Avro Lancaster

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Avro Lancaster B I PA474

Avro Lancaster je britanski težki bombnik iz druge svetove vojne. Bombnik je leta 1941, za potrebe Kraljevega vojnega letalstva, izdelala britanska tovarna letal Avro. Letalo je na svojo prvo bojno nalogo poletelo leta 1942, nato pa ga je RAF uporabljal vse do konca druge svetovne vojne. Poleg Združenega kraljestva so letalo uporabljale še številne druge države. Zadnje letalo so upokojili sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Bombnik, ki je bil posebej zasnovan za dolge polete nad Nemčijo so poganjali štirje motorji Rolls Royce Merlin ter štirje trikraki propelerji. Letalo je imelo razen zadnjega kolesa uvlačljivo podvozje. V nosu letala se je nahajal prostor za bombnega namerilca, za njim pa sta bila pilot in letalski inženir. Takoj za pilotom pa je bil prostor za navigatorja in vezista. Pod pilotom se je nahajal 10 m dolg prostor za bombe v katerega se je dalo namestiti do 5.450 kg bomb. Obstajale so tudi verzije bombnikov, ki so imeli bombniški prostor nekoliko predelan tako da so lahko prevažali večje in težje bombe. Za vezistom se je nahajal glavni nosilec kril, ki je onemogočal prosto gibanje znotraj letala. Na koncu bombnega prostora se je nahajal kupola s Browningom M1919, ta se je lahko obračal v krogu 360º. Nekoliko za kupolo, na desni strani letala so se nahajala vstopna in izstopna vrata, ki jih je bilo mogoče v primeru okvare letale uporabiti kot zasilni izhod za skok s padalom. V repu letala je bila nameščena še ena kupola, prav tako z mitraljezom Browningom M1919, ki je pokrivala zadnji del letala.

Med letoma 1942 in 1945 je Avro Lancaster opravil več kot 156.000 bojnih nalog ter nad Nemčijo in njenimi zaveznicami odvrgel 618.621 ton bomb. Letalo je sodelovalo tudi pri bombardiranju številnih strateško pomembnih objektov, na žalost pa tudi nekaj nestrateških. Najbolj znano je postalo bombardiranje Dresdena, jezov na nekaterih rekah v Porurju, ter križarke Tirpitz. Nekaj bombnikov je delovalo tudi na Pacifiku, kjer so proti koncu vojne bombardirali Japonska mesta. Opravili pa so tudi humanitarne naloge, aprila 1945 so bombniki pomagali reševati lakoto v okupirani Nizozemski, leta 1948 in 1949 pa so letala sodelovala tudi v berlinskem zračnem mostu.

Verzije[uredi | uredi kodo]

  • B I, Special, (FE)
  • PR 1
  • B II, III, Special
  • ASR III/ASR 3
  • GR 3/MR 3
  • B IV, V, VI, VII, X

Uporabniki[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave (v angleščini)[uredi | uredi kodo]