Ningišzida

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ningišzida
𒀭𒊩𒌆𒄑𒍣𒁕
bog rasti in podzemnega sveta
Ningishzida, with snakes emanating from his shoulders, on a relief of Gudea.jpg
Ningišzida s kačami, ki lezejo iz njegovih ramen; detajl reliefa kralja Gudee (okoli 2000 pr. n. št.)
Simbolkača
Osebne informacije
StaršiNinazu ali Anu in Ningirida, včasih Ereškigal
SorodnikiAmašilama (sestra)
PartnerAzimua, Geštinana

Ningišzida (sumersko 𒀭𒊩𒌆𒄑𒍣𒁕, dnin-g̃iš-zid-da) je bil mezopotamski bog rasti in podzemskega sveta. Thorkild Jacobsen je njegovo ime prevedel kot "gospod(ar) dobrega drevesa".[1]

Mitologija[uredi | uredi kodo]

V sumerski mitologiji se pojavlja v mitu o Adapi, v katerem skupaj z Dumuzijem straži Anujevo nebeško palačo. Včasih je upodobljen kot kača s človeško glavo.

V Lagašu je bil njemu posvečen tempelj. Eden od njegovih vdanih častilcev je bil lagaški patesi (ensi) Gudea, ki je vladal v 21. stoletju pr. n. št. (kratka kronologija). V Louvru je znamenita zelena steatitna vaza, izdelana za kralja Gudeo z njegovim posvetilnim napisom: "Bogu Ningišzidi, svojemu bogu, (je) Gudea, ensi Lagaša, posvetil to (vazo) za podaljšanje življenja".

Ningišzida je včasih sin Ninazuja in Ningiride, v mitu Ningišzidovo potovanje v podzemni svet pa sin boginje Ereškigal.[2] Na napisu, odkritem v Lagašu, je bil sin Anuja – nebes.[3]

Njegovi ženi sta bili Azimua[4] in Geštinana,[5] sestra pa Amašilama. V nekaterih besedilih je omenjen kot ženska.[6] Kot on ali ona je bil eden od Gilgameševih prednikov.

Ningišzidovo potovanje v podzemni svet je povezano s smrtjo vegetacije.[7]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Sumerian.org Q&A#20 (Ningishzida)
  2. Ningishzidda's journey to the netherworld on ETCSL
  3. Ira Maurice Price. "Notes on the Pantheon of the Gudean Cylinders". The American Journal of Semitic Languages and Literatures, 17 (1, oktober 1900). str. 47-53. JSTOR 528092.
  4. Sumerian Mythology: Chapter II. Myths of Origins.
  5. Stephen Bertman. Handbook to Life in Ancient Mesopotamia. str. 123.
  6. Arthur Frothingham, Allan Marquand. American journal of archaeology, str. 189.
  7. Stone, Adam (2016). "Ningišzida (god)". Ancient Mesopotamian Gods and Goddesses, Oracc and the UK Higher Education Academy.