

Če želite pravilno oblikovati svoj članek (in ga razširiti ter morda celo predlagati za izbrani članek!), glejte

Drugi uredniki lahko prosto prispevajo k članku, ko je ta shranjen. Ustvarjalec članka nima posebnih pravic za nadzor kasnejše vsebine. Glej Wikipedija:Lastništvo člankov.

Da bi se izognili razočaranju ali užaljenosti zaradi načina, kako drugi spreminjajo ali odstranjujejo vaše prispevke, glejte Wikipedija:Naj te ne bo sram.

Izogibajte se osirotelim člankom

[uredi | uredi kodo]

Osirotel članek je članek, na katerega je povezav iz drugih člankov nanj malo ali nič. Glavna težava z osirotelimi članki je, da ga drugi ne bodo prepoznali in bo morda dobil manj bralcev, razen ča ga naredimo ne-osirotelega.

Večina novih člankov je osirotelih od trenutka, ko so ustvarjeni, vendar vi lahko to spremenite. To pomeni, da je potrebno urediti enega ali več drugih člankov. Poskusite v Wikipediji poiskati druge strani, ki se nanašajo na temo vašega članka, nato pa omembe vaše teme spremenite v povezave tako, da dodate dvojne oklepaje na obe strani:  »[[« in »]]«. Če ima drug članek besedo ali besedno zvezo, ki ima enak pomen kot vaš novi članek, ki ni izražena z enakimi besedami kot naslov, lahko to besedo ali besedno zvezo povežete na naslednji način: »[[naslov vašega novega članka|beseda ali besedna zvezo v drugem članku]] .« V določenih primerih pa lahko to besedo ali frazo ustvarite kot preusmeritev na svoj novi članek.

Ena od prvih stvari, ki jih želite storiti po ustvarjanju novega članka, je zagotoviti povezave do njega, da ne bo sirota. To lahko storite takoj ali, če se vam zdi to izčrpavajoče, počakajte nekaj časa, pod pogojem, da mislite to nalogo tudi opraviti.

Dodajte članek na razločitveno stran

[uredi | uredi kodo]

Če je izraz dvoumen (kar pomeni, da obstaja več strani, ki uporabljajo ta ali podoben naslov), preverite, ali obstaja razločitvena stran za članke s tem naslovom. Če je tako, na to stran dodajte povezavo do svojega članka.

Še vedno potrebujete pomoč?

[uredi | uredi kodo]

Preberite tradicionalno enciklopedijo

[uredi | uredi kodo]

Poskusite brati tradicionalne tiskane enciklopedijske članke (ali izbrane Wikipedijine članke), da se spoznate s postavitvijo, slogom, tonom in z drugimi elementni enciklopedične vsebine. Priporočljivo je, da če nameravate pisati članke za enciklopedijo, da imate nekaj osnovnega znanja v formalnem pisanju in o obravnavani temi. Preden začnete pisati članke v enciklopediji, priporočamo tudi tečaj kompozicije v vaši šoli ali fakulteti.

Cilj Wikipedije je ustvariti posodobljeno enciklopedijo o vsaki odmevni temi, ki si jo lahko zamislite. Predstavljajte si, da je vaš članek objavljen v tiskani enciklopediji.