Sinagoga

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Sinagoga v Budimpešti

Sinagoga (hebrejsko בית כנסת, latinizirano beit knesset; dobesedno »hiša zbora«; jidiš שול shul) je judovski verski objekt, v katerem se izvaja versko čaščenje. Sama beseda ima grški izvor preko besede συναγωγή, ki v prevodu označuje »kraj zbora«.

Hebrejski izraz za sinagogo je Beit Knesset - בית כנסת (»hiša zbora«), ki pa se ga ne sme zamenjati s knesatom - parlamentom Izraela. Nekatere skupnosti pa sinagoge nazivajo kot Tefila - בית תפילה (»hiša molitve«).

Sinagoga ima po navadi več prostorov: glavni prostor za molitev, manjše sobe za študij in poglabljanje v verska besedila, družabni prostor in pisarne. Nekatere večje sinagoge imajo posebne, ločene sobe za študij tore, ki jih imenujejo Beth midrash - בית מדרש (»hiša študija«).


Veliko ortodoksnih in večina konzervativnih Judov v anglosaških državah uporabljajo izraz sinagoga za označitev njihovih hiš za čaščenje. Španski in portugalski Judje uporabljajo esnoga, ki izhaja iz sinagoge. Današnji Karaiti pa uporabljajo aramejski izraz Kenesa. Veliko reformiranih in nekateri konzervativni Judje v ZDA uporabljajo izraz tempelj.

Sinagoge v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]