Lahmu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Lahmu, zaščitniški duh Niniv, Mezopotamija

Laḫmu, tudi Lakmu, Lahe, Lumasi ali asiro-akadsko Lamassu, je božanstvo iz akadske mitologije, ki je predstavljalo zodiak, starševske zvezde ali ozvezdja.[1][2]

Mitologija[uredi | uredi kodo]

Lahmu, ki pomeni "starševska zvezda" ali "ozvezdje", je bil zaščitniško in dobrodejno božanstvo, prvorojenec boga Abzuja in Tiamat. On in njegova sestra Lahamu sta bila starša Anšarja in Kišar, očeta neba in matere zemlje, ki sta rodila vse bogove mezopotamskega panteona.

Lahmuja so upodabljali kot bradatega moža z rdečo prepasnico, običajno iz treh vrvi, in štirimi do šestimi kodri na glavi. Upodabljali so ga tudi kot pošasti, ki so predstavljale vsaka svoje ozvezdje. Pogosto so ga povezovali s Kusarikujem ali "bikom-človekom". V sumerskem obdobju je ime Lahmu lahko pomenilo tudi "blaten" ali "moten". Čuval je Abzujeva vrata Enkijevega templja v Eriduju.

On in sestra Lahamu sta bila prvobitni božanstvi v babilonskem epu o stvaritvi sveta Enuma Eliš. Lahmu bi lahko bil povezan ali istoveten z Lahamujem, enim od Tiamatinih bitij v tem epu.

Nekateri znanstveniki, med njimi William F. Albright, so špekulirali, da je ime Betlehem (Lehemova hiša) povezano s kanaanskim božanstvom, sorodnim z Lahmujem in Lahamu, in ne s kanaansko besedo lehem, ki pomeni kruh.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Hewitt, J.F. History and Chronology of the Myth-Making Age. str. 85.
  2. W. King, Leonard. Enuma Elish Vol 1 & 2: The Seven Tablets of Creation. The Babylonian and Assyrian Legends Concerning the Creation of the World and of Mankind. str. 78.
  3. The name Arhivirano 2014-04-13 na Wayback Machine.. Sanctuary Bethlehem, © Gerusalemme San Salvatore Convento Francescano St. Saviour's Monastery. Pridobljeno 9. aprila 2014.

Vira[uredi | uredi kodo]

  • Michael Jordan. Encyclopedia of Gods. Kyle Cathie Limited, 2002.
  • Black, Jeremy; Green, Anthony. Gods Demons and Symbols of Ancient Mesopotamia. University of Texas Press, Austin, 2003.