Podeštat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Podeštat, tudi podestat (italijansko podestà), je bil v srednjem veku v državah srednje in južne Italije inštitut, tudi urad nosilca najvišje civilne upravne funkcije.

V srednjem veku je bil podesta (podestà) [1] predvsem predstojnik mestne komune, ta naziv so v času Beneške republike nosili iz Benetk izbrani glavarji tistih mest, ki so morala priznati beneško nadoblast. Tako so npr. podeste imela obalna mesta/komune Koper, Izola, Piran, Split, Trogir...

V poznejšem času se je izraz uporabljal za nosilca najvišje funkcije na občini, zlasti na območjih z italijansko govorečim prebivalstvom, ki so bila nekoč del Avstro-Ogrske monarhije. Kasneje je izraz uporabljal fašistični režim za predstojnika občinske uprave, ki ga je imenovala vlada.

Pogoj za imenovanje po zakonu iz leta 1926 je bil, da je kandidat polnoleten italijanski državljan, ki ni bil kaznovan (zaradi določenih dejanj, povezanih predvsem z državno varnostjo) in ima vsaj srednješolsko izobrazbo (izjema so bili tisti, ki so že predhodno opravljali župansko ali tajniško funkcijo v občinah ali so bili (pod)častniki v italijanski vojski med 1. svetovno vojno)[2].

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Slovar slovenskega knjižnega jezika". Pridobljeno dne 21 januar 2018. 
  2. ^ Dr. Br. (29.10.1926). "Občinski načelnik (podeštat)". Goriška straža. Pridobljeno dne 27.8.2015. 

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]